„DEVIZAHITELEK” – A BANKOK TITKOS TALÁLKOZÓJA ORBÁNNAL

loading...

„DEVIZAHITELEK” – A BANKOK TITKOS TALÁLKOZÓJA ORBÁNNAL


A Magyar Nemzet írása szerint másodszor is találkozott Orbán Viktor Andreas Treichllel, az Erste Group vezérével a devizahiteles ügy kapcsán.

Azt nem tudni pontosan, hogy a forintosításról milyen részletesen volt szó, de hamarosan erről is dönteni fog a kormány.

A hírek szerint Orbán Viktor arról informálódott, meddig hajlandó elmenni az osztrák bankcsoport menedzsmentje "a devizahiteles csomagok finanszírozásában". A lap hozzáteszi: "szóba kerülhetett a bank esetleges kivonulása is". A találkozót előzetesen egyeztették, és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vett rajta. Az Erste vezére "dolgavégezetlenül távozott" a lap szerint, akármit is jelentsen ez.

Nem ez volt az első hasonló találkozó: korábban a Magyar Nemzet és a Figyelő is írt arról, hogy Orbán Viktor és Lázár János osztrák bankokkal tárgyalt a devizahiteles ügyben. Az érintett bankok (Erste, Raiffeisen) nem kommentálták az értesüléseket, de az Ersténél hozzátették: kiegyensúlyozott kapcsolatra törekszenek a kormánnyal.


Nem tudni, a tárgyalásokon mennyire mentek bele a forintosítás részleteibe, vannak ugyanis olyan elemzői előrejelzések, amelyek szerint a forintosításra akár 10%-os haircut (árfolyamkedvezmény) mellett is sor kerülhet. Ez tovább növelné a bankok elszámolás miatti veszteségeit, amelyek bruttó összege az MNB inflációs jelentése alapján 942 milliárd forint lehet a teljes pénzügyi szektorban.

loading...

Az egyes bankok egyelőre az alábbi táblázatban szereplő számokat közölték saját várható veszteségeikkel kapcsolatban.
A fair bankrendszerről szóló törvény január 1-jén lép majd hatályba, amely tartalmazni fogja, miképp kamatozhatnak a lakossági hitelek, és mely esetekben változtathatnak átlátható, tisztességes módon kamatot a bankok. A hírek szerint az is elképzelhető, hogy a törvény a forintosítás teljes forgatókönyvét is tartalmazza.

Szólj hozzá

Hozzászólás