“DEVIZA”-“HITEL”: 40 SZÁZALÉKKAL IS CSÖKKENHET A TÖRLESZTÉS

"DEVIZA"-"HITEL": 40 SZÁZALÉKKAL IS CSÖKKENHET A TÖRLESZTÉS.

Devizahitel: 40 százalékkal is csökkenhet a törlesztés

Rogán Antal a Hír TV P8 című műsorában azt mondta, hogy ez a magánszemélyek mindennemű devizahitelére igaz lesz majd.

A devizahiteleseknek nem kell semmit tenniük, a parlament megtesz helyettük mindent – közölte a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte a pénteki devizahiteleseket segítő törvénynek és a parlament szeptemberi munkájának köszönhetően januárra a devizahiteleseknek olyan forinthitelük lesz, melynek törlesztője és kamata a mostaninál 25-40 százalékkal is kevesebb lehet úgy, hogy még a tőke is csökken. Ez a magánszemélyek mindennemű devizahitelére igaz lesz.

Rogán Antal azt mondta, hogy a végtörlesztők is kaphatnak vissza pénzt, hiszen a Kúria és a parlament döntései értelmében jó esélyük van rá, hogy nyerjenek a bíróságon a bankok ellenében. „Csak annyit kérünk a bankoktól, hogy a tisztességtelenül keletkezett hasznot tolják vissza” – tette hozzá a frakcióvezető, aki komoly ellenállásra számít a pénzintézetek részéről, de – mint mondta – ehhez már hozzászoktak, felkészültek rá. Szerinte a szocialisták mostani módosítói is azt bizonyítják, hogy a baloldal továbbra is a bankok oldalán áll.


Az állam vállalhatja a terhek egy részét

A Fidesz frakcióvezetője nem zárta ki, hogy az állam vállalja a terhek egy részét a devizahitelek forintosításánál, hiszen a végtörlesztésnél és az árfolyamgátnál is ez történt. Rogán Antal arra számít, hogy a bankok mindent megtesznek majd azért, hogy ne kedvezményes árfolyamon történjen meg a forintosítás.

A politikus emlékeztetett rá, azt kérték a kormánytól, hogy őszig tárgyaljon a bankokkal, és alakítson ki egy olyan konstrukciót, amiben a parlament dönthet a devizahitelek forinthitellé alakításáról. Ez decemberben történne meg. A Fidesz politikusa arról is beszélt a P8 című műsorban, hogy 20 százalékon vásárolhatja fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozandó úgynevezett rossz bank a bedőlt követeléseket.


A Fidesz frakcióvezetője a devizahiteleseket segítő törvény elfogadása után a döntést valódi igazságtételnek nevezte a devizahitelesek által elszenvedett sérelmekért cserébe. A Kúria június 16-i jogegységi döntésében kimondta: a devizahiteleknél alkalmazott árfolyamrés tisztességtelen, az árfolyamkockázat tisztességessége azonban csak akkor vizsgálható, ha a pénzintézet nem megfelelő tájékoztatása miatt az átlagos fogyasztó számára a szerződés erre vonatkozó része nem érthető, az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége pedig nagyon szigorú feltételekhez kötött. – Hír24

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM