MENNYI PÉNZT AD VISSZA A BANK?

MENNYI PÉNZT AD VISSZA A BANK?

Összeállítottuk, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kifogásolt számladrágítás pontosan mit is jelenthet a megbírságolt hitelintézetek ügyfeleinek. A pénzt visszafizető (tehát nem perelő) bankok közül számításaink szerint az MKB ügyfelei kaphatták a legnagyobb összeget vissza. Az egyéb banknál levők többsége legfeljebb néhány száz forintra számíthat.

 

Az Azénpénzem.hu feltérképezte (lásd táblázatunkat), hogy a „túlszámlázásért” felelősségre vont pénzintézetek ügyfelei milyen visszatérítésekre számíthatnak. Több bank már jóvá is írta a kifogásolt pénzt, ami nem egyszer jókora csalódást okozott az érintetteknek. Információink szerint fizetett már a CIB és például a Gránit Bank, de több takarékszövetkezet is. A visszatérítés azonban az általunk ismert esetekben általában meglehetősen csekély volt, mindössze néhány száz forintra rúgott. Szerencsésebbnek mondhatják magukat az MKB ügyfelei. Kizárólag ez a bank jelentette egyébként be, hogy ügyfeleinek a meghosszabbítás (április 30-áig kellett volna a bankoknak fizetniük, amit az MNB május végére tolt ki) előtti határidőre fizet.

Az MKB húsz számlacsomag 15 féle díját emelte az MNB szerint 68 esetben jogtalanul. Itt az ügyfeleknek teljes egészében visszajár a tranzakciós illeték összege. Aki mégis kevés pénzt kapott innen vissza, az egyszerűen keveset vagy alacsonyabb összegben használta a bank szolgáltatásait. A hozzánk érkezett jelzések alapján érdemes hangsúlyozni: a pénzvisszatérítés ebben az esetben csak a folyószámlásoknak jár. Nekik is csak akkor, ha használták azt a tranzakciót (tipikusan ilyen az elektronikus utalás, közüzemi díjbeszedés, készpénzfelvétel, kártyás vásárlás), aminek a díjemelését az MNB kifogásolta. Ők minden egyes esetre megkapják az emelt díj és az eredeti díj közti különbséget. Például: ha az átutalás ára nulla forintról nulla forint plusz 3 ezrelékre nőtt, akkor a 3 ezrelék visszajár a teljes időszakra, minden utalás után.


Léket kaphatott a tízmilliárdos visszatérítés

Annak azonban, aki nem utalt, értelemszerűen nincs mit visszakapnia. Amint azt sem nehéz belátni, hogy minél több pénzt forgatott valaki, annál több járhat vissza neki. Például a saját bankjegykiadó (ATM) korábban akár korlátlan számban díjmentes használatának kivezetése a havonta 300 ezer forint készpénzt felvevőknek tízezer forintnyi visszatérítést hozhat, míg ha valaki esetenként vett fel legfeljebb 50 ezer forintot, az legfeljebb tizedennyivel kalkulálhat. Hasonló a helyzet például a kártyás vásárlásnál, vagy az átutalásoknál is (egyik olvasónk, aki örökségének egy részét utalta át ebben az időszakban, mintegy 80 ezer forintot kapott vissza – persze arról nem szabad elfeledkezni, hogy korábban ezt leemelték tőle). Aki nagyon sokat tudott költeni, az is többre számíthat (már ha volt díj, és azt az MNB kifogásolta).


Az MNB korábban úgy kalkulált, hogy összességében tízmilliárdos nagyságrendben kaphat vissza pénzt többszázezer ügyfél. Ez az összeg azonban véleményünk szerint jókora léket kaphatott azzal, hogy a felügyeleti hatóság szerint jogosulatlanul 12 új díjat bevezetett Raiffeisen nem fizet, hanem perel. Mint arról korábban írtunk, a jogi utat választotta a Raiffeisen mellett az FHB, a DRB, a Fontana Credit, a Mohácsi Takarék, a Hévíz és vidéke, a Szabolcs és a Tisza Takarékszövetkezet. Ezektől a pénzintézetektől tehát május végére sem várható pénzvisszatérítés.

A kondíciós listákat böngészve elég jól látszik, hogy a Budapest Bank (BB) sokáig habozhatott, belenyugodjon-e az MNB döntésébe. (Végül azt tette.) A hitelintézet ugyanis április 25-étől módosított feltételein. Sőt, a mától hatályos kondíciós listában is szerepel, hogy a Kiemelt Nulla 2, Prémium 2, Akciós Befektetési kártyaszámla 2, XS Manager Befektetési kártyaszámla 2, Dolgozói Jutalom 2, Dolgozói Bónusz 2, Dolgozói Menedzser 2, Főgáz Kényelem Plusz 2, OVB 2 számlacsomagok esetében a hirdetmény módosítására a jegybanki bírság miatt került sor. A BB egyébként az MNB szerint húsz számlacsomagnál vezetett be 61 új díjat. – Azenpenzem.hu

Néhány jellemzően kifogásolt banki számla és díj

Bank Számla Tranzakció Változás
Budapest pl. Függetlenség Elektronikus átutalás, kártyás vásárlás Díjmentessé vált*
CIB Online, Nyugdíjas, XL, CIBEZZ, Private, Prémium Csob Tranzakciónként 19 forintot adnak vissza
Citibank Top Készpénzfelvétel (korlátlan számban), átutalás Díjmentessé váltak*
  Minden számlacsomag Kártyás vásárlás A 2013. szeptember ötödike előtt szerződőknek díjmentessé vált* (az Új 0-s csomagnál be sem vezették ezt a díjat)
Erste SzuperNulla** Elektronikus átutalás, csob Díjmentessé vált*
MKB Minden csomag Minden tranzakció A tranzakciós illetéket visszaadják
OTP Simple Eseti, állandó átutalás, közüzemi díjfizetés (csob) Díjmentessé vált* 
Sopron A 2013. január elseje előtt nyitott számlák Bankon belüli elektronikus átutalás, Aktív számlánál még az eseti és a csob, Senior készpénzfelvétel Díjmentessé vált*
*Amit korábban díjként felszámítottak (ez szinte mindig a tranzakciós illeték), visszajár ** Hiába emelték a Prima és Szimpla csomagoknál is az átutalás díját többnyire az illetékemelés mértékénél is jobban, itt a szisztéma nem változott, így pénzvisszatérítés sem várható

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM