„DEVIZAHITELEK” – A BANKOK TITKOS TALÁLKOZÓJA ORBÁNNAL

„DEVIZAHITELEK” – A BANKOK TITKOS TALÁLKOZÓJA ORBÁNNAL.

„DEVIZAHITELEK” – A BANKOK TITKOS TALÁLKOZÓJA ORBÁNNAL


A Magyar Nemzet írása szerint másodszor is találkozott Orbán Viktor Andreas Treichllel, az Erste Group vezérével a devizahiteles ügy kapcsán.

Azt nem tudni pontosan, hogy a forintosításról milyen részletesen volt szó, de hamarosan erről is dönteni fog a kormány.

A hírek szerint Orbán Viktor arról informálódott, meddig hajlandó elmenni az osztrák bankcsoport menedzsmentje "a devizahiteles csomagok finanszírozásában". A lap hozzáteszi: "szóba kerülhetett a bank esetleges kivonulása is". A találkozót előzetesen egyeztették, és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vett rajta. Az Erste vezére "dolgavégezetlenül távozott" a lap szerint, akármit is jelentsen ez.

Nem ez volt az első hasonló találkozó: korábban a Magyar Nemzet és a Figyelő is írt arról, hogy Orbán Viktor és Lázár János osztrák bankokkal tárgyalt a devizahiteles ügyben. Az érintett bankok (Erste, Raiffeisen) nem kommentálták az értesüléseket, de az Ersténél hozzátették: kiegyensúlyozott kapcsolatra törekszenek a kormánnyal.


Nem tudni, a tárgyalásokon mennyire mentek bele a forintosítás részleteibe, vannak ugyanis olyan elemzői előrejelzések, amelyek szerint a forintosításra akár 10%-os haircut (árfolyamkedvezmény) mellett is sor kerülhet. Ez tovább növelné a bankok elszámolás miatti veszteségeit, amelyek bruttó összege az MNB inflációs jelentése alapján 942 milliárd forint lehet a teljes pénzügyi szektorban.

Az egyes bankok egyelőre az alábbi táblázatban szereplő számokat közölték saját várható veszteségeikkel kapcsolatban.
A fair bankrendszerről szóló törvény január 1-jén lép majd hatályba, amely tartalmazni fogja, miképp kamatozhatnak a lakossági hitelek, és mely esetekben változtathatnak átlátható, tisztességes módon kamatot a bankok. A hírek szerint az is elképzelhető, hogy a törvény a forintosítás teljes forgatókönyvét is tartalmazza.

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM