“DEVIZAHITEL”: EZT LÉPTE A KORMÁNY

"DEVIZAHITEL": EZT LÉPTE A KORMÁNY.

A kormány még a héten benyújtja az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely a Kúria jogegységi döntésének megállapításit illeszti be a jogrendbe – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányülést követő tájékoztatón. Hozzátette, hogy a devizahitelesek helyzetének rendezésében kétlépcsős lesz a törvényalkotás.
Varga Mihály szerda délután elmondta, hogy a Kúria döntése után azonnali lépésekre van szükség. A kormány mai ülésén a szükséges lépések első fázisáról tárgyalt, és azt el is fogadta. A Kúria döntése kimondta, hogy a bankok több esetben tisztességtelenül vettek el pénzt az ügyfelektől. Az elkészült törvényjavaslat, amelyet még a héten benyújt a kabinet, a döntéshozatal első lépése – tette hozzá. A miniszter szólt arról is, hogy el akarják kerülni a több százezer egyéni pert.

A törvényjavaslatról Varga elmondta, világossá teszik, hogy a kormány rendezi az árfolyamrés kérdését. Az elévülés kapcsán a politikus arról beszélt, hogy amíg a szerződés hatályban van, addig nincs szó elévülésről. A nemzetgazdasági miniszter elmondta azt is, hogy kétlépcsős törvényhozásra kell felkészülni, valamint, hogy a jövőben is a tárca fog tárgyalni a Bankszövetséggel, Varga hozzá is tette, hogy nyitottak a javaslataikra.

loading...


Október előtti döntésben bízik Varga

Közölte azt is, hogy a jövőben is meg kell hagyni a lehetőséget, hogy a tisztesség és a tisztességtelenség továbbra is a bíróságon mondathasson ki, ennek kapcsán a miniszter szerint maga a Bankszövetség is közölte, hogy lesznek ügyek, amik esetében ők fognak a bírósághoz fordulni. Varga közölte, hogy a kormány felkérte a jegybankkal való egyezkedésre is. A miniszter tájékoztatott arról is, hogy a törvényben javaslatot tesznek a határidőkre is, a kormány álláspontja szerint nem lehet túlságosan hosszú, mert veszélyeztetné a jogbiztonságot. Remélik, hogy október előtt megszületnek ezek a döntések – mondta a miniszter.

Kedden már tárgyaltak

Varga Mihály kedden asztalhoz ült a bankszövetséggel, de a tárca még nem közölt részleteket arról, hogy pontosan miről volt szó. A Kúria június 16-ai jogegységi döntése óta felgyorsultak az események. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azonnal a döntés után jelezte, hogy az őszi parlamenti ülés kezdetéig elkészül az a törvényjavaslat, amelynek alapelve: minden visszajár a devizahiteleseknek.

loading...

A frakcióvezető hétfőn, napirend előtti felszólalásában arra kérte a kabinetet, készítse el a jogi megoldását annak, hogy azok, akikkel szemben tisztességtelenül jártak el a bankok, visszakapják az őket illető pénzt, azt, amelyhez normál esetben csak peres úton juthatnának hozzá. A frakcióvezető közölte: ennek kell az első lépésnek lenni, míg egy második lépésben történhet meg a devizahitelek végleges kivezetésének rendezése, ezzel az árfolyamkockázat megszüntetése.

Jelentős bizonyítási teher a bankoknál

Makkos Albert közgazdász pedig azt mondta a Lánchíd Rádiónak a jogegységi határozatról, hogy az egyik legfontosabb döntés az, hogy a Kúria kimondta: a Magyar Nemzeti Bank árfolyamát kell alkalmazni a szerződések elszámolásánál. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a téma szerepelni fog már a szerdai kormányülés napirendjén, hogy lehetőség szerint a parlament még a nyári szünet előtt meghozhassa döntését.


A kormány mozgásteréről dr. Damm Andrea ügyvéddel beszélgettünk, aki azt mondta: „Nem lehet bizonyítani, hogy az adósok korlátlan kockázatot vállaltak volna, mert egy cselekvőképes személy nem köt ésszerűtlen szerződést, s éppen az ügyészség mondta ki egyik határozatában, a bankok nem számolhattak ezzel az árfolyam-emelkedéssel. Ha nem számoltak, s nincs az ügyletek mögött devizafedezet, nem is számíthattak ilyen nyereségre, azaz nem érheti őket veszteség az érvényesíthető követelések mértékének korlátozása  miatt.”

A már említett jogegységi nyilatkozatot hétfőn hozta nyilvánosságra a Kúria. Ennek kapcsán Bihari Krisztina, a több ezer adóst képviselő jogi szakértő úgy fogalmazott a Magyar Nemzetnek, hogy a testület indoklásából az következik, jelentős bizonyítási teher hárul majd a bankokra a perekben, a devizaalapú autóhitel-szerződések pedig tömegesen válhatnak semmissé. – MNO

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
KÉSZÜLŐDIK A "NAGY DEVIZAHITELES" BEJELENTÉS!
KÉSZÜLŐDIK A “NAGY DEVIZAHITELES” BEJELENTÉS

Készülődik a nagy devizahiteles bejelentés A Magyar Bankszövetség képviselőivel tárgyalt kedden délután a nemzetgazdasági miniszter a devizahitelek problémájának megoldásáról -...

KÜLDJ FELSZÓLÍTÁST A BANKODNAK!
KÜLDJ FELSZÓLÍTÁST A BANKODNAK

Küldj felszólítást a bankodnak! Eljött az idő! Menyhért Pétertől T. ……………………………….. Bank! ………………….. 2014. …………..hó …..napján A mai napig nem...

Close