RENDEZNÉ A SZÁMLÁT A BANKSZÖVETSÉG

RENDEZNÉ A SZÁMLÁT A BANKSZÖVETSÉG!

Egylépcsőben rendezné a számlát a bankszövetség

A Magyar Bankszövetség várja a köztársasági elnök válaszát és bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság a teljes jogszabályt egészében fogja megvizsgálni – mondta a bankszövetség főtitkára szerdán a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a devizahitelesek megsegítését célzó, a múlt pénteken megszavazott első törvénnyel kapcsolatban.

Kovács Levente hangsúlyozta: a bankszövetség időrendben hozza meg a szükséges döntéseket. Egy döntést hoztak, a köztársasági elnökhöz fordultak, és kérték, hogy a törvényt küldje el normakontrollra az Alkotmánybírósághoz.
Azzal kapcsolatban, hogy mennyibe kerül a helyzet rendezése a bankoknak, hogyan érinti a tőkeállományt, a főtitkár úgy fogalmazott: egyelőre csak pontatlan becslések állnak rendelkezésre, a bankszövetség éppen a nagy hibalehetőség miatt nem is végez becslést.

loading...


Kovács Levente "brutális mértékűnek" nevezte a terhet, amit a jogszabály a bankszektorra kíván hárítani. Ezért – mint mondta – bizonyos bankoknál szükség lehet tőkepótlásra. Ahol erre szükség van, ott az anyabankok már meg is hozták a döntést, s a tőkepótlást maradéktalanul és időben végre fogják hajtani. Így meg tudják őrizni a magyar bankszektor teljes stabilitását – közölte.

Véleméyünk szerint ez a "gesztus" pusztán figyelemelterelés a valós jogi tényállásról: Magyarország tagállamban a bankok megkerülve a tőkepiaci szabályokat kölcsön jogcímén tőzsdén kívüli deviza határidős tömeges – mintegy 1.000.000 db deviza alapú szerződési – ügyletet kötöttek a fogyasztókkal.

Lényegében a bankok kölcsönbe burkolva, kölcsön címén összetett pénzügyi eszközt tartalmazó pénzügyi terméket értékesítettek a fogyasztóknak.

A főtitkár elmondta: ha a törvényt a köztársasági elnök aláírja, az árfolyamrésből eredő összeget a bankszektor a megadott folyamatok szerint vissza fogja fizetni. Ha az egyoldalú szerződésmódosítások érvényességét a bankszektor bizonyos hiteleknél nem tudja megvédeni, akkor ezt szintén visszafizetik az ügyfeleknek – fejtette ki.


Kovács Levente hozzátette: a következő rész a forintosítás. A Kúria döntése kimondta, hogy az árfolyamkockázatot a kedvezőbb kamatért az ügyfélnek kell állni, ebből nem lehet mást levezetni, mint hogy a forintosításnak piaci alapon kell végbemennie. Amennyiben ettől a kormány szeretne eltérni, akkor teljes kompenzációra van szükség a bankszektor esetében – hangsúlyozta.

loading...

A törvényben leírt határidőket a bankszektor tudja tartani – mondta a főtitkár. Hozzátette ugyanakkor: szeretnék elérni, hogy a visszafizetéssel, illetve az elszámolással együtt történjen meg a forintosítás is, ne kétlépcsős megoldás legyen. Elhibázott lenne, ha ugyanahhoz a szerződéshez kétszer kellene hozzányúlni, a bankszektor egyszerre, egy időben szeretné a kérdést teljes körűen megoldani – emelte ki. – Napigazdaság

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
NEM FOLTOZGATNI KELL A SZERZŐDÉSEKET - DR. LÁZÁR DÉNES.
NEM FOLTOZGATNI KELL A SZERZŐDÉSEKET – DR. LÁZÁR DÉNES

Nem foltozgatni kell a szerződéseket (Főleg úgy, hogy tudjuk, ezek a szerződések nem devizahitel-szerződések, hanem tőzsdén kívüli deviza határidős ügyletek....

A FELJELENTÉS - KÁSLER ÁRPÁD.
A FELJELENTÉS – KÁSLER ÁRPÁD

Tisztelt Katonai Főügyészség, tisztelt Budapesti Nyomozó Ügyészség tisztelt Nemzeti Adó és Vámhivatal Központi Hivatala   Az 1978. évi IV. törvény...

Close