ŐRIZETBE VETTÉK A ROMÁN PÉNZÜGYI FELÜGYELET ELNÖKÉT

ŐRIZETBE VETTÉK A ROMÁN PÉNZÜGYI FELÜGYELET ELNÖKÉT.

Őrizetbe vették kedden Dan Radu Rusanut, a román pénzügyi felügyelet elnökét, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy biztosító érdekeit védte törvénytelenül.


loading...

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szintén kedden jelentette be, hogy a legfőbb ügyésztől kéri, forduljon a képviselőházhoz, és kérje bűnvádi eljárás indítását Daniel Chitoiu volt pénzügyminiszter ellen. Őt ugyanebben az ügyben hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják. Chitoiu képviselőként és volt kormánytagként mentelmi jogot élvez, ellene csak a képviselőház beleegyezésével vizsgálódhatnak.A DNA szerint Rusanu és Chitoiu a Carpatica Asig Rt. biztosító védelme érdekében dolgozott ki egy sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetővé tette egy olyan személy – Marian Marzac – kinevezését a felügyelet vezetőtanácsába, aki hajlandó lett volna szemet hunyni a biztosító működésével kapcsolatos rendellenességek fölött.Az októberben elfogadott és hatályba lépett kormányrendelet olyan feltételeket szabott a felügyelet vezetőtanácsi tagjainak, amelyeket a biztosítókat felügyelő volt alelnök nem teljesített. Így a helyét a Rusanu által támogatott Marzac foglalhatta el. Rusanu a román liberális párt képviselője volt mielőtt kinevezte a parlament a pénzügyi felügyelet élére, Chitoiu szintén a liberális párt színeiben lett törvényhozó.
Rusanut kedden délelőtt hallgatta ki az ügyészség, amely később közölte, hogy őrizetbe veszi, és előzetes letartóztatásba helyezését kéri, amiről huszonnégy órán belül a bukaresti törvényszéknek kell döntenie.A román Ilie Carabulea üzletember által birtokolt Carpatica biztosító miatt az ügyészek korábban Chitoiu felesége ellen is bűnvádi eljárást indítottak. A vádhatóság szerint Laura Elena Chitoiu a felügyelet egyik igazgatójaként tavaly nyáron közbenjárt azért, hogy a Carpatica igazgatója a felügyeletnek olyan vizsgáztató bizottsága elé kerüljön, amely kevésbé szigorúan mérte fel az igazgató felkészültségét. A többrendbeli befolyás vásárlásával gyanúsított Carabulea, valamint Marzac január végétől előzetes letartóztatásban vannak. Őket bűnszövetkezet létrehozásával is gyanúsítják.

Portfolio

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
KETTŐS JÁTSZMA-AZ MNB-BEN IS MEGBUKOTT DOUBRAVSZKY GYÖRGY?
KETTŐS JÁTSZMA-AZ MNB-BEN IS MEGBUKOTT DOUBRAVSZKY GYÖRGY?

A hírek szerint távozik a jegybank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának éléről Doubravszky György. A korábbi bukott pénzügyi ombudsmannak az MNB-ben sem...

AUTÓ-"HITEL". A PERNYERTESSÉG MIT JELENT A GYAKORLATBAN?
AUTÓ-“HITEL”. A PERNYERTESSÉG MIT JELENT A GYAKORLATBAN?

Pert nyert a devizahiteles autós Mit jelent ez az adósoknak? Mennyit és hogyan fizetnek a svájcifrank-alapú hitelre vásárolt autók tulajdonosai,...

Close