Megdöbbentő! Órákkal a halál után is visszahozható lesz az ember az életbe

Megdöbbentő! Órákkal a halál után is visszahozható lesz az ember az életbe

Az orvoslásban egy új kutatás eredménye sokakat megdöbbenthet, mely szerint egy beteg akár órákkal a szív leállása után is visszahozható lesz az életbe.

Minderről egy amerikai tudományos oldal, a livescience számolt be a napokban. Ebben arról írnak, hogy a kutatás során kiderült, hogy a válaszvonal élet és halál között már nem olyan éles, mint eddig gondolták. Az újjáélesztéssel kapcsolatos tudományos fejlesztések által az orvosok az elméletileg halott beteget képesek újra visszahozni az életbe.

“Az eddigi álláspont szerint, ha egy beteg szíve és a légzése is leállt, akkor halottnak lett nyilvánítva” – nyilatkozta Dr. Sam Parnia, a New York Állami Egyetem adjunktusa. “Semmit nem lehetett tenni, hogy változtassanak ezen” – tette hozzá.

loading...

Most a halállal kapcsolatos kutatások során rájöttek, hogy az elmúlás nem egy pillanat alatt történik meg, hanem egy hosszú folyamat során, amely a szervezetben megy végbe. A halál jelenleg meghatározott állapota után kezdődik meg a sejtek haldoklása.


“Ez a procedúra hosszú órákig is eltarthat és most már képesek lehetünk megfordítani azt” – magyarázta Parnia.

Az orvostudományban eddig az a tény volt elfogadott, hogy ha az emberi szív leáll, és nem pumpál vért többé, akkor néhány perc múlva az agy az oxigénhiány következtében maradandó károsodást szenvedhet.

A tudósok szerint viszont ez a mai kutatások eredményeképpen már idejétmúltnak számít. “Mikor a szív leáll, az csak a halál folyamatának kezdete” – közölte Dr. Stephan Mayer, a Columbia Egyetem neurológus professzora.

loading...

“Egy oxigén nélküli agyról tudjuk, hogy rengeteg jelzést küld a test különböző sejtjeihez: ideje meghalni” –  mondta el  Dr. Lane Becker, a Pennsylvania Egyetem professzora. “Szóval van lehetőségünk kicsit módosítani ezt a programot és elérni, hogy behúzza a féket a folyamat.” Az egész kutatás ötlete onnan ered, hogy már korábban is sikerült különösebb agyi károsodás nélkül visszahozni az életbe órák óta “halott” betegeket – magyarázta az orvos.

Mindennek azonban alapja a hypotermia, azaz a kóros lehűlés. Ennek során a testet a normálnál (37 fok) alacsonyabb hőmérsékleten tartják az orvosok, mert ekkor az agy oxigénigénye csökken. De a fejlett technológiát alkalmazó hűtési folyamatnak is van egy határa, amelytől tovább nem lehet tovább próbálkozni.


A tudósok a kutatáskor azt is megállapították, hogy nem mindegy hogyan kezdik el a beteget az életbe visszahozni. Idáig, ha oxigénhiány jelentkezett, egyből oxigént pumpáltak a páciensbe, most viszont rájöttek, hogy ez sokszor árthat neki. Ezért a szív újraindítását követően tilos a vér és oxigén adása, a szervezetet fokozatosan kell életre kelteni.

Az új kutatási eredmények azonban etikai szempontból is aggályosak lehetnek, és az orvosoknak dilemmát okoz a folyamat kockázata. Ha ugyanis a szív leállása után órákkal vissza is hoznak valakit az életbe, fellép-e az agyi károsodás, vagy nem. “Amit meg kell tanulnunk az annyi, hogy a berögzült hiedelmek az agy visszafordíthatatlan károsodásáról egyszerűen nem valósak” – mondta Mayer. “Ám ha túl korán hozzuk meg a döntést és nem megyünk végig az úton, akkor egyszerűen leírjuk ezeket a betegeket. Ha azonban tehetünk valamit értük, akkor miért csak félig megyünk el az úton?”- tette fel a kérdést a kutató.
Forrás:HírMa

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
Lassan kiürülhet az ország
Lassan kiürülhet az ország

Ma az ötven év alatti magyar munkavállalók közül minden tizedik tartósan külföldön vállal munkát, és a magyar fiatalok egyre nagyobb...

Dr.Léhmann György-amennyid van, annyit érsz, avagy Magyar hagyd el hazádat
Magyar! Hagyd el hazádat, avagy amennyid van, annyit érsz!

Dr. Léhmann György:  Nagyon kedves levelezőm küldte az alábbi levelet azzal, hogy ezt nyugodtan továbbíthatom. Annál is inkább készséggel terjesztem,...

Close