NAGY A CSEND – A PÉNZVILÁG CSŐDBE VITTE ARGENTÍNÁT!

NAGY A CSEND - A PÉNZVILÁG CSŐDBE VITTE ARGENTÍNÁT!

Wall Street-i történet

Miközben a neoliberális sajtóorgánumok még mindig Orbán Viktor tusnádfürdői beszédének félmondatán rágódnak (és azért csak a felén, mert ha hozzátennék a másikat, akkor nem lenne min felháborodni), elsikkadt a hír, hogy két spekulatív befektetői társaság szép csendben államcsődbe vitte Argentínát.

A szaklapok annak rendje és módja szerint ezen nem háborognak, a világ legtermészetesebb eseményeként tálalják, néhol már csak mínuszos hírként. Pedig mekkora sztori! Összehajol pár dollármilliárdos, és megroppantja Dél-Amerika negyedik legerősebb gazdaságát.

A recept a következő: végy potom áron államkötvényeket Argentínától akkor, amikor bajban van (2001-ben), majd követeld vissza a befektetett pénzed többszörösét. Ha az adott ország nem hajlandó ezt kifizetni, mivel a hitelezők zöme az ország talpra állításáért már belement az adósság részleges elengedésébe és átütemezésébe, akkor pereld be. Mivel a kötvények amerikai pénzmogulok tulajdonában vannak, ezért az ügyben egy New York-i bíróság az illetékes, nem is kérdés, kinek a javára dönt. De itt még nincs vége. A drágalátos bíróság még azt is feltételül szabja Argentínának (!), hogy addig nem egyenlítheti ki lejáró adósságait más hitelezőkkel szemben, amíg ennek a két spekulatív alapnak nem fizet. Kész a csapda, kattan a zár. Mert mire kényszerítettek egy független államot? Vagy fizet mindenkinek, vagy senkinek.


Ha mindenkinek – így a spekulánsoknak is –, akkor saját magát sodorja veszélybe, mert lesz, aki ezen a példán felbuzdulva pereskedni kezd az annak idején elengedett milliárdokért. Soha véget nem érő jogi játszma venné kezdetét, és lerombolná mindazt, amit Argentína tizenhárom év alatt felépített. Tiszta sor, hogy marad a második opció, jelen esetben az, hogy az állam nem rendezi tartozását, mert egyszerűen nem teheti. Hiába helyezték banki letétbe a hitelezők többségének járó pénzt egy New York-i bankban, nem utalhattak, mert kötötte a kezüket egy amerikai bírói döntés.

Kényszerből államcsődöt kell jelenteniük. Ez már önmagában is katasztrófa egy ország gazdaságára nézve: megugrik az infláció, nehezen adhatók el az államkötvények, nő a bizonytalanság a lakosság és a vállalatok körében. És most eljön a spekulánsok igazi ideje: már ott virít a Financial Timesban, hogy mekkora lehetőség Argentína csődje! Mások nyomorán keresni – ez az igazi nagy üzlet! Hamar megtollasodhat, aki most argentin kötvényeket vásárol. Sőt, be lehet szállni az energiaiparba, az élelmiszeriparba, és megannyi remek lehetőség adódik, mert a spekulánsok igazi „érdeme”, hogy zuhannak a részvényárak.

Köröznek a dögkeselyűk, ahogyan az argentinok nevezik a spekulatív alapokat, és ha ezek megjelennek valahol, onnan sosem hiányozhat Soros György. Mert egyrészt fellármázzuk a nemzetközi sajtót az 1944-es budapesti emlékmű ügyében, ami egyébként senkit nem érdekel sem kül-, sem belföldön, másrészt eközben kifosztjuk azokat, akik egy évtizede küzdenek a túlélésért, kifizették az IMF-et (merték volna nem tenni), és kínnal-keservvel, de túljutottak a nehezén. Soros egyik spekulatív alapja (gondolom, egy a sok közül) az amerikai tőzsdéken jegyzett argentin vállalatok papírjaiból jól bevásárolt. Olcsón jutottak hozzá energetikai és telekommunikációs cégek részvényeihez – mikor, ha nem most? 


Aztán majd később, amikor az argentinok kikászálódnak a technikai államcsődből (mert valójában képesek fizetni, és ép a gazdaságuk, csak néhány spekulatív alapnak az volt az érdeke, hogy ez ne így tűnjön), akkor majd borsos áron továbbadják őket…

Szép történet, ugye? – MNO

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM