Minden önkormányzati adósságot átvállal a kormány

Minden önkormányzati adósságot átvállal a kormány

Teljes egészében átvállalja az önkormányzatok adósságának fennmaradó részét a kormány – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormány megalakulása óta fontosnak tekintette az önkormányzatok adóssága helyzetének rendezését – hangzott el a hétfő kora délutáni kormányszóvivői tájékoztatón, ahol Giró-Szász András szóvivő és Lázár János miniszterelnökségi államtitkár beszámolt, hogy a megyei és települési önkormányzatok 2010-re csaknem 1200 milliárd forint adósságot halmoztak fel.

loading...

Lázár felidézte a korábbi lépéseket: először a megyei önkormányzatokat szabadították meg 190 milliárdos iga alól, 2012 decemberében ezt követte az 5000 fő alatti települések teljes mentesítése, ami 74 milliárd forintot jelent, majd 2013 első negyedévében az 5000 főnél nagyobb települések esetében a 40-70 százalékos átvállalás.


Lezárult az adósságátvállalás folyamata

A múlt heti ülésen a kormány úgy döntött: a fennmaradó 420 milliárd forint adósságtömeget teljes egészében átvállalja a kormány, így 2014. február 28-ától már teljes egészében a helyi közösségi fejlesztésekre koncentrálhatnak a települési és megyei önkormányzatok – foglalta össze a kormánydöntést Lázár.

Emlékeztetett arra is, ma már nem vehetnek fel hitelt az önkormányzatok, csak fejlesztési célból és csak a kormány engedélyével. Az államtitkár bejelentése szerint ezzel az önkormányzati adósságkonszolidáció folyamata teljes egészében lezárult.

A kormány az adósság átvállalásával elvárásokat fogalmaz meg: az önkormányzatoknak egy növekedési, fejlesztési tervvel kell előállniuk, amely új lehetőségeket teremtenek a helyi kis- és középvállalkozásoknak. November 19-én Orbán Viktor miniszterelnök Kaposvárra látogat, ahol Szita Károly polgármester úrral találkozik és egy gazdasági konzultáción vesz részt, ahol megtárgyalják: a város milyen segítséget tud nyújtani a helyi vállalkozásoknak – mondta Lázár.

loading...


A miniszterelnökséget vezető államtitkár hozzátette, hogy a kormánytagok végigjárják az önkormányzatokat, ahol tanácsaikkal segítik a fejlesztési terveket. Ezeken a beszélgetéseken a kormány szándékai szerint a helyi agrár- és iparkamarák is részt tudnak majd venni. Január 15-ig a találkozók le fognak zajlani, míg 2014. február 28-ig az egész folyamatot technikailag is le kell zárni. A kormány szándékai szerint a 2014-20 közötti ciklus Európai Uniós forrásainak 60 százaléka a helyi kis- és középvállalkozásokhoz fog kerülni – zárta sajtótájékoztatóját Lázár.

Forrás: MNO

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
"Deviza"-hitelek.Beszélgetés Róna Péterrel Esztergomban 2013. október 3.
“Deviza”-hitelek.Beszélgetés Róna Péterrel Esztergomban 2013. október 3.

"Deviza"-hitelek.Beszélgetés Róna Péterrel Esztergomban 2013. október 3.

Póka László-Üzenet. Kedves Hitelközvetítők, Hitelügyintézők!KÉRJÜK A MEGOSZTÁST!
Póka László-ÜZENET. Kedves Hitelközvetítők, Hitelügyintézők!

Tisztelt Navratil Attila! A lenti levelet juttattam el ingatlanos levelező listákra, és kérek minden érintettet, hogy ő maga is küldje...

Close