Minden önkormányzati adósságot átvállal a kormány

Minden önkormányzati adósságot átvállal a kormány

Teljes egészében átvállalja az önkormányzatok adósságának fennmaradó részét a kormány – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormány megalakulása óta fontosnak tekintette az önkormányzatok adóssága helyzetének rendezését – hangzott el a hétfő kora délutáni kormányszóvivői tájékoztatón, ahol Giró-Szász András szóvivő és Lázár János miniszterelnökségi államtitkár beszámolt, hogy a megyei és települési önkormányzatok 2010-re csaknem 1200 milliárd forint adósságot halmoztak fel.

Lázár felidézte a korábbi lépéseket: először a megyei önkormányzatokat szabadították meg 190 milliárdos iga alól, 2012 decemberében ezt követte az 5000 fő alatti települések teljes mentesítése, ami 74 milliárd forintot jelent, majd 2013 első negyedévében az 5000 főnél nagyobb települések esetében a 40-70 százalékos átvállalás.


Lezárult az adósságátvállalás folyamata

A múlt heti ülésen a kormány úgy döntött: a fennmaradó 420 milliárd forint adósságtömeget teljes egészében átvállalja a kormány, így 2014. február 28-ától már teljes egészében a helyi közösségi fejlesztésekre koncentrálhatnak a települési és megyei önkormányzatok – foglalta össze a kormánydöntést Lázár.

Emlékeztetett arra is, ma már nem vehetnek fel hitelt az önkormányzatok, csak fejlesztési célból és csak a kormány engedélyével. Az államtitkár bejelentése szerint ezzel az önkormányzati adósságkonszolidáció folyamata teljes egészében lezárult.

A kormány az adósság átvállalásával elvárásokat fogalmaz meg: az önkormányzatoknak egy növekedési, fejlesztési tervvel kell előállniuk, amely új lehetőségeket teremtenek a helyi kis- és középvállalkozásoknak. November 19-én Orbán Viktor miniszterelnök Kaposvárra látogat, ahol Szita Károly polgármester úrral találkozik és egy gazdasági konzultáción vesz részt, ahol megtárgyalják: a város milyen segítséget tud nyújtani a helyi vállalkozásoknak – mondta Lázár.


A miniszterelnökséget vezető államtitkár hozzátette, hogy a kormánytagok végigjárják az önkormányzatokat, ahol tanácsaikkal segítik a fejlesztési terveket. Ezeken a beszélgetéseken a kormány szándékai szerint a helyi agrár- és iparkamarák is részt tudnak majd venni. Január 15-ig a találkozók le fognak zajlani, míg 2014. február 28-ig az egész folyamatot technikailag is le kell zárni. A kormány szándékai szerint a 2014-20 közötti ciklus Európai Uniós forrásainak 60 százaléka a helyi kis- és középvállalkozásokhoz fog kerülni – zárta sajtótájékoztatóját Lázár.

Forrás: MNO

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM