“DEVIZAÜGY” – ITT AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG ÍTÉLETE

"DEVIZAÜGY" - ITT AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG ÍTÉLETE

Itt az Alkotmánybíróság ítélete a devizahitelek ügyében

Törvénnyel módosíthatók korábban megkötött szerződések, ám ebben az esetben is figyelembe kell venni minden fél méltányos érdekeit, a megváltozott körülmények között is érdekegyensúlyra kell törekedni – mondta ki devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésében az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn.


loading...

A nyilvánosan kihirdetett határozat indoklása szerint a jogbiztonság követelménye akkor érvényesül, ha az állam jogszabállyal a szerződések tartalmát ugyanolyan feltételek fennállása esetén változtathatja meg, mint amit a rendes bírósági út követel meg, azaz ha a felek tartós jogviszonyában a szerződéskötést követően olyan körülmény áll be, amely folytán a szerződés valamelyik fél lényeges jogos érdekét sérti.

Az Ab eljárását kezdeményező kormány indítványának másik felvetésére reagálva az Ab kimondta: rendes bírósági ítéletnek azokat a konkrét jellemzőit, amelyek közvetlenül a fogyasztók jogainak védelmével kapcsolatos alaptörvény-ellenességet okoznák, alkotmányértelmezési hatáskörben nem lehet megállapítani. A gazdasági erőfölénnyel visszaélés elleni fellépésre és a fogyasztók jogainak védelmére irányuló alaptörvényi rendelkezésből közvetlenül következhet ugyan jogszabály alkotmányellenessége, de ennek megítélése függ a szabályozási környezettől.


Forrás: Világgazdaság

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
HULLANAK A VILÁGBANKÁROK, MINT A LEGYEK
HULLANAK A VILÁGBANKÁROK, MINT A LEGYEK

Hullnak a világbankárok, mint legyek - elitcsere a háttérhatalomnál? Tovább folytatódnak a rejtélyes halálesetek a vezető bankárok világában. Jon Corzine,...

"DEVIZA"-"HITELEK"-HÉTFŐN JÖN AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG DÖNTÉSE
“DEVIZA”-“HITELEK”-HÉTFŐN JÖN AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG DÖNTÉSE

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfő délelőtt nyilvános határozathirdetésen ismerteti a kormány devizahiteles indítványával kapcsolatos döntését - tájékoztatta Bitskey Botond, az Ab...

Close