“DEVIZAHITEL”: EZT LÉPTE A KORMÁNY

"DEVIZAHITEL": EZT LÉPTE A KORMÁNY.

A kormány még a héten benyújtja az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely a Kúria jogegységi döntésének megállapításit illeszti be a jogrendbe – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányülést követő tájékoztatón. Hozzátette, hogy a devizahitelesek helyzetének rendezésében kétlépcsős lesz a törvényalkotás.
Varga Mihály szerda délután elmondta, hogy a Kúria döntése után azonnali lépésekre van szükség. A kormány mai ülésén a szükséges lépések első fázisáról tárgyalt, és azt el is fogadta. A Kúria döntése kimondta, hogy a bankok több esetben tisztességtelenül vettek el pénzt az ügyfelektől. Az elkészült törvényjavaslat, amelyet még a héten benyújt a kabinet, a döntéshozatal első lépése – tette hozzá. A miniszter szólt arról is, hogy el akarják kerülni a több százezer egyéni pert.

A törvényjavaslatról Varga elmondta, világossá teszik, hogy a kormány rendezi az árfolyamrés kérdését. Az elévülés kapcsán a politikus arról beszélt, hogy amíg a szerződés hatályban van, addig nincs szó elévülésről. A nemzetgazdasági miniszter elmondta azt is, hogy kétlépcsős törvényhozásra kell felkészülni, valamint, hogy a jövőben is a tárca fog tárgyalni a Bankszövetséggel, Varga hozzá is tette, hogy nyitottak a javaslataikra.


Október előtti döntésben bízik Varga

Közölte azt is, hogy a jövőben is meg kell hagyni a lehetőséget, hogy a tisztesség és a tisztességtelenség továbbra is a bíróságon mondathasson ki, ennek kapcsán a miniszter szerint maga a Bankszövetség is közölte, hogy lesznek ügyek, amik esetében ők fognak a bírósághoz fordulni. Varga közölte, hogy a kormány felkérte a jegybankkal való egyezkedésre is. A miniszter tájékoztatott arról is, hogy a törvényben javaslatot tesznek a határidőkre is, a kormány álláspontja szerint nem lehet túlságosan hosszú, mert veszélyeztetné a jogbiztonságot. Remélik, hogy október előtt megszületnek ezek a döntések – mondta a miniszter.

Kedden már tárgyaltak

Varga Mihály kedden asztalhoz ült a bankszövetséggel, de a tárca még nem közölt részleteket arról, hogy pontosan miről volt szó. A Kúria június 16-ai jogegységi döntése óta felgyorsultak az események. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azonnal a döntés után jelezte, hogy az őszi parlamenti ülés kezdetéig elkészül az a törvényjavaslat, amelynek alapelve: minden visszajár a devizahiteleseknek.

A frakcióvezető hétfőn, napirend előtti felszólalásában arra kérte a kabinetet, készítse el a jogi megoldását annak, hogy azok, akikkel szemben tisztességtelenül jártak el a bankok, visszakapják az őket illető pénzt, azt, amelyhez normál esetben csak peres úton juthatnának hozzá. A frakcióvezető közölte: ennek kell az első lépésnek lenni, míg egy második lépésben történhet meg a devizahitelek végleges kivezetésének rendezése, ezzel az árfolyamkockázat megszüntetése.

Jelentős bizonyítási teher a bankoknál

Makkos Albert közgazdász pedig azt mondta a Lánchíd Rádiónak a jogegységi határozatról, hogy az egyik legfontosabb döntés az, hogy a Kúria kimondta: a Magyar Nemzeti Bank árfolyamát kell alkalmazni a szerződések elszámolásánál. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a téma szerepelni fog már a szerdai kormányülés napirendjén, hogy lehetőség szerint a parlament még a nyári szünet előtt meghozhassa döntését.


A kormány mozgásteréről dr. Damm Andrea ügyvéddel beszélgettünk, aki azt mondta: „Nem lehet bizonyítani, hogy az adósok korlátlan kockázatot vállaltak volna, mert egy cselekvőképes személy nem köt ésszerűtlen szerződést, s éppen az ügyészség mondta ki egyik határozatában, a bankok nem számolhattak ezzel az árfolyam-emelkedéssel. Ha nem számoltak, s nincs az ügyletek mögött devizafedezet, nem is számíthattak ilyen nyereségre, azaz nem érheti őket veszteség az érvényesíthető követelések mértékének korlátozása  miatt.”

A már említett jogegységi nyilatkozatot hétfőn hozta nyilvánosságra a Kúria. Ennek kapcsán Bihari Krisztina, a több ezer adóst képviselő jogi szakértő úgy fogalmazott a Magyar Nemzetnek, hogy a testület indoklásából az következik, jelentős bizonyítási teher hárul majd a bankokra a perekben, a devizaalapú autóhitel-szerződések pedig tömegesen válhatnak semmissé. – MNO

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM