Perre fel! Devizahitel – A bankok ismerték a kockázatot

Perre fel! Devizahitel – A bankok ismerték a kockázatot

Perre fel! Devizahitel – A bankok ismerték a kockázatot

Hanganyag az oldalon! Kattints a lenti lejátszóra!


 

Perre fel! Miért kellett volna gyanakodniuk az embereknek, ha egyszer a pénzintézetek hitelképesnek minősítették őket?

Jogerősen érvénytelenné nyilvánított egy devizahitel-szerződést a Fővárosi Ítélőtábla.Ez azonban még mindig nem jelenti azt, hogy minden pórul járt adós fellélegezhet, jogszabály, vagy valamilyen központi rendelkezés ugyanis nincs, amely ezt a példát mindenkire alkalmazhatóvá tenné.

Konkrétan fogalmazva: minden károsultnak egyenként perelnie kell, ha eredményt akar elérni. Ebben az esetben jogvesztő határidő nincs, tehát még senki sem késett le, arra azonban vigyázni kell, hogy a bank közben elrendelheti a végrehajtást, vagyis elveszítheti a házát az adós.

A per megnyerésére akkor van esély, ha az ügyfél bizonyítani tudja, hogy nem kapott tisztességes tájékoztatást a banktól a kockázatokról.

Ravasz László ügyvéd a reggeli gyorsban elmondta, hogy ő még nem látott olyan tájékoztató iratot, amely megfelelt volna a követelményeknek. Általában az árfolyamkockázatra hívták fel az adós figyelmét, de itt kamatkockázat is volt, tehát komplex módon kellett volna értelmezni a tájékoztatási kötelezettséget.

Kattints a lejátszóra!

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/A bankok ismerték ezeket a kockázatokat, illetve ismerniük kellett. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ugyanis már 2006-ban kiadott egy állásfoglalást, amelyben pontosan feltárta a devizahitelek veszélyeit, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a törlesztőrészletek emelkedése megélhetési gondokat okozhat az adósoknál. Ezt a bankok nem tudatták az ügyfeleikkel.

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM