Segítség az OTP-s “deviza”-károsultaknak.

Segítség az OTP-s "deviza"-károsultaknak.

Segítség az OTP-s "deviza"-károsultaknak.


Egy kis segítség Otp-s adósoknak. – Dr. Szabó László kártérítési ügyvéd.

A kölcsönszerződésben a bank feltünteti azt, hogy :" Az Adósok és a Zálogkötelezettek kijelentik, hogy jelen szerződés aláírását megelőzően a Hitelező Általános Üzletszabályzatát és a devizában nyilvántartott lakáscélú és jelzálog típusú hitelekről szóló Üzletszabályzatát kézhez kapták, az abban foglaltakat megismerték,megértették, és magukra nézve kötelezőnek elfogadták." .

loading...

Ez ellen az adósok úgy védekezhetnek ha előadjá azt, hogy az aláírással egyidőben vagy előtte pár perccel kapták kézhez az Üzletszabályzatot.

A bank senkinek nem küldte ki hetekkel előbb az Üzletszabályzatot és nem is vetette át az adóssal !!

Ezt a tárgyalás keretében tanúvallomással kell tisztázni.

Amint a bíróság elfogadja azt, hogy kizárólag a tárgyalás napján ismerte meg az adós az Üzletszabályzatot és magát a szerződést is akkor ki kell zárnia a bizonyítékok köréből ezeket a dokumentumokat vagyis marad a banki ügyintézőtől kapott tájékoztatás mint egyetlen bizonyíték arra, hogy megfelelő volt a kockázatfeltárás.

Ezt pedig eredményesen lehet kezelni, főleg hosszú idő távlatából.

loading...

Van azoonban még egy érv amely amellett szól, hogy az adós csak a szerződés aláírásakor szembesült azzal, hogy ha aláírja a kölcsönszerződést akkor azzal a kölcsönszerződés részéve teszi az Üzletszabályzatot is.

A szerződésben a bank így fogalmaz:

"A szerződő felek megállapodnak abban, hogy a Hitelezőnek és Zálogjogosultnak az e közjegyzői okirat szerinti kölcsönszerződés, valamint a jelzálogjog fennállása alatt hatályos mindenkori Általános Üzletszabályzatát és a devizában nyilvántartott lakáscélú és jelzálog típusú hitelekről szóló Üzletszabályzatát, valamint az Ingatlanfedezet mellett nyújtott jelzálog típusú hitelek kamatáról, díj-, jutalék- és költségtételeiről szóló Hirdetményében foglaltakat kifejezetten a kölcsönjogviszony, és a jelzálog jogviszony részévé teszik. "

Nagyon fontos hogy a hitelnyújtó bank jelen időben fogalmaz vagyis az adósok kizárólag a szerződés aláírásakor szereztek tudomást arról, hogy az Üzletszabályzat a kölcsönszerződés része lesz vagyis rájuk nézve szerződéses kötelezettséget ró.

Tehát ha még 10-20 perccel a szerződés előtt meg is kapták az Üzletszabályzatot arra nézve értelmezést nem kaptak, még csak kérdés megfogalmazására sem volt idejük, azt a hirtelen előállott új jogi helyzetet pedig végkép nem tudták értelmezni, hogy az Üzletszabályzat még a szerződés részét is képezi vagyis a szerződés aláírásával az Üzletszabályzat nem tisztázott és nem kellően elmagyarázott, nem világos és nem érthető rendelkezései jogilag kötelező erővel bírnak rájuk.

Tehát még ha a banknak azt is sikerülne bizonyítania, hogy a szerződéskötést megelőzően tájékoztatta az adósokat a kockázatfeltárásról azt már végképp nem tudja tagadni, hogy az Üzletszabályzat szerződés részévé válásáról csak az aláíráskor tájékoztatott.

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Ez a tény viszont újabb tájkoztatási kötelezettséget hárít a bankra vagyis azt kellett volna elmagyaráznia az adósnak, hogy mit jelent az, hogy az Üzletszabályzat a szerződés részévé vált.Amennyiben ez a tájékoztatás nem történt meg akkor az adós úgy írta alá a szerződést, hogy nem tudhatta azt, hogy a szerződés részévé váló Üzletszabályzat milyen plusz kötelezettséget ró az adósókra. Mindez a jelenidő használata miatt. Dr. Szabó László kártérítési ügyvéd.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A DEVIZAHITELES PÁRT MENETRENDJE-VIDEÓ
A DEVIZAHITELES PÁRT MENETRENDJE-VIDEÓ

A DEVIZAHITELES PÁRT MENETRENDJE-VIDEÓ - ezt kérem megosztani -  (videó alább!) Dr. Kriston István Devizahiteles Párt ügyvezetőjének devizaügyet átfogó videó-üzenete a...

Te elfogadnád egy robot ítéletét? Robot bírók hozzák az ítéletet a jövőben
Te elfogadnád egy robot ítéletét? Robot bírók hozzák az ítéletet a jövőben

Te elfogadnád egy robot ítéletét? Robot bírók hozzák az ítéletet a jövőben A Wolters Kluwer meghívására Budapesten adott elő a...

Close