Polgárháború Görögországban?

Európában vannak akik együttérzéssel, vannak akik ingerülten, vannak akik értetlenül fogadják a Görögországból érkező híreket. A parlament elfogadta a már ki tudja hányadik megszorító csomagot, de a jelek szerint ez sem elég a bankoknak. 


Elege van azonban az életszínvonal ellen intézett folyamatos támadásokból a lakosságnak. Úgy vélik, ők pontosan annyit engedtek meg maguknak, amennyit a politikai vezetés engedett, sőt sugalmazott. Akkor meg miért rajtuk kérik számon az állítólagos pazarlást? A helyzet – szakértők szerint – már a polgárháborús feszültséghez közelít.

Forrás: MNO 2012-12

Rendőrök rohamozták meg a metrót

A görög rendőrség megrohamozta péntek hajnalban az athéni metróhálózat fő remízét, és szétoszlatta az ott sztrájkoló dolgozókat, akik szembeszegültek az őket munkafelvételre kötelező előző napi kormányrendelettel.

A rendőrség azt közölte, hogy dulakodás alakult ki, miután a rohamrendőrök hajnali 4 órakor egy fémkapun át behatoltak a remízbe, és őrizetbe vettek tucatnyi dolgozót. Egy nőt könnyebb sérülésekkel kórházba kellett vinni.

A görög kormány csütörtökön ellenőrzése alá vonta az athéni metrót, hogy büntetés terhe mellett kötelezhesse a dolgozókat nyolcadik napja tartó sztrájkjuk beszüntetésére. A szakszervezetek azonban válaszul újabb munkabeszüntetést hirdettek péntekre. A szakszervezetek azonban válaszul péntekre újabb munkabeszüntetést hirdettek, amiben szolidaritásul minden tömegközlekedési ágazat dolgozói részt vesznek, így pénteken várhatóan megbénul a tömegközlekedés a görög fővárosban.

25 százalékos fizetéscsökkentés ellen tiltakoznak

A metródolgozók az ellen tiltakoznak, hogy a kormány a közalkalmazotti bértábla szerint akarja fizetni őket, ami 25 százalékos fizetéscsökkentést jelentene nekik. A kormány azzal érvel, hogy sok tömegközlekedési dolgozónak nagyobb a fizetése, mint akár az egyetemi tanároké.


A metrósztrájk a legújabb próbatétele a konzervatívok vezette, ingatag athéni kormánykoalíciónak a görög pénzügyi válság közepette. A külföldi hitelezők pénzügyi segítségéért cserébe a kormánynak megszorító intézkedéseket kell bevezetnie, a szakszervezetek azonban heves ellenállást tanúsítanak.

A „békebeli rendkívüli helyzetekben” alkalmazott, úgynevezett civil mozgósítási törvényt eddig kilencszer alkalmazták Görögországban a katonai diktatúra 1974-es megdöntése óta, az utóbbi két évben pedig – a megszorító intézkedések miatti sztrájkokkal kapcsolatban – háromszor.

Rendőrökkel kényszerítették munkára őket

Újra járnak a metrók a görög fővárosban. A közlekedési dolgozók a kormány kényszerítő intézkedései miatt vették fel ismét a munkát, de volt, ahol a karhatalommal is összecsaptak. Kilencnapos sztrájkjukkal az ellen tiltakoztak, hogy az athéni vezetés negyedével csökkentené a fizetésüket – csakúgy mint a többi közalkalmazottét.

Rendőrökkel kényszerítette munkára a közlekedési dolgozókat az athéni vezetés. A kilencedik napja tartó sztrájk résztvevőit elbocsátással és akár ötéves börtönbüntetéssel fenyegették. A kormány végül elérte a célját. A metró dolgozói korábban azért függesztették fel a munkát, mert kiderült: a kormány negyedével csökkentené bérüket, a többi közalkalmazottéhoz hasonlóan. A szélsőbaloldal élesen bírálta a kormány intézkedéseit.

„Ami most történik Görögországban, egy sötét, múltbeli korszak emlékét hozza vissza. A kormány az éj leple alatt cselekedett, a katonai diktatúra módszereivel” – mondta Panagiotisz Lafazanisz, a Sziríza parlamenti képviselője.

A görög kormány ígérete szerint a mostaniak az utolsó megszorítások, és 2013 második felében véget érhet a recesszió Görögországban. A déli állam egyébként eddig már több mint a kétharmadát felhasználta az összesen 240 milliárd eurós nemzetközi mentőhitelnek, amiért cserébe vállalta a megszorításokat.

Forrás: MNO 2013-01-25

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM