Az ügyvédi munkadíj tartalma a devizahiteles ügyekben

Dr. Szabó V. László ügyvéd, sikerdíj, Nemzeti Civil Kontroll, Az ügyvédi munkadíj tartalma a devizahiteles ügyekben

Az adós és az ügyvéd – ha a megbízás létrejön – 1-1,5 évre szövetségesekké válnak.
Mielőtt az ügyvéd elvállalja az ügyet átnézi az iratokat. Ezek a szerződés, kockázatfeltáró nyilatkozat, végrehajtással kapcsolatos iratok.

Ha elvállalja az ügyet akkor elkészíti a Megbízás és Tényvázlatot valamint a perre szóló meghatalmazást.
A munkadíj megfizetése mindig a megbízás aláírásakor történik.
Sikerdíj nincs.

Amennyiben az adós nem rendelkezik törvényi elszámolással és hiteltörténeti kimutatással akkor azt vagy az adós vagy az ügyvéd szerzi be a banktól. Ügyvédi közreműködés külön megállapodás alapján történik.

Amikor megvan minden dokumentum az ügyvéd megküldi a szakértőnek a számítások elvégzésére.
Ekkor derül ki, hogy az adós mennyivel is tartozik vagy mennyivel fizetett már túl .
Ez az összeg kerül a keresetbe.

 – Az ügyvéd segít az adósnak a költségmentességi kérelem elkészítésében.

 – A végrehajtási eljárás  felfüggesztését kezdeményezi.

 – Az ügyvéd felkészíti az adóst arra, hogy a szerződéskötés körülményeit a bíróság előtt megfelelően elő tudja adni.

 – Az esetleges bírói, banki ügyvéd által feltett kérdésekre felkészíti.

 – Válaszol az ellenfél beadványaira.

 – A tárgyaláson aktívan részt vesz, a banki tanúk nyilatkozatait lerontja.
 – Amennyiben a bank részéről egyezség mutatkozik abban ügyfelének tanácsot ad.

 – A tárgyalásra felkészülten érkezik, valamennyi uniós és hazai joggyakorlatot ismeri.

 – Amennyiben első fokon nyernek akkor a bank fellebbezésére válaszol. Amennyiben az ügyet első fokon elvesztik megírja a fellebbezést.

 – Az ügyfelet a másodfokú eljárásban képviseli.

A másodfokú eljárás befejeződésével  az ügyféllel való jogviszony lezárul.

Amennyiben az ügyfél a Kúria előtt szeretne igényt érvényesíteni, az külön megállapodás tárgya.
A más ügyvédektől áthozott ügyek sokkal nehezebbek, mert az összes addigi elrontott beadványt vagy tárgyalási jegyzőkönyvet helyre kell hozni. Ilyen ügyet csak felárral vállal az ügyvéd.

Az ügyféllel való kommunikáció az eljárás alatt folyamatos de ez a szükséges mértéket nem lépheti túl.

Vannak ügyfelek akik azt gondolják, hogy a kifizetett munkadíjért az ügyvédnek folyamatosan rendelkezésre kell állnia.
Azonban az ügyvédnek nem csak egy ügyfele van, valamint rendszeresen tárgyalásokra jár vagy éppen arra készül fel, nem beszélve arról, hogy a beadványait is el kell készítenie, ezért kizárólag az ügy szempontjából lényeges információk átadására tud szorítkozni azt is lehetőleg emailben.

Fontos tudni, hogy az az ügyvéd akinek sok ügyfele van többe kerül mint az aki csak ritkán találkozik devizás ügyféllel és a bírósággal mivel az ilyen ügyvédnek nagy a tapasztalata és kevés az ideje.

A gyakorlatot, a rutint,  az ügyekből szerzett tudást jobban meg kell fizetni mint a kevés ügyből szerzett tapasztalatot. 
Ha az ügyfél leosztja a munkadíjat a másfél év alatt végzett ügyvédi munkára akkor az nem tekinthető magasnak.

A peres eljárás végén az ügyfél perköltségként visszakapja a banktól a kifizetett ügyvédi munkadíjat. 
A jelenlegi uniós és hazai joggyakorlat alapján ennek jó esélye van, azonban az ügyfélnek is fegyelmezetten be kel  tartania amit az ügyvéd javasol. Dr. Szabó V. László ügyvéd 

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM