A DEVIZAKÁROSULTAK ÁLLJÁK A BANK FOGADÁSÁT?

A DEVIZAKÁROSULTAK ÁLLJÁK A BANK FOGADÁSÁT?

A DEVIZAKÁROSULTAK ÁLLJÁK A BANK FOGADÁSÁT?

[good_old_share]

Járvás Éva – Mi bukhat ki, ha tömegesen számonkérjük a helyes kölcsönszámítást a bankokon?

 

Ügyletünk első felét, ami a mi szándékunk szerint való lett volna, azaz a kölcsönt kiszámítottuk.

Jó ez, mert a Kúria a szándékunkat nem vonta kétségbe, hogy kölcsönt kértünk, és láthatóan azon igyekszik, hogy szerződéseket érvényesnek kiáltsa ki. Belátta azt is, hogy a kölcsön devizában nyilvántartott, forintban folyósított, és törlesztett, tehát két devizanemű. Ami lukak még vannak a PJE-k nyomán, biztosak lehetünk benne, hogy azokat is be fogja tömködni. Látható az e irányú igyekezete. (tájékoztatási mulasztás, számítási mód hiánya a szerződésben) Egyet azonban nem tud megváltoztatni és máshogy magyarázni.
A MATEMATIKÁT. A matek egzakt tudomány, törvényeit nem az ember írta, csak megtanulta és használja. Ezért nem szakadnak le a hidak, állnak a felhőkarcolók, száguldanak a versenyautók, és tudunk társalogni itt az éterben. A Kúria is kevés hozzá, hogy a számok igazát megmásítsa.

De mi a hozadéka a helyes számítások elvégzésének?

Kimutatod vele, hogy a bank rosszul számolt és ezért jelentős többlet követeléssel keserítette meg az életed, jogtalan követelőzéssel sodort lehetetlen helyzetbe. Ez már azért valami.

Ám ennek a számításnak egyenes hozadéka az is, hogy fény derül arra, hogy a bank a kölcsönszerződés mögé titkon szerencsejáték elemet rejtett. Na ez az amiről nem tájékoztatott. 
Fény derül rá, hogy nem a kölcsönnek van árfolyam-kockázata, hanem a kölcsön mögé rejtett szerencsejátéknak minősülő devizakereskedésnek.
Hogyan is történt mindez? Rekonstruáljuk!

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Amióta az eszünket tudjuk, az emberek a bankhoz fordultak, ha nagyobb beruházásaikhoz szükséges tőkét megszerették volna maguknak előlegezni. Ezért a megelőlegezésért hajlandó tisztes kamatot is fizetni. Számoltak, terveztek és a várható törlesztőrészleteket betervezték a családi költségvetésbe. Beballagott a bankba, igényelt, kapott, törlesztett. Így ezzel soha nem is volt gond és probléma. Működött.

Csakhogy most valami más is történt. Valami más, amiről ügyfélnek fogalma sem volt.

Amikor leendő kölcsönigénylő beballagott a bankba és igényelt, akkor már egy előre elkészített csapdába sétált be, ahol alig várták a ragadozók az újabb balekot. Minden úgy zajlott, ahogy szokott. Ügyfél igényelt, kapott, szerződött, törlesztett. Ez a látszat. A látszatot a kölcsönszerződés hivatott rögzíteni. Ezt pedig a Kúria védi.

De mi is történt valójában?

Bement a balek, igényelt, kapott, szerződött, és törlesztett. 
Mindezt a bank agresszív üzletpolitikájának alávetve külföldi deviza alapon. Külföldi deviza nyilvántartással.

Látszatilag.

Valóságban?

Amikor a bank folyósította a forint "kölcsönt", akkor valójában nyitott egy fogadást az ügyfél ellen. Ez számára egy nyitott devizakereskedési pozíció – ezt elnevezte devizanyilvántartásnak – , amit a törlesztésekkor zárt. Mindig az aktuális törlesztőrészletnek megfelelő mennyiségben zárta, a többi maradt nyitva. A forintosításig.

A lezárt devizakereskedési pozíció hasznát pedig bezsebelte ügyféltől. Volt elég pofátlan és még kamatot is tett rá, mondván, hogy tekintsük kölcsönnek.

A bank pontosan tudta, hogy hosszútávon a trend neki dolgozik. Ja, hogy ügyfélnek fogalma sem volt, hogy ő valójában nem kölcsönt kapott, hanem a bank befektetett nála?
Az ügyfél ellehetetlenülése abból adódik, hogy neki nincs külföldi devizája, hogy azzal kereskedjen, a bank azonban a pozíció zárásánál kéri a devizakereskedés nyereségét is és a devizakereskedés nyereségével megemelt összegre még a kamatot is. Mert hiszen kölcsönnek keresztelték el az ügyletet.

Devizakereskedési pozíciót bárki bármikor nyithat a tőzsdén. Még csak ki se kell mozdulnia otthonról. Forint számlájáról átutalja a befektetni szándékozott összeget, megjelöli, hogy mire fogad és figyeli a mozgást. Amikor úgy gondolja, akkor zárja a pozíciót és bezsebeli a nyereséget, vagy elkönyveli a veszteséget. Hosszú távon azonban mindig nyereség van, kisebb, nagyobb, de nyereség. Ezt a tőzsdén long pozíciónak nevezik. Előbb vásárol, aztán elad. Nem szükséges kp-nek mozogni hozzá.

Nem kell hozzá külföldi devizával rendelkezni, hogy fogadj bármilyen devizamozgásra. Ezért nevetett a bank, amikor a deviza forrást keresgéltük. A bank nem devizát vett, hanem nyitott egy devizakereskedési pozíciót nálunk. Bank fogadott, nekünk meg állni kell a fogadást. Kényszerből és mert nem értettük, hogy milyen helyzet alakult ki.

Na ez az amiről nem tájékoztattak senkit. Mert nem a kölcsönnek van árfolyam-kockázata, hanem ennek a szerencsejátéknak. Ha a bank arról tájékoztatást adott volna, hogy az árfolyam emelkedés "kölcsöntőke" emelkedésével is jár, azzal felfedte volna azt, hogy az ügylet csak színlelt kölcsön.

Ez bukhat ki a helyes számítások elvégzésén és bizonyításán.

A bank az ügyfélkört tekintette tőzsdének. Az ügyfélkör pedig nem tőzsde.

A tőzsdézés szerencsejátéknak minősül. – Járvás Éva

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM