HATALMAS TÜNTETÉST SZERVEZNEK A DEVIZAKÁROSULTAK

HATALMAS TÜNTETÉST SZERVEZNEK A DEVIZAKÁROSULTAK.

HATALMAS TÜNTETÉST SZERVEZNEK A DEVIZAKÁROSULTAK

Tízezreket várnak a szombati zágrábi megmozdulásra, amely az első nagyszabású civil megmozdulás lesz a devizahitelek ügyében déli szomszédunknál – írja a HiradoHu.

A Frank Egyesület érdekvédelmi szervezet szerdai zágrábi sajtókonferenciáján közölte, azért döntött a demonstráció mellett, hogy hangot adjon elégedetlenségének a svájci frankban eladósodottak nehéz helyzete miatt, valamint felhívja a figyelmet az országban uralkodó általános gazdasági állapotokra: a 20 százalék körüli munkanélküliségre, a költségvetésnek a bruttó hazai termék (GDP) 5,7 százalékát elérő tavalyi hiányára és a múlt év végén 85 százalékos GDP-arányos államadósságra.A szombati felvonulás lesz az első nagyszabású horvátországi civil megmozdulás a devizahitelek ügyében. Eddig országszerte csak kisebb tiltakozásokat tartottak az egyesület szervezésében, például gyertyákat gyújtottak a pénzintézetek előtt. Horvátországban a jegybank múlt év végi állapotot tükröző adatai szerint 23,7 milliárd kuna (971,7 milliárd forint) értékben nyújtottak frankalapú hiteleket, 92 százalékukat a lakosság vette fel, elsősorban lakásvásárlásra. Mintegy 60 ezer horvát állampolgárnak van svájcifrank-alapú hitele. A nem törlesztő frankhitelesek számáról a horvát sajtóban nem jelentek meg pontos számok, de mindennaposak a nem törlesztők kilakoltatásai.

loading...

A tüntetés szervezői mindenkit várnak a szombati megmozdulásra, aki elégedetlen a Horvátországban kialakult helyzet miatt: akiknek svájcifrank-alapú, vagy euróalapú hiteleik vannak; akik munkanélküliek, akiknek van munkájuk, de nem kapnak érte fizetést; továbbá azokat is, akiknek veszélybe került a munkahelyük. A tüntetők a horvát nemzeti bank (HNB) és a kormány székháza előtt fognak tiltakozni. A frankhitelesek egyesülete ezzel azt szeretné üzenni, hogy a legfőbb gondot szerintük a HNB jelenti, nem pedig a kormány.

A frankhitelesek azután kerültek súlyos helyzetbe, hogy a svájci jegybank négy hónappal ezelőtt meglepetésre eltörölte a franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét, és emiatt az alpesi ország fizetőeszközének árfolyama jelentősen megerősödött a többi valutával, köztük a horvát kunával szemben.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll. 
A történtek miatt a horvát kormány januárban egy évre rögzítette a kuna és a frank átváltási árfolyamát, és létrehozott egy munkacsoportot a svájcifrank-alapú hitelek problémájának hosszú távú megoldására, amelybe a pénzügyminisztérium, a központi bank, a kereskedelmi bankok és a frankhitelesek egyesülete delegált tagokat.

Akárcsak Magyarországon, Horvátországban is több devizahiteles per folyik. A károsultak egyéni kereseteket nyújtottak be, és az elmúlt hetekben első fokon több pénzintézetet is arra kötelezett a bíróság, hogy térítse vissza ügyfeleinek a svájcifrank-alapú hitelek korábbi kamatai, illetve a bankok által egyoldalúan, a hitelfelvevők beleegyezése nélkül megemelt kamatok különbözetét.

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
BANKI TISZTESSÉGTELENSÉG – AKKOR HOGY IS VAN EZ?
BANKI TISZTESSÉGTELENSÉG – AKKOR HOGY IS VAN EZ?

BANKI TISZTESSÉGTELENSÉG – AKKOR HOGY IS VAN EZ? Szabó Donát ‎Banki adósok oldala [cn-social-icon] Csak egy elgondolkodtató kérdés! Többen megkaptuk...

DR. KRISTON: TISZTESSÉGTELEN FELTÉTELEK - ADÓS ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGI BEADVÁNY TERVEZETE.
DR. KRISTON: TISZTESSÉGTELEN FELTÉTELEK – ADÓS ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGI BEADVÁNY TERVEZETE

ADÓS ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGI BEADVÁNY TERVEZETE: ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG III/00773/2015 számú AB ügy 1015 Budapest, Donáti u. 35-45. [cn-social-icon] FIGYELEM! A szükségesség magyarázata a...

Close