Kártérítést fizetnek az átvert jelzáloghiteleseknek a bankok? Nem is keveset!

Kártérítést fizetnek az átvert jelzáloghiteleseknek a bankok? Nem is keveset! Na persze nem itthon…

Ismét több milliárd dollár kártérítést fizetnek a jelzáloghiteleseknek az amerikai bankok, amiért a gazdasági válság idején szabálytalanul foglalták le ingatlanjaikat. A kormányzat tavaly szólította fel a pénzintézeteket, hogy vizsgálják át: történtek-e szabálytalanságok a 2009-es és 2010-es árverezések során. Becslések szerint csaknem 4 millióan számíthatnak kártérítésre.

 

Négymillió jelzáloghitelesnek összesen 8 és fél milliárd dollár kártérítést fizetnek az amerikai bankok, mert szabálytalanul foglalták le ingatlanjukat még 2008-ban. A pénzügyi válság kezdetén ugyanis a pénzintézetek tömegével bocsátottak ki szabálytalan iratokat, amiket nem az illetékesek írták alá.

 


A kártérítés fizetésével a bankok elkerülték azt, hogy az összes ügyet egyenként vizsgálják ki. A csalásban olyan neves pénzintézetek is részt vettek, mint a Bank of America és a Citigroup. A visszaélésekre két évvel később derült fény, az ügyben az amerikai kormány vizsgálatot rendelt el. (folytatás a videó után!)

Februárban öt vezető bank rekordösszeget, 26 milliárd dollárt ajánlott fel a jelzálogkölcsön-visszaélések károsultjainak. Ennek majdnem felét azok kapták, akiknek a tőketartozásuk nagyobb volt, mint amennyit az ingatlanjuk ér. A mostani kártérítések összege néhány száz dollártól 125 ezer dollárig terjed.

Forrás: MNO

Itthon: Magyarországon 2013. március elsejével véget ért a FIDESZ-KDNP által meg nem hosszabbított kilakoltatási moratórium, melynek „köszönhetően” az idei év első negyedében több mint tízezer ember kerül az utcára.

Mindez annak ellenére történik, hogy Magyarország miniszterelnöke és a jelenlegi Nemzetgazdasági Miniszter is több alkalommal kijelentette:  „A bankok egyszerű profitérdekből becsapták a magyar embereket…A moratórium lejártával sem lesz kilakoltatás…a kormány senkit sem hagy az út szélén”…stb.

Ezeket a kijelentéseket és a bank álnok, kétszínű, csaló szándékát nem csak közjogi méltóságaink, hanem immár számos pénzügyi szakember és a Fővárosi Törvényszék is megállapította.

Magyarország kormánya és vezető tisztségviselői a tények ismeretében és korábbi kijelentéseik ellenére, illetve a moratórium meghosszabbításával kapcsolatban hozzájuk írt levelek és petíció kapcsán mégis inkább süketnek és vaknak tettetik magukat. Ennek a magatartásnak a következményei beláthatatlanok…

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM