LÉHMANN MIT ÍGÉR AZ “ADÓSOKNAK”?

LÉHMANN MIT ÍGÉR AZ "ADÓSOKNAK"?

LÉHMANN MIT ÍGÉR AZ "ADÓSOKNAK"?

 

Devizaperek: Léhmann is csak vért, verítéket és könnyeket ígér

Vége a devizahitel-pereknek is a parlament által múlt héten elfogadott forintosítási törvénnyel? A siófoki Léhmann Györgynek több mint ezer devizahitel-pere futott párhuzamosan. Az ügyvéd most azt mondja: kész a perek továbbvitelére, de az már az adósokon múlik, hogy mennyien adnak erre megbízást a számára.– Két lehetősége maradt az adósnak – így a jogász. – Aláírásával elfogadja a banki elszámolást, ezzel együtt a forintosítást, amivel megerősíti a szerződését, és egyúttal soha többet semmilyen jogcímen nem léphet fel a kölcsönszerződéssel kapcsolatos sérelmei miatt, de valamekkora mértékben csökken a tőketartozása és a törlesztőrészlete. Egy darabig legalábbis. A másik lehetőség: nem ír alá semmit, és kitölti az általam szerkesztett, „Levél a banknak” című dokumentumot és eljuttatja a pénzintézetének. 

Ez esetben természetesen ugyanúgy ahogy eddig, kész vagyok munkadíj, vagy egyéb díj fizetése nélkül a pereket a jövőben is megindítani, immár kiterjesztve kártérítési igénnyel a bankokkal szemben. De ez esetben Winston Churchill szavaival élve „nem ígérhetek mást, csak vért, verítéket és könnyeket”. Hiszen ne legyen kétségünk: amennyiben tömegével választanák az adósok az utóbbi megoldást, fél nap alatt hoz olyan törvényt az országgyűlés, ami „letörheti” az ellenállásukat. Hiszen a júliusi „adósmentő” jogszabály nyilvánvaló alkotmányellenessége és európai jogelvekbe ütközése sem zavarta a törvényhozókat.

Léhmann arra figyelmeztet: a parlament a múlt héten úgy alkotta meg a forintosítási törvényt, hogy az Alkotmánybíróság még nem is végzett minden, devizahitel-perrel kapcsolatos panasz vizsgálatával. Ráadásul lehetetlenné tették a devizahitel-perek kapcsán az Európai Bíróság előzetes állásfoglalásának a kikérését is. Feltűnő e gyorsaság az ügyvéd szerint, aki úgy véli, valójában „bankmentés” van születőben, adósmentés címszóval. Léhmann ősi jogelvekre is hivatkozik, szerinte ezek a rendelkezések azokat is megsértik, nem csak a jelenlegi európai jogrendet. – A magánjogba nem szól bele sem az uralkodó, sem az országgyűlés, mondatott ki évszázadokkal ezelőtt. Werbőczy már 1514-ben így írt: „Mert az igazság erény, tudniillik erkölcsi. A jog ez erénynek végrehajtója. A jogtudomány ennek a jognak tudása. Az igazság mindenkinek megadja az övét; a jog meg elősegíti”. Ötszáz éve megfogalmazták, hogy az írott jog akkor akkor igazságos, erényes és érvényes, ha az erkölcsnek megfelel. Hová jutottunk ettől? – SomogyOnline

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM