NOVEMBER: JÖN A “DEVIZAHITELES” ELSZÁMOLÁSI RENDELET

NOVEMBER: JÖN A "DEVIZAHITELES" ELSZÁMOLÁSI RENDELET.

NOVEMBER: JÖN A "DEVIZAHITELES" ELSZÁMOLÁSI RENDELET

 

November elején lép életbe az elszámolási képletről szóló MNB-rendelet, mely testre szabott lesz a különböző speciális esetekre is.

A devizahiteleseket érintő elszámolásról szólóMNB-rendelet az elszámolási törvény hatálybalépését követően, november elején lép életbe. A rendeletben leírt módszertan alapján kell majd a bankoknak az árfolyamrés semmisége és a tisztességtelen, egyoldalú szerződésmódosítások miatt együttesen elszámolniuk – mondta Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MTI-nek.

Több rendelet lesz a speciális esetek miatt

A jegybank pénzügyi rendszer elemzési igazgatóságának vezetője kifejtette: az elszámolás szabályozását több jegybanki rendeletben rögzítik. Ezek közül az első, "az alaprendelet" a rendszeresen és határidőre fizető adósokra vonatkozik majd. A speciális eseteket – a késedelembe esett ügyfelek, az árfolyamgátban résztvevők ügyét – külön "alrendelet" fogja szabályozni.


Az elszámolás lényegi elemei megegyeznek majd az MNB által július végén közzétett, a hitelszerződések újraszámítását bemutató alapelvekkel, melyeket az árfolyamrés semmissége miatt kell alkalmazni – mutatott rá.

Egyeztetnek a bankszövetséggel is

A módszertan alapelve – a túlfizetések előtörlesztésként való elszámolása – önmagában könnyen átlátható, azonban a speciális esetek (a nem teljesítő hitelek, a kedvezmények, az egyedi banki konstrukciók) elszámolása összetett szabályok előírását igényli, emiatt az MNB folyamatosan egyeztet a Magyar Bankszövetség képviselőivel. Így az elszámolással kapcsolatos MNB-rendelet hatályba lépésekor a bankok már széleskörű információval fognak rendelkezni a módszertan részleteiről – fűzte hozzá az igazgató.

Vonnák Balázs hangsúlyozta: az MNB célja az, hogy a devizahitelek elszámolása minél hatékonyabban valósuljon meg.

Mikor?

Először azokkal az ügyfelekkel számolhatnak el, akiknek a bankja nem perelt. Ők valamikor január második felében kaphatnak értesítést a visszajáró összegről, illetve arról, hogy mennyi lehet az új havi törlesztőrészletük.

Ha viszont perelt a bank, akkor elhúzódhat az elszámolás is, amit az ítélet hatályba lépésétől számított 60 napon belül kell elvégezni. Akinek a bankja nem hagyta magát, annak leghamarabb február második felében jöhet meg az elszámolásról a levél.

A forinthiteleseknek kell a legtöbbet várniuk, náluk ugyanis még csak január első felében derül ki, hogy a bank perel-e a tisztességesség kimondása érdekében vagy sem. Ha nem, akkor április második felében kell elszámolnia. Ha igen, akkor pedig leghamarabb augusztus második felében.

A probléma végeleges megoldására, vagyis a devizahitelek kivezetésére azonban még legalább egy évet kell várni.

Akiken segít és akiken nem


A második adósmentő csomag nagy könnyebbséget hozhat azoknak a devizaadósoknak, akiknél a törlesztőrészlet csökkenésével elfogadhatóbb lesz a havi teher, illetve akiknél helyreállhat a hitel-visszafizetési képesség.

De hogy mindezsegít-e a legszegényebbeken, vagyis a már teljesen fizetésképtelenné vált családokon, az nem valószínű. Nekik a Nemzeti Eszközkezelő programja, annak felerősítése jelenthet megoldást. De mint a Portfolio.hu egy korábbi interjújából kiderül, a Bankszövetség folyamatosan egyeztet a kormánnyal a nem teljesítő hitelek rendezésére. Azt még nem tudni, hogy számukra is lesz-e átfogó megoldás. – Hír 24

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM