Leállítanák az EU-csatlakozási tárgyalásokat az új izlandi kormánypártok-avagy “Az okos ember más hibájából tanul, a buta a sajátjából sem”

Népszavazást ír ki az EU-csatlakozásról az új izlandi kormány

Népszavazást ír ki az új, kétpárti jobbközép izlandi kormány a szigetország európai uniós csatlakozásáról – derül ki a szerdán aláírt koalíciós szerződésből. 

loading...

Izland 2010 júliusában kezdte meg az EU-csatlakozási tárgyalásokat. Az összesen 35 témafejezetből 21-et nyitottak meg, és tízet eredményesen le is zártak. Idén januárban, a parlamenti választások közeledtével felfüggesztették az integrációs folyamatot.

Az április végi voksoláson az EU-párti kormányzó balközép kormánykoalíció súlyos vereséget szenvedett, és az EU-csatlakozást ellenző Haladó Párt és a Függetlenségi Párt alakíthatott kormányt. Az izlandiak elsősorban azért voltak elégedetlenek az előző kormány munkájával, mert szerintük méltánytalanul osztották el a válság terheit.


A két párt szerdán aláírt koalíciós megállapodásba belefoglalta, hogy népszavazást írnak ki az EU-csatlakozásról.
A 320 ezer lakosú szigetország 2008-ig, amikor a világgazdasági válság miatt bankrendszere összeomlott, egyike volt Európa leggyorsabban fejlődő államainak. A sokk miatt 2009-2010-ben sokan biztonságosabbnak vélték bekerülni az unióba, de ma már a többség ellenzi a csatlakozást. A fenntartásokat fokozta, hogy a szigetország gazdasága jól magához tért, miközben az EU több tagja adósságproblémákkal küszködik.

Kapcsolódó cikk: Izland – amiről az összes média kussol

loading...

 

Forrás : MTI

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
Újabb jó hír a “deviza-hiteleseknek” Dr.Léhmann Soha jobb, törvényesebb ítéletet ne lássak

(Fővárosi Törvényszék)            Az MKB Bank által 2006. év elejétől 2008. év végéig megkötött, devizában nyilvántartott kölcsönszerződések alábbi szerződési...

Dr. Léhmann: OTP-től az AXA-ig.

OTP-től az AXA-ig               „Nem kell tőlem féltenie a demokráciát senkinek” címmel hosszabb lélegzetű cikk jelent meg május 10-én...

Close