KETTŐS JÁTSZMA-AZ MNB-BEN IS MEGBUKOTT DOUBRAVSZKY GYÖRGY?

KETTŐS JÁTSZMA-AZ MNB-BEN IS MEGBUKOTT DOUBRAVSZKY GYÖRGY?

A hírek szerint távozik a jegybank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának éléről Doubravszky György. A korábbi bukott pénzügyi ombudsmannak az MNB-ben sem sikerült hivatalát felállítania.

Leváltották Doubravszky Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank Fogyasztóvédelmi Központjának (PFK) vezetőjét – értesült a Privátbankár. Feladatait ideiglenes jelleggel Freisleben Vilmos, az MNB felügyeleti területén működő fogyasztóvédelmi igazgatója látja el híreink szerint.

loading...

A biztos gyors távozása azért meglepő, mert Matolcsy György bizalmi emberének számított. A mostani jegybankelnök korábban sokak szerint Doubravszky unszolására hozta létre a pénzügyi jogok biztosának pozícióját: a mindenkori nemzetgazdasági tárca alá tagozódott ombudsmani hivatalt ugyanakkor a posztra kinevezett Doubravszkynak sem Matolcsy, sem utódja, Varga Mihály minisztersége idején nem sikerült felállítania. Varga és Doubravszky viszonya a hírek szerint közel sem volt zökkenőmentes, így senkit sem lepett meg, hogy októberben a biztos felmentését kérte a feladata alól. A Nemzetgazdasági Minisztérium akkor azt közölte, hogy a biztos hivatalát is megszünteti, a fogyasztói jogok védelmét pedig a Magyar Nemzeti Bankhoz irányítja.


Matolcsy György a frissen létrejött Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ (PFK) vezetésére kérte fel a lemondott ombudsmant, ám úgy fest teljesítménye nem volt elegendő, így 5 hónap elteltével Doubravszkynak újra mennie kell. Híreink szerint a korábban harcos fogyasztóvédővel szemben komoly személyi és szervezetépítési problémák is felmerültek. Mindenesetre érdekes, hogy Doubravszkynak korábban a webbankot, új lehetőségei közül pedig az ombudsmani hivatalt és a PFK-t sem sikerült beindítania. Miután Doubravszky a jegybankban híreink szerint minden lehetőséget megkapott, aligha lesz majd módja arra, hogy külső tényezőkre, összeesküvésre hivatkozzon, miért nem sikerült működőképessé tenni a szervezetet. Korábban az ombudsmani hivatal felállításának késedelmét a biztos egyértelműen a minisztériumra hárította.

Azt ma még nem lehet megmondani, hogy a PFK vezetőjének távozása kihat-e a jegybankon belüli fogyasztóvédelmi szervezeti munkára is. Korábban a központ létrejötte miatt vágták ketté a jogelőd PSZÁF-nál egységes irányítás alatt álló fogyasztóvédelmi feladatokat. A "felügyeleti" fogyasztóvédelmi szervezet volt felelős az eljárásokért, a PFK feladata volt az ügyfélszolgálati munka és fogyasztói panaszok kezelése – a két terület szervezetileg is igen távol került egymástól az MNB-n belül. Miután most mindkét terület Freisleben Vilmos irányítása alá került, akár a korábbi koncepció átgondolására is sor kerülhet.

Frissítés: Megerősítették: távozik a jegybankból Doubravszky

loading...


 

Privátbankár nyomán számolt be a magyar sajtó a hírről: leváltották Doubravszky Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank Fogyasztóvédelmi Központjának (PFK) vezetőjét. Binder István kedden délelőtt megerősítette a hírt, az MTI-nek egyelőre csak annyit mondott a szóvivő: megerősíti, hogy "Doubravszky György a hét elején távozott a központ éléről".

Információink szerint feladatait ideiglenes jelleggel Freisleben Vilmos, az MNB felügyeleti területén működő fogyasztóvédelmi igazgatója látja el. Azt ma még nem lehet megmondani, hogy a PFK vezetőjének távozása kihat-e a jegybankon belüli fogyasztóvédelmi szervezeti munkára is.

Privátbankár

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
AUTÓ-"HITEL". A PERNYERTESSÉG MIT JELENT A GYAKORLATBAN?
AUTÓ-“HITEL”. A PERNYERTESSÉG MIT JELENT A GYAKORLATBAN?

Pert nyert a devizahiteles autós Mit jelent ez az adósoknak? Mennyit és hogyan fizetnek a svájcifrank-alapú hitelre vásárolt autók tulajdonosai,...

Dr Róna Péter levele dr Wellmann György számára
Dr. Róna Péter levele dr. Wellmann György számára

Dr Róna Péter levele dr Wellmann György számára: Feljegyzés Dr. Wellmann György számára Tisztelt Dr. Wellmann! A Kúria jogegységi határozata...

Close