A MAGYAR “DEVIZAHITELESEK” ÜGYE AZ EMBERI JOGOK EURÓPAI BÍRÓSÁGA ELÉ KERÜL

A MAGYAR "DEVIZAHITELESEK" ÜGYE AZ EMBERI JOGOK EURÓPAI BÍRÓSÁGA ELÉ KERÜL!

A MAGYAR "DEVIZAHITELESEK" ÜGYE AZ EMBERI JOGOK EURÓPAI BÍRÓSÁGA ELÉ KERÜL

A devizahitelesek ügye foglalkoztatja az európai demokratikus intézményeket

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Budapest, 2015. január 5.

Az Európai Bizottság vizsgálja a devizahiteles törvényeket, és az Alkotmánybíróság kapcsolódó határozatait. Hamarosan elindul a devizahitelesek első perhulláma az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

loading...

A Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (PITEE) tavaly júliusban felhívta az Igazságügyi Miniszter figyelmét arra, hogy a devizahiteles törvények több szempontból is ellentétesek az európai jogállami hagyományokkal.Egy demokratikus jogállamban az igazságszolgáltatás ugyanis kizárólag a bíróságok feladata. Emiatt sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét az, ha a parlament törvénnyel beavatkozik a devizahitelesek és a bankok közötti jogvitákba.

A PITEE az elmúlt hónapokban két eltérő tartalmú alkotmányjogi panasz benyújtását javasolta a devizahiteleseknek, annak érdekében, hogy kivédjék a devizahiteles törvények által okozott jogsértéseket.

Beadvány minták
Alkotmányjogi panasz a szerződések módosításai ellen Alkotmányjogi panasz a szerződések kiegészítései ellen – Hiánypítlási minta

Az Alkotmánybíróság információi szerint már több száz devizahiteles élt ezzel a lehetőséggel. Az Alkotmánybíróság azonban még nem tűzte napirendre ezeknek a panaszoknak az elbírálását.

loading...

Az elmúlt hetek eseményei mutatják, hogy az állami szervek nem kívánnak a devizahiteles törvényekkel kapcsolatos fenntartásokkal foglalkozni. Az Alkotmánybíróság decemberi döntései pedig előrevetítik, hogy a devizahitelesek ügye az Emberi Jogok Európai Bírósága elé fog kerülni.

A PITEE egyesület szakértői jelenleg vizsgálják annak a lehetőségét, hogy lehet-e akkor is az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni jogvédelemért, ha az Alkotmánybíróság továbbra sem tűzi napirendre a devizahitelesek panaszait.

November végén az Európai Bizottság is felfigyelt a devizahiteles törvények visszáságaira.A törvényekkel kapcsolatos tájékozódás során az Európai Bizottság felkérte a PITEE egyesületet is, hogy fogalmazzuk meg fenntartásainkat.

Ennek a felkérésnek eleget tettünk, és kértük az Európai Bizottságot, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást (l. lent) Magyarországgal szemben, ha a bankok és a bíróságok a devizahiteles törvényeket a jelenlegi tartalmukkal végrehajtják. A devizahiteles törvények ugyanis ellentétesek az Európai Unió Alapjogi Chartájának 47. cikkével. – PITEE

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A BEFEKTETÉSI ÜGYLETEK ERŐSZAKOS FORINTOSÍTÁSA - AVAGY PIACI ÁRFOLYAMÚ DEVIZA-KÁROSULT "MENTÉS".
A BEFEKTETÉSI ÜGYLETEK ERŐSZAKOS FORINTOSÍTÁSA – AVAGY PIACI ÁRFOLYAMÚ DEVIZA-KÁROSULT “MENTÉS”

A BEFEKTETÉSI ÜGYLETEK ERŐSZAKOS FORINTOSÍTÁSA - AVAGY PIACI ÁRFOLYAMÚ DEVIZA-KÁROSULT "MENTÉS" Mit kértek és mit kaptak a devizahitelesek? - (A...

ÜZENET A SZAKADÉK PEREMÉRŐL.
ÜZENET A SZAKADÉK PEREMÉRŐL

ÜZENET A SZAKADÉK PEREMÉRŐL Fájdalmas felismerés, amikor odaállsz a tükör elé, és felteszed a nagy kérdést: Mit is tegyek? Itt...

Close