MEGINT FIZETHETNEK A BANKOK – SZÁMLAKEZELÉSI DÍJAK

MEGINT FIZETHETNEK A BANKOK - SZÁMLAKEZELÉSI DÍJAK.

A devizahiteles ügy árnyékába szorult a jogtalanul levont számlakezelés díjak rendezése. Ez a lezárt ügy azonban egyáltalán nincs lezárva.

A vártnál kisebb összegeket fizettek vissza ügyfeleiknek a Magyar Nemzeti Bank által megbüntetett bankok. Azokról a pénzintézetekről van szó, amelyek tavalyi működésének vizsgálata során a jegybank úgy találta, hogy jogosulatlanul vontak el díjakat a számlatulajdonosoktól. Korántsem biztos azonban, hogy minden így marad, előfordulhat, hogy a bankoknak további pénzeket kell kifizetniük.
Az MNB összesítése szerint az első körben vizsgált, visszatérítésre kötelezett 33 pénzügyi szervezet közül 27 térített vissza az első félévben 3,12 milliárd forintot. E pénzintézetek a jegybank szerint úgy módosították a díjtételeiket, hogy hiányzott az ehhez nélkülözhetetlen ok-lista. De lehettek más kifogások is, például akkor is elővették a bankot, ha az ügyfél számára kedvezőtlen szerződésmódosítást annak hatályba lépése előtt kevesebb mint két hónappal hirdették meg. Alapvetően 6-7 jogsértési módot lehet beazonosítani, amelyekkel a bankok megkárosították a számlatulajdonosokat.


A tavaszi vizsgálattal érintett pénzintézeti körben az MNB előzetesen nagyjából 10 milliárd forintos visszatérítésre számított. Azonban már azelőtt sejteni lehetett, hogy a nemzeti bankban felülbecsülhették az összeget, hogy a bankok végeztek volna a visszautalásokkal, és arról tájékoztatták volna az MNB-t. Sokan élték meg csalódásként, hogy a remélt, akár több tízezer forintos visszautalás helyett pár ezer, de nem ritkán csak pár száz forint jelent meg a számlákon. A jegybanki kalkulációt utóbb nem erősítették meg a tényszámok sem: a már említett, valamivel több, mint 3 milliárd forint jutott csak vissza a számlákra. Ezen közel 800 ezer ügyfél osztozott, vagyis átlagosan egy számlára közel 4000 forint visszafizetés jutott.

Ez azonban nem tekinthető végleges számnak. Mint említettük, a 33-ból 27 bank rendezte eddig a tartozását, hat további viszont inkább perre vitte az ügyet. Tőlük csak abban az esetben remélhet pénzt a számlatulajdonos, ha a bíróság a jegybanknak ad igazat. Az eljárás alatt felfüggesztették a kifizetéseket, ezért ezek a pénzek nem jelenhettek meg az összegzésekben. A jegybank szerint jelentős piaci szereplők is vannak a pereskedők között. Ha végül fizetniük kell, az sem jelenti persze azt, hogy emelkedik az egy főre jutó átlag, viszont a pénzhez jutók száma bizonyosan bővül. Ugyanilyen hatás várható a második körben elvégzett vizsgálat esetében is, ezúttal 10 újabb pénzügyi szervezet került fókuszba. Ezeket összesen 71,75 millió forintra büntette a jegybank, közülük 9 szolgáltatót pedig arra kötelezett, hogy fizesse vissza a jogsértően elvont díjtöbbletet a fogyasztóknak. Mint a számok nagyságrendje elárulja, ez azért jóval kisebb léptékű ügy, mint az első kör volt.


A már lezárt kifizetések esetében sem kizárt, hogy további folyósítás történjen. A jegybank arról tájékoztatta a Figyelő Online munkatársát, hogy az MNB-nek megvan a joga, hogy esetlegesen utóvizsgálatokkal ellenőrizze korábbi határozatainak pontos végrehajtását. Az MNB ugyanis a határozataiban arra is kötelezte a hitelintézeteket, hogy a visszafizetésekkel kapcsolatosan írásban tájékoztassák a felügyeleti hatóságot a jogszerűtlenül bevezetett új díjakkal érintett fogyasztók név szerint listájának benyújtásával, az e díjakból származó befizetések fogyasztónkénti tételes bemutatásával. Az érintett bankoknak nyilatkozniuk is kellett a fogyasztók részére történő visszatérítés végrehajtásáról. Erre határidőt szabott a nemzeti bank, 2014. június 15.-ében határozva meg az adatszolgáltatás utolsó napját. Mindezek alapján tehát az MNB bármikor visszakereshet az adatbázisban, s ellenőrizheti, hog valóban minden a jogszabályoknak megfelelően lett elszámolva a pénzintézet és az ügyfelek között. – figyelő

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM