Már Ausztriában is kártérítést fizetnek a bankok a devizaadósoknak!

Ausztriában a legfelsőbb bíróság alkotott véleményt, miszerint kártérítéssel tartoznak a hiteleseiknek azok a kereskedelmi bankok, amelyek nem tájékoztatták megfelelően az ügyfeleiket a devizakölcsön  kockázatairól. „Egyértelmű, hogy a bankoknak ügyfeleik figyelmét minden kockázatra fel kell hívniuk." [cn-social-icon]

A bíróság úgy vélekedett, ha ezen kötelezettségüknek nem tettek eleget, akkor mulasztottak, és kárt okoztak a hiteleseknek. Márpedig ilyen esetben kártérítéssel tartoznak ügyfeleiknek”. Adta hírül a Magyar Hírlap Online

"Egyértelmű, hogy a bankoknak ügyfeleik figyelmét minden kockázatra fel kell hívniuk. A bíróság úgy vélekedett, ha ezen kötelezettségüknek nem tettek eleget, akkor mulasztottak, és kárt okoztak a hiteleseknek. Márpedig ilyen esetben kártérítéssel tartoznak ügyfeleiknek”

Amíg egy osztrák hitelfelvevőnek az alapösszeg húsz-harminc százalékára rúgó kárt kell lenyelnie, addig a magyarnak a felvett pénz dupláját! Közben az unió úgy döntött, az egyéves alapfizetésükben maximálják a bankároknak fizethető bónuszokat, de a részvényesek hozzájárulásával ennek duplájára is emelkedhet a juttatás.

Európában erős a fogyasztóvédelem, amelyet Ausztria betart, ehhez igazítja a jogszabályait és a jogi gyakorlatát. Magyarország ugyan Európában van, de a fogyasztóvédelmi jogszabályait és a jogi gyakorlatát nem igazítja az európai normákhoz. Forrás: internetfigyelo.wordpress.com

Dr. Róna PéterRóna Péter

A banknak professzionális kötelessége kiszámítani a hitelfelvevő kapacitását, és annak megfelelően nyújtani hitelt. A hitelt nem a lakás, hanem az adós fogja visszafizetni, jövedelméből, és nem abból, hogy lebont a lakásból falat, és abból elad egy téglát. A jövedelem, nem pedig a lakás, (mint biztosíték) határozza meg a hitelvelvételt. Ha kereseten túli hitelt sóznak a hiteles nyakába, az a bank hibája – vélte Róna Péter közgazdász.

 

Például amikor Kovács János felvette a svájci frank alapú hitelt, annak akkori törlesztőrészlete jövedelme 35 %-a volt, most viszont ez 50 %-ra kúszott fel. Munkája van, törleszt, nem lett munkanélküli. Azaz ez a bankok óriási hibája, mert a jövedelem elégessége megállapíthatatlan – magyarázta a közgazdász. Ha ugyanis a svájci frank árfolyama állandóan változik, akkor nem lehet tudni, hogy az adós havi jövedelmének hány százalékát kell a törlesztésre fordítani – mondta Róna Péter. Márpedig egy ilyen termék hibás. Az mindegy, hogy ezt a bankok tudatták, ilyen terméket nem szabadott volna piacra dobni – tette hozzá.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll. 

A svájci frank hitelezés Ausztria nyugati felén kezdődött, ahol sokan Lichtensteinbe járnak dolgozni, ezért svájci frankban kapják a fizetésüket. Ott ez logikusnak tűnt. De az osztrák bankok hamar belátták, hogy ez rendkívül veszélyes, abba is hagyták rövid időn belül – mondta Róna Péter. (Folytatás a videó után!)

A múlt héten egy londoni bíróság, 2900 milliárd forintra kötelezte a bankokat, mert egy bizonyos terméknek az összeállítása bizonytalan, megbízhatatlan volt – hívta fel a figyelmet a nyugati gyakorlatra a szakértő. Nem bíróságról és különadóról van szó, hanem arról, hogy a veszteséget és kárt elszenvedőnek a bank kártérítéssel tartozik, mert a kárt, a veszteséget ő okozta. Forrás – 168 óra.

Átvert Áron rájött! – becsapták a bankok, nem kicsit!

Az 1.1 millió devizaadóst nagyjából 6000 milliárddal csapták be a Magyarországon működő idegen bankok. Átvert Áron elgondolkodott sanyargatott sorsán és rájött: “Aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan.”(Tamási Áron)

A parasztvakításnak vége! Átver Áron rájött, hogy csapják be a bankok. A Bank, mint pénzkölcsön szolgáltatást végző pénzügyi szolgáltató vállalkozás, rendelkezésére bocsátja az Adós számára az általa igényelt pénzösszeget.

Önmagában ez az egyetlen gazdasági esemény, hiszen mindennapos esetnek számít, – csak, hogy – a pénzkölcsön nyújtás látszatát keltve a hitelfolyósítással egyidejűleg hitelszámlát nyit a Bank az Adós nevére szólóan, – ezt a számlát az Adós nem látja, hiszen nem az ő számlája, hanem az ő tartozását viszi fel rá a Bank csalárd módon, mint követelést.

Áron azt mondja: „Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye!” Átvert Áron nem hülye, rájött ez a követelés nem az Adós rendelkezésére bocsátott forint névérték, hanem más, a forint névértékkel a folyósítás napján értékben megegyező deviza névérték, amelyet, mint kölcsönadás miatti „jogos követelésnek” beállítva vesz a Banknyilvántartásba.

A reálfolyamat szerint ellenben a folyósított forintösszeg a Bank által hiteltartozásként nyilvántartásba vett devizaösszeg vételi ára.


A Bank a devizakövetelés „hamis és egyoldalú nyilvántartása” okán, – a rendelkezésre bocsátott forintösszeget nem követeli megfizetni, – hanem az árfolyam javulása miatt erősödő devizaösszeg névértékének megfizetésére kötelezi az Adóst azáltal, hogy a deviza forinthoz képest történő javulását kiterheli rá, mint árfolyam különbözetet.

A tartozásként nyilvántartásba vett devizaösszegre kölcsönkamatot számol fel a Bank, mint ahogyan pénzkölcsönadásnál szokott történni a követelt pénzösszeg használatának Adós általi megfizettetésekor.

De ez a pénzösszeg nem került átadásra.

Kvázi ez a pénzösszeg nem vált kölcsöntőkévé!

De az Adós fejében meg sem fordul a gondolat, hogy nem pénzkölcsönre számolja a Bank fel a kamatot, mert az Adós azt gondolja, hogy ő pénzkölcsönt kapott. Mert tradicionálisan bízott naivan a bankban! Hát ilyen egyszerű a magyarázata a devizában nyilvántartott forinthitelesek és a bankok közt feszülő ellentétnek, – ezt csak a Kúria nem látja, vagy nem akar tudomást venni róla! Átvert Áron továbbra sem érti, mit nem lehet ezen érteni!

A pékhez kenyérért megyünk, az autónkat autószerelővel javíttatjuk, míg kölcsönért a bankhoz fordulunk, – illetve már csak fordultunk! – miután napjainkra jelentősen megingott az emberek bizalma a Magyarországon működő idegen bankokban.

Átvert Áron azt mondja: a bankok által diktált feltételeknek egészen egyszerűen nem lehet megfelelni.Ezt támasztja alá az egyre fokozódó társadalmi elégedetlenség és a lassan mindennapossá váló demonstrációk.

Ausztriában kártérítéssel tartoznak a kereskedelmi bankok a devizaadósoknak! Nálunk vajon mikor?

„Ausztriában egyenesen a legfelsőbb bíróság alkotott véleményt, miszerint kártérítéssel tartoznak a hiteleseiknek azok a kereskedelmi bankok, amelyek nem tájékoztatták megfelelően az ügyfeleiket a devizakölcsön kockázatairól.

„Egyértelmű, hogy a bankoknak ügyfeleik figyelmét minden kockázatra fel kell hívniuk. A bíróság úgy vélekedett, ha e kötelezettségüknek nem tettek eleget, akkor mulasztottak, és kárt okoztak a hiteleseknek. Márpedig ilyen esetben kártérítéssel tartoznak ügyfeleiknek” [cn-social-icon]

Forrás: Patacsi Pilvax

 

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM