Polgárháború Görögországban?

Európában vannak akik együttérzéssel, vannak akik ingerülten, vannak akik értetlenül fogadják a Görögországból érkező híreket. A parlament elfogadta a már ki tudja hányadik megszorító csomagot, de a jelek szerint ez sem elég a bankoknak. 


Elege van azonban az életszínvonal ellen intézett folyamatos támadásokból a lakosságnak. Úgy vélik, ők pontosan annyit engedtek meg maguknak, amennyit a politikai vezetés engedett, sőt sugalmazott. Akkor meg miért rajtuk kérik számon az állítólagos pazarlást? A helyzet – szakértők szerint – már a polgárháborús feszültséghez közelít.

loading...

Forrás: MNO 2012-12

Rendőrök rohamozták meg a metrót

A görög rendőrség megrohamozta péntek hajnalban az athéni metróhálózat fő remízét, és szétoszlatta az ott sztrájkoló dolgozókat, akik szembeszegültek az őket munkafelvételre kötelező előző napi kormányrendelettel.

A rendőrség azt közölte, hogy dulakodás alakult ki, miután a rohamrendőrök hajnali 4 órakor egy fémkapun át behatoltak a remízbe, és őrizetbe vettek tucatnyi dolgozót. Egy nőt könnyebb sérülésekkel kórházba kellett vinni.

A görög kormány csütörtökön ellenőrzése alá vonta az athéni metrót, hogy büntetés terhe mellett kötelezhesse a dolgozókat nyolcadik napja tartó sztrájkjuk beszüntetésére. A szakszervezetek azonban válaszul újabb munkabeszüntetést hirdettek péntekre. A szakszervezetek azonban válaszul péntekre újabb munkabeszüntetést hirdettek, amiben szolidaritásul minden tömegközlekedési ágazat dolgozói részt vesznek, így pénteken várhatóan megbénul a tömegközlekedés a görög fővárosban.

25 százalékos fizetéscsökkentés ellen tiltakoznak

loading...

A metródolgozók az ellen tiltakoznak, hogy a kormány a közalkalmazotti bértábla szerint akarja fizetni őket, ami 25 százalékos fizetéscsökkentést jelentene nekik. A kormány azzal érvel, hogy sok tömegközlekedési dolgozónak nagyobb a fizetése, mint akár az egyetemi tanároké.


A metrósztrájk a legújabb próbatétele a konzervatívok vezette, ingatag athéni kormánykoalíciónak a görög pénzügyi válság közepette. A külföldi hitelezők pénzügyi segítségéért cserébe a kormánynak megszorító intézkedéseket kell bevezetnie, a szakszervezetek azonban heves ellenállást tanúsítanak.

A „békebeli rendkívüli helyzetekben” alkalmazott, úgynevezett civil mozgósítási törvényt eddig kilencszer alkalmazták Görögországban a katonai diktatúra 1974-es megdöntése óta, az utóbbi két évben pedig – a megszorító intézkedések miatti sztrájkokkal kapcsolatban – háromszor.

Rendőrökkel kényszerítették munkára őket

Újra járnak a metrók a görög fővárosban. A közlekedési dolgozók a kormány kényszerítő intézkedései miatt vették fel ismét a munkát, de volt, ahol a karhatalommal is összecsaptak. Kilencnapos sztrájkjukkal az ellen tiltakoztak, hogy az athéni vezetés negyedével csökkentené a fizetésüket – csakúgy mint a többi közalkalmazottét.

Rendőrökkel kényszerítette munkára a közlekedési dolgozókat az athéni vezetés. A kilencedik napja tartó sztrájk résztvevőit elbocsátással és akár ötéves börtönbüntetéssel fenyegették. A kormány végül elérte a célját. A metró dolgozói korábban azért függesztették fel a munkát, mert kiderült: a kormány negyedével csökkentené bérüket, a többi közalkalmazottéhoz hasonlóan. A szélsőbaloldal élesen bírálta a kormány intézkedéseit.

„Ami most történik Görögországban, egy sötét, múltbeli korszak emlékét hozza vissza. A kormány az éj leple alatt cselekedett, a katonai diktatúra módszereivel” – mondta Panagiotisz Lafazanisz, a Sziríza parlamenti képviselője.

A görög kormány ígérete szerint a mostaniak az utolsó megszorítások, és 2013 második felében véget érhet a recesszió Görögországban. A déli állam egyébként eddig már több mint a kétharmadát felhasználta az összesen 240 milliárd eurós nemzetközi mentőhitelnek, amiért cserébe vállalta a megszorításokat.

Forrás: MNO 2013-01-25

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
Dr.Léhmann- levél Doubravszky György úrnak

Pénzügyi Jogok Biztosa részére B u d a p e s t  Tisztelt Miniszteri Biztos Úr, Kedves Gyuri!   Két...

Kásler Árpád nyilatkozata az Ultimátummal kapcsolatban az MTVA m1 csatornáján…

Close