Érik a “deviza”-hiteles meglepetés az Európai Bíróságon!

Érik a "deviza"-hiteles meglepetés az Európai Bíróságon!

Érik a "deviza"-hiteles meglepetés az Európai Bíróságon!


Újabb és egyre reménykeltőbb beszámolók és cikkek jelennek meg a hazai devizahitelezéssel kapcsolatban.

Tény, hogy a Magyar devizakárosultak már közel tíz éve várják, hogy végre megoldódjon az áldatlan helyzetük. Nincs semmi extra igényük, csak azt várják, hogy Európa számos országához hasonlóan hazánkban is tisztességesen rendezzék végre a helyzetüket.Talán még soha nem voltak ilyen közel a magyar devizaadósok ahhoz, hogy az uniós bíróság kimondja: nem nekik kell viselniük teljes egészében az árfolyamváltozásokból fakadó, összességében vaskos százmilliárdokban mérhető anyagi terheket – számolt be a Magyar Nemzet.

loading...

Eddig már tizenöt magyar devizahiteles ügyet zárt le az Európai Bíróság, de könnyen lehet, hogy a hazai banki adósok ezután a legújabb kölcsönpert emlegetik majd a legfontosabbként.

  • Nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy az Európai Bíróság már más alkalommal is a Magyar adósok mellé állt, de itthon az Európai Bíróság állásfoglalását másként értelmezték!

A 2014-es úgynevezett Kásler-ügy nyomán alakult ki az a hazai álláspont, hogy az árfolyamrés alkalmazása semmis. Fontos elem volt, hogy a szerződésekből kieső árfolyamok a fogyasztó érdekében pótolhatók.

Nem maradhattak a továbbiakban életben azok a szerződéses feltételek, amelyek más árfolyamot határoztak meg a kölcsön folyósításakor az adóst megillető, és mást a törlesztőrészlet címén a banknak járó summa kiszámításához – a magyar parlament 2014-ben törvényt fogadott el a kérdésben, ennek nyomán a jegybank deviza-középárfolyamai kerültek a hazai kölcsönmegállapodásokba.

A mostani, decemberben indult ügy ezen a mozzanaton alapul – mondta Lehóczki Balázs, a luxembourgi székhelyű ítélkező fórum sajtóosztályának magyar munkatársa a napilapnak. A kérdés lényege az: érdekében állt-e a magyar fogyasztóknak, hogy új árfolyamok kerüljenek a semmis, régiek helyére.

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Ha ugyanis a deviza-kölcsönszerződés nem tartalmaz árfolyamot, akkor a megállapodás nem teljesíthető, tulajdonképpen olyan helyzet jön létre, mintha a kontraktust a felek meg sem kötötték volna. Így nem az adósnak kellene viselnie teljes egészében az árfolyamkockázatot.

Ez pedig akár azzal is járhatna, hogy újra el kellene számolniuk a bankoknak az ügyfelekkel, az adósoknak pedig adott esetben komoly összegek is visszajárhatnának – gondolta végig a dolgot a Magyar Nemzet.

loading...

Mindez ugyanakkor csupán elvi lehetőség – hangsúlyozta Lehóczki. Az Európai Bíróságtól a Győri Ítélőtábla kérte az uniós jog értelmezését. A magyar bíróság kérdést intézett az uniós testülethez, az előzetes döntéshozatali eljárás pedig általában másfél évig tart.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
Kártérítési Ügyvéd - Segítség a bankok elleni kártérítéshez:
Kártérítési Ügyvéd – Segítség a bankok elleni kártérítéshez:

Kártérítési Ügyvéd - Segítség a bankok elleni kártérítéshez: Akinek a banki szerződés tisztességtelensége miatt jogerős ítélete van annak az alábbiakat...

"Deviza"-hitelek rendezése - Ez lehet az első lépcső.
“Deviza”-hitelek rendezése – Ez lehet az első lépcső.

"Deviza"-hitelek rendezése - Ez lehet az első lépcső. Dr. Marczingós László ügyvéd úr január 27-i bejegyzése: Sorra győzöm meg az...

Close