LÁZÁR TRÜKKÖS ÜZENETE AZ AUTÓ-“HITELESEKNEK”

LÁZÁR TRÜKKÖS ÜZENETE AZ AUTÓ-"HITELESEKNEK".

Lázár János trükkös üzenete az autóhiteleseknek

 

Az autóhiteleseket épp úgy meg kell menteni, mint az ingatlanhiteleseket – mondja Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai azonban csak első ránézésre egyértelműek – valójában továbbra sem tudni, ezeket is bevonnák-e a (kedvezményes árfolyamú?) forintosításba. Varga Mihály reggeli rádiónyilatkozata pedig még tovább növelte a káoszt. 

Mint ismeretes, a Kúria döntése minden fogyasztói devizaalapú kölcsönszerződésre kiterjed, így az autóhitelekre is. Az Országgyűlés által július 4-én elfogadott törvény alapján semmis az árfolyamrés, és amennyiben az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességességét nem tudják bizonyítani a bankok, a kamatemelések miatti törlesztőrészlet-növekmény visszajár a devizahitelesek mellett a forinthiteleseknek, sőt a pénzügyilízing-szerződéssel rendelkezőknek is. A realizált árfolyamkockázatok utólagos megosztása viszont továbbra sem világos.


Lázár János megerősítette a Blikknek a kormány korábbi álláspontját, miszerint a tisztességtelenségek elszámolása mellett a devizahitelek forintosítására is sort kell keríteni. Szavaiból azonban nem egyértelmű, hogy ez az autóhitelesekre is ki fog-e terjedni, hiszen válasza mintha inkább a tisztességtelenségek elszámolására vonatkozna, és nem a forintosításra. Idézzük:

"A társadalom álláspontja szerint az ingatlan-devizahitelesek ügye kell hogy elsőbbséget élvezzen, mivel őket az otthonvesztés fenyegeti. De a Kúria kimondta, a bankok szerződései tisztességtelenek, így az autóhiteleseket éppen úgy meg kell menteni, mint az ingatlanhiteleseket."

A fentiek alapján egyértelműnek tűnik, hogy a tisztességtelennek bizonyuló szerződéses feltételek (árfolyamrés mindig, egyoldalú kamatemelés ott, ahol a bank a bíróságon alulmarad) rendezése minden lakossági hitelre kiterjed majd, amelyet 2009 júliusa után zártak le, vagy még él. Az azonban továbbra sem világos, hogy az ezt követő forintosítás csak a jelzálogfedezetű devizahitelekre terjed majd ki, vagy minden lakossági kölcsönre, így az autóhitelekre is. Az pedig pláne nem világos, hogy a korábban Varga Mihály által december 31-re/január 1-re ígért forintosítás milyen árfolyamon történik majd.

Mi azért Lázár korábbi "autóhiteles" nyilatkozatát nem feledjük: FIDESZ: FIZESD KI KÉTSZER, ÉS ADD LE AZ AUTÓDAT!

Varga Mihály rosszul tudja


A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön reggel a devizahitelek forintosítására, illetve kivezetésére vonatkozó kérdésre a miniszter úgy válaszolt, hogy szeptember folyamán kell majd kialakítani az elszámolás kereteit. Ennek során meg fogják vizsgálni azt is, hogy az autóhiteleknél is felmerült-e a tisztességtelen eljárás, mivel ezekre a hitelekre nem vonatkozik a Kúria döntése. (MTI)

Portfolio vélemény:

Varga Mihály ezt rosszul tudja: a Kúria tisztességtelenségekre vonatkozó döntése minden fogyasztói kölcsönszerződésre vonatkozik, ezt vezette át a jogrendbe július 4-ei döntésével az Országgyűlés. Mindkét nyilatkozat azt mutatja, hogy egyelőre nagy a káosz kormányzati szinten a devizahitelek ügyében. – Portfolio

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM