ŐRIZETBE VETTÉK A ROMÁN PÉNZÜGYI FELÜGYELET ELNÖKÉT

ŐRIZETBE VETTÉK A ROMÁN PÉNZÜGYI FELÜGYELET ELNÖKÉT.

Őrizetbe vették kedden Dan Radu Rusanut, a román pénzügyi felügyelet elnökét, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy biztosító érdekeit védte törvénytelenül.


A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szintén kedden jelentette be, hogy a legfőbb ügyésztől kéri, forduljon a képviselőházhoz, és kérje bűnvádi eljárás indítását Daniel Chitoiu volt pénzügyminiszter ellen. Őt ugyanebben az ügyben hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják. Chitoiu képviselőként és volt kormánytagként mentelmi jogot élvez, ellene csak a képviselőház beleegyezésével vizsgálódhatnak.A DNA szerint Rusanu és Chitoiu a Carpatica Asig Rt. biztosító védelme érdekében dolgozott ki egy sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetővé tette egy olyan személy – Marian Marzac – kinevezését a felügyelet vezetőtanácsába, aki hajlandó lett volna szemet hunyni a biztosító működésével kapcsolatos rendellenességek fölött.Az októberben elfogadott és hatályba lépett kormányrendelet olyan feltételeket szabott a felügyelet vezetőtanácsi tagjainak, amelyeket a biztosítókat felügyelő volt alelnök nem teljesített. Így a helyét a Rusanu által támogatott Marzac foglalhatta el. Rusanu a román liberális párt képviselője volt mielőtt kinevezte a parlament a pénzügyi felügyelet élére, Chitoiu szintén a liberális párt színeiben lett törvényhozó.
Rusanut kedden délelőtt hallgatta ki az ügyészség, amely később közölte, hogy őrizetbe veszi, és előzetes letartóztatásba helyezését kéri, amiről huszonnégy órán belül a bukaresti törvényszéknek kell döntenie.A román Ilie Carabulea üzletember által birtokolt Carpatica biztosító miatt az ügyészek korábban Chitoiu felesége ellen is bűnvádi eljárást indítottak. A vádhatóság szerint Laura Elena Chitoiu a felügyelet egyik igazgatójaként tavaly nyáron közbenjárt azért, hogy a Carpatica igazgatója a felügyeletnek olyan vizsgáztató bizottsága elé kerüljön, amely kevésbé szigorúan mérte fel az igazgató felkészültségét. A többrendbeli befolyás vásárlásával gyanúsított Carabulea, valamint Marzac január végétől előzetes letartóztatásban vannak. Őket bűnszövetkezet létrehozásával is gyanúsítják.

Portfolio

Facebook hozzászólások

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM