SZABOTÁLJÁK A “DEVIZAHITEL”-PEREKET A BANKOK?

SZABOTÁLJÁK A "DEVIZAHITEL"-PEREKET A BANKOK?

Szabotálják a devizahitel-pereket a bankok?

A bankjogászok visszavágnak

Szabotázsakció, vagy támadnak a bankjogászok? Több ezer oldalas anyagokat adtak be egyes hitelintézetek a most kezdődő devizahitel-perekhez. A giga méretű keresetlevelek alig leplezett provokációt és válaszreakciót jelenthetnek az utóbbi idők kormányzati intézkedéseire. A hatalmas anyag átvizsgálását a bíróságoknak kell elvégezniük, ráadásul nem is akármilyen módon: villámgyorsan! 

Fordult a helyzet, a devizahiteles-törvény miatt most a bankoknak kell pereskedniük. Ennek oka, hogy a jogszabály vélelmet állított fel, amely szerint az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések tisztességtelenek. Így az azokból következő összegeket a bankoknak kell visszafizetnie az adós felé – vagy pedig pereskednie kell a vélelem megdöntése érdekében. Óriási összegekről van szó.

loading...

A hitelintézet levelét megírta…

Megjöttek a bankoktól az első devizahiteles szerződések egyoldalú módosításának tisztességtelenségével kapcsolatos keresetek a Fővárosi Törvényszékre.


Egy nagyobb és egy kisebb hitelintézet, a CIB Bank Zrt. és a Magyar Cetelem Bank Zrt., valamint három további pénzintézet, a CIB Ingatlanlízing Zrt., a CIB Lízing Zrt. és az UCB Ingatlanhitel Zrt. nyújtott be keresetlevelet az állam ellen a bíróságra. 

A bírósági ügyintézőket és a bírókat azonban óriási megdöbbenés érte: Mellékleteikkel együtt több tízezer oldalasak a bankok keresetei!!

loading...

Ennek azért van pikantériája, mert a devizahiteles törvény – furcsamód – rendkívül rövid határidőt szabott a hasonló devizahitel-pereknek a lefolytatására. A bíróságnak legkésőbb a keresetlevél beérkezésétől számított 8. napon ki kell tűznie a tárgyalást, és legkésőbb 30 napon belül el kell döntenie az ügyet! 

Nemcsoda, hogy a bíróságok extra-mozgósításokat vezettek be, az állomány valamennyi résztvevőjének már le kellett tudnia szabadságát információink szerint. Így kipihenten kell belevetniük magukat az óriási hercehurcába.

A törvény az törvény

A törvény a hitelszerződések egyoldalú módosítását – például kamat-, költség- vagy díjemelést – megengedő szerződéses kikötéseknél azt a vélelmet állítja fel, hogy azok tisztességtelenek és érvénytelenek. Ám, ezt a vélelmet a mintegy 400 magyarországi pénzintézet megkísérelheti bíróság előtt megdönteni.


Az erre irányuló első keresetek érkeztek be az ezek elbírálására kizárólagos illetékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszékre most. 

Az még igen kérdéses, hogyan fognak eldőlni ezek a perek. Sokan már eleve alkotmányjogi kérdéseket feszegettek a devizahiteles törvény kapcsán, mások viszont arra hivatkoztak, hogy a bankok szerződései tényleg rosszak voltak sok esetben. 

A bankok jogászai mindenesetre most támadásba lendülhetnek, mégha véráldozatok árán is: egy-egy ilyen per megindítása a bank részéről milliós kiadásokat jelenthet. Csak a peres illeték eléri a milliót a jogszabályi előírások szerint!

Hát, igen. Ilyen az, amikor akasztják a hóhért!
Ne sírjunk.  BankiHitelkárosulak.hu

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
BEÉRKEZTEK A BANKOKTÓL AZ ELSŐ KERESETEK AZ ÁLLAM ELLEN.
BEÉRKEZTEK A BANKOKTÓL AZ ELSŐ KERESETEK AZ ÁLLAM ELLEN

Beérkeztek a bankoktól az első keresetek az állam ellen Beérkeztek a bankoktól az első devizahiteles szerződések egyoldalú módosításának tisztességtelenségével kapcsolatos...

A "DEVIZAHITELESEK", VAGY A BANKOK ÉRDEKEIT KÉPVISELIK AZ ÁLLAM ÁLTAL FELBÉRELT ÜGYVÉDEK?
A “DEVIZAHITELESEK”, VAGY A BANKOK ÉRDEKEIT KÉPVISELIK AZ ÁLLAM ÁLTAL FELBÉRELT ÜGYVÉDEK?

A "DEVIZAHITELESEK", VAGY A BANKOK ÉRDEKEIT KÉPVISELIK AZ ÁLLAM ÁLTAL FELBÉRELT ÜGYVÉDEK? Megvannak a devizahitelesek mentésének első nyertesei A mai...

Close