ŐRIZETBE VETTÉK A ROMÁN PÉNZÜGYI FELÜGYELET ELNÖKÉT

ŐRIZETBE VETTÉK A ROMÁN PÉNZÜGYI FELÜGYELET ELNÖKÉT.

Őrizetbe vették kedden Dan Radu Rusanut, a román pénzügyi felügyelet elnökét, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy biztosító érdekeit védte törvénytelenül.


A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szintén kedden jelentette be, hogy a legfőbb ügyésztől kéri, forduljon a képviselőházhoz, és kérje bűnvádi eljárás indítását Daniel Chitoiu volt pénzügyminiszter ellen. Őt ugyanebben az ügyben hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják. Chitoiu képviselőként és volt kormánytagként mentelmi jogot élvez, ellene csak a képviselőház beleegyezésével vizsgálódhatnak.A DNA szerint Rusanu és Chitoiu a Carpatica Asig Rt. biztosító védelme érdekében dolgozott ki egy sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetővé tette egy olyan személy – Marian Marzac – kinevezését a felügyelet vezetőtanácsába, aki hajlandó lett volna szemet hunyni a biztosító működésével kapcsolatos rendellenességek fölött.Az októberben elfogadott és hatályba lépett kormányrendelet olyan feltételeket szabott a felügyelet vezetőtanácsi tagjainak, amelyeket a biztosítókat felügyelő volt alelnök nem teljesített. Így a helyét a Rusanu által támogatott Marzac foglalhatta el. Rusanu a román liberális párt képviselője volt mielőtt kinevezte a parlament a pénzügyi felügyelet élére, Chitoiu szintén a liberális párt színeiben lett törvényhozó.
Rusanut kedden délelőtt hallgatta ki az ügyészség, amely később közölte, hogy őrizetbe veszi, és előzetes letartóztatásba helyezését kéri, amiről huszonnégy órán belül a bukaresti törvényszéknek kell döntenie.A román Ilie Carabulea üzletember által birtokolt Carpatica biztosító miatt az ügyészek korábban Chitoiu felesége ellen is bűnvádi eljárást indítottak. A vádhatóság szerint Laura Elena Chitoiu a felügyelet egyik igazgatójaként tavaly nyáron közbenjárt azért, hogy a Carpatica igazgatója a felügyeletnek olyan vizsgáztató bizottsága elé kerüljön, amely kevésbé szigorúan mérte fel az igazgató felkészültségét. A többrendbeli befolyás vásárlásával gyanúsított Carabulea, valamint Marzac január végétől előzetes letartóztatásban vannak. Őket bűnszövetkezet létrehozásával is gyanúsítják.

Portfolio

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM