NÉHÁNY SZÁZALÉK ÉS LE VAN RENDEZVE A “TARTOZÁS”?

NÉHÁNY SZÁZALÉK ÉS LE VAN RENDEZVE A "TARTOZÁS"?

Azt korábban már több cikkben is megírtuk, hogy bizonyos esetekben a bankok „visszautasíthatatlan” ajánlatokkal kereseik meg ügyfeleiket.

[cn-social-icon]

Az alábbi cikkben dr. Léhmann is hasonló tapasztalatokról számol be a Somogyi Hírlapnak.

 

„A zlotysítás megfelel az uniós jogrendnek, a forintosítás nem”

Miközben a pereit a tavaly júliusi „adósmentő” törvény folytán sorra függesztik fel a bíróságok, egyes bankok peren kívüli ajánlatokat tesznek adós ügyfeleinek, olyan is van, hogy megelégednének már a tartozás húsz százalékával is – döbbenti meg az embert Léhmann György, akitől eredetileg azt kérdeztük, hogy „az autóhitelek forintosítása után a devizás ügyvéd dolga is véget ér-e?”.

A siófoki jogász szerint éppen hogy a legizgalmasabb szakaszához ér a csatája a bankokkal és továbbra is állítja, hosszú távon ő lesz a nyertes – csak ki kell várni, mire az uniós jog fölülírja „az összetákolt, adósmentőnek nevezett, valójában bankmentő magyar törvényt”…

Az autóhitelek forintosítása után sem teszi le a lantot?
– Most, amikor az ügyem az Európai Bizottság előtt van, csak ki kell várni a lassú döntéshozatalt, és most, amikor megírták előzetesen, hogy nincsen rendben a tavaly júliusi magyar jogszabály, mert nehezíti a fogyasztót a perindításban? – kérdezett vissza Léhmann György. – Mindegy, hogy autóhitel, vagy másmilyen hitel, az is, hogy megtörtént-e az elszámolás, a forintosítás vagy sem. Akkor vétettek nagy és végzetes hibát, amikor 256 forintos svájcifrank-árfolyamon kényszerítették az elszámolást az adósra. Ez annyit jelent, hogy az árfolyamkockázatot teljes mértékben rá hárították. Márpedig a Kúria is kimondta: azt, hogy melyik fél viseli az árfolyamváltozás terhét, a kockázatfeltáró nyilatkozat dönti el, amit a bank elvileg a kölcsönfelvételkor tárt az adós elé. Ha ebből világosan kiderül, milyen kockázatot vállalt a hitelfelvevő, akkor rendben van, minden más esetben a banké a teherviselés.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Én svájci frankos autóhitelesként banki ügyintézővel nem is találkoztam, ennyit a kockázatfeltáró nyilatkozatról…
– Ez esetben nagy valószínűséggel a bíróságnak úgy kellene döntenie egy perben, hogy a banké a teljes árfolyamkockázat terhe. Csakhogy a tavaly júliusi jogszabály alapján a bíróságok felfüggesztik a pereimet.

– És a bankok mégis egyezségi ajánlatokkal állnak elő?
– Ugye, milyen érdekes? Egy ügyfelemnél a húszmilliós tartozás helyett öt-hat millióval is megelégednének; fölajánlotta neki a bank, hogy tegyen ügyvéd által írt ajánlatot ekkora összegről és „le van rendezve” a tartozása. Az uniós jogrend alapján a hazai bíróságoknak a pereim felfüggesztésével egy időben előzetes döntéshozatali eljárást kéne kérni az Európai Bíróságtól, de nem teszik. Ha akad majd mégis egy bíró, akkor már nyert ügyem van. Ott a friss lengyel példa az európai módira; a parlament alsóháza pont a kedvemre való módon döntött a lengyel devizahitelek zlotysításáról. Először is megkérdezik a fogyasztót, hogy akarja-e, nem kényszerítik. Másodszor, figyelembe veszik azt, amit én kezdettől fogva, évek óta szajkózok: a svájci frank jegybanki alapkamata az évek során 2,2 százalékról 0,2 százalékra zuhant, ám ezt nálunk a bankok „elfelejtették” érvényre juttatni a törlesztőrészletekben. Ezért aztán a lengyel devizaadós a felét fizette a magyarénak. Harmadszor, az árfolyamváltozás terhét ott 90 százalékban a bank, 10 százalékban az ügyfél viseli. Ebből is látszik, hogy a mi forintosításunk mennyire nem európai, de még ez is fordulhat a javunkra…

– Nocsak…
– Ha tudom bizonyítani, hogy a tavaly júliusi, adósmentőnek mondott jogszabály kárt okoz a fogyasztónak, akkor akár el is állhatok a szerződéstől. Márpedig éppen e törvény következtében nem tudom kimondatni bírósággal azt például, hogy a banknak kéne az árfolyamkockázat terhét viselni. Ez az, amit az adósokra terheltek a 256 forintos árfolyammal, ettől (is) bankmentő valójában a jogszabály. És van még egy csavar az elméletemben: ha a bank szerint még tartozik is az ügyfél néhány millióval, az éppen azt az összeget takarhatja, amit én életminőségromlás címszóval kártérítésként követelek a banktól.

Vagyis az adós ne fizessen egy fillért se?
Ilyet senkinek sem javasolok, fizesse például a kölcsönfelvételkori törlesztőt. Ha a bank nem elégedett vele, majd perel. És akkor a bíróságon találkozunk!

Felfüggeszthető a végrehajtási eljárás

A közjegyző által hitelesített végrehajtási záradékkal a bank könnyen végrehajtást indíthatott – eddig. Léhmann György felhívja az adósok figyelmét: tízezer forintos illetéken múlik, ennyiért felfüggeszthető immár a végrehajtás, hiszen egy magyar bíró ez ügyben az Európai Bírósághoz fordult, ahol még döntést ugyan nem hoztak, de egy szakértői vélemény már született, miszerint a közjegyzői záradékkal nem indítható meg a végrehajtás. Léhmann szerint ha nem is minden hazai bíróság, de például a Kaposvári Törvényszék figyelembe veszi már ezt is és rendre felfüggeszti a végrehajtási eljárásokat.

Tisztelt Olvasóink!
A Facebook egy ideje korlátozza a nem fizetős postok láthatóságát. Ami azt jelenti, hogy a Facebookon közzétett cikkek negyed annyi embert érnek el, mint korábban.
Ha értesülni szeretnének az oldalunk frissítéseiről húzzák az egeret a Facebook oldalunkon a "Tetszik/Liked" gombra és pipálják ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. FACEBOOK: https://www.facebook.com/pages/Nemzeti-Civil-Kontroll/342783665741979 [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM