RÓNA PÉTER: AZ AB DÖNTÉSE NEM OLD MEG SEMMIT

RÓNA PÉTER: AZ AB DÖNTÉSE NEM OLD MEG SEMMIT
Az LMP véleménye szerint az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői, a devizahitelesek ügyében hozott döntése nem ad megnyugtató, azonnali megoldást, hanem áthárítja a felelősséget az Országgyűlésre. A parlamentet pedig arra kényszeríti, hogy a felelősséget visszahárítsa a bíróságokra – mondta az ellenzéki párt programtanácsának elnöke.
Róna Péter kijelentette: a döntés nem oldja meg azt az alapvető problémát, hogy a kölcsön tőkeértéke nem változhat. Ez elől nem lehet kitérni azzal, hogy a tőkeértéket olyan fizetőeszközben határozza meg a szerződés, amihez az adósnak nincs semmi köze – mondta. Hangsúlyozta, hogy a hitelintézeti törvény alapján a bankoknak kötelességük megállapítani, hogy az általuk nyújtott hitelre megvan-e a fedezet. Ha viszont az adósnak csak forintforrása van és nem lehet tudni, hogy mennyivel fog tartozni, amikor az árfolyam megváltoztatja a tőkeértéket, akkor a pénzintézet nem képes megállapítani, hogy az adós rendelkezik megfelelő mennyiségű forrással a hitel törlesztéséhez – érvelt. Ezt az kérdést a magyar jogrendszer hat éve kerülgeti – hangsúlyozta.

 

Az egyoldalú szerződésmódosítás problémája esetében pedig mind a Kúria, mind az Alkotmánybíróság elkerülte azt az alapvető kérdést, hogy hogyan lehet egy olyan szerződést jogszerűnek minősíteni, amit az egyik fél a másik rovására kedve szerint, azaz átlátható elszámolás nélkül megváltoztathat – folytatta.

Az LMP szerint a törvényhozásnak az lenne a feladata, hogy olyan egy jogszabályt készítsen, amelyik kimondja: nem felel meg a hitelintézeti törvénynek, hogy a devizaalapú hiteleket devizában vezetik.

Ennek alapján az adósok az eredetileg felvett forintösszeggel, plusz a mindenkori alapkamattal, valamint az ilyen kölcsönök esetében szokásos marzszsal tartozhatnak. Hozzátette: az addig befizetett teljes összeget – függetlenül attól, hogy azt milyen jogcímen, például kezelési költségként kérték – a tőke és kamattörlesztésre kell fordítani.

Emellett a törvényhozásnak visszamenőleges hatállyal be kellene tiltania az átláthatatlan szerződésmódosítások lehetőségét – közölte.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn a devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésében azt mondta ki, hogy törvénnyel módosíthatók korábban megkötött szerződések, ám ebben az esetben is figyelembe kell venni minden fél méltányos érdekeit, a megváltozott körülmények között is érdekegyensúlyra kell törekedni.

Forrás: nol.hu

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM