LÁZÁR TRÜKKÖS ÜZENETE AZ AUTÓ-“HITELESEKNEK”

Lázár János trükkös üzenete az autóhiteleseknek

 

Az autóhiteleseket épp úgy meg kell menteni, mint az ingatlanhiteleseket – mondja Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai azonban csak első ránézésre egyértelműek – valójában továbbra sem tudni, ezeket is bevonnák-e a (kedvezményes árfolyamú?) forintosításba. Varga Mihály reggeli rádiónyilatkozata pedig még tovább növelte a káoszt. 

Mint ismeretes, a Kúria döntése minden fogyasztói devizaalapú kölcsönszerződésre kiterjed, így az autóhitelekre is. Az Országgyűlés által július 4-én elfogadott törvény alapján semmis az árfolyamrés, és amennyiben az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességességét nem tudják bizonyítani a bankok, a kamatemelések miatti törlesztőrészlet-növekmény visszajár a devizahitelesek mellett a forinthiteleseknek, sőt a pénzügyilízing-szerződéssel rendelkezőknek is. A realizált árfolyamkockázatok utólagos megosztása viszont továbbra sem világos.


Lázár János megerősítette a Blikknek a kormány korábbi álláspontját, miszerint a tisztességtelenségek elszámolása mellett a devizahitelek forintosítására is sort kell keríteni. Szavaiból azonban nem egyértelmű, hogy ez az autóhitelesekre is ki fog-e terjedni, hiszen válasza mintha inkább a tisztességtelenségek elszámolására vonatkozna, és nem a forintosításra. Idézzük:

"A társadalom álláspontja szerint az ingatlan-devizahitelesek ügye kell hogy elsőbbséget élvezzen, mivel őket az otthonvesztés fenyegeti. De a Kúria kimondta, a bankok szerződései tisztességtelenek, így az autóhiteleseket éppen úgy meg kell menteni, mint az ingatlanhiteleseket."

A fentiek alapján egyértelműnek tűnik, hogy a tisztességtelennek bizonyuló szerződéses feltételek (árfolyamrés mindig, egyoldalú kamatemelés ott, ahol a bank a bíróságon alulmarad) rendezése minden lakossági hitelre kiterjed majd, amelyet 2009 júliusa után zártak le, vagy még él. Az azonban továbbra sem világos, hogy az ezt követő forintosítás csak a jelzálogfedezetű devizahitelekre terjed majd ki, vagy minden lakossági kölcsönre, így az autóhitelekre is. Az pedig pláne nem világos, hogy a korábban Varga Mihály által december 31-re/január 1-re ígért forintosítás milyen árfolyamon történik majd.

Mi azért Lázár korábbi "autóhiteles" nyilatkozatát nem feledjük: FIDESZ: FIZESD KI KÉTSZER, ÉS ADD LE AZ AUTÓDAT!

Varga Mihály rosszul tudja


A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön reggel a devizahitelek forintosítására, illetve kivezetésére vonatkozó kérdésre a miniszter úgy válaszolt, hogy szeptember folyamán kell majd kialakítani az elszámolás kereteit. Ennek során meg fogják vizsgálni azt is, hogy az autóhiteleknél is felmerült-e a tisztességtelen eljárás, mivel ezekre a hitelekre nem vonatkozik a Kúria döntése. (MTI)

Portfolio vélemény:

Varga Mihály ezt rosszul tudja: a Kúria tisztességtelenségekre vonatkozó döntése minden fogyasztói kölcsönszerződésre vonatkozik, ezt vezette át a jogrendbe július 4-ei döntésével az Országgyűlés. Mindkét nyilatkozat azt mutatja, hogy egyelőre nagy a káosz kormányzati szinten a devizahitelek ügyében. – Portfolio

Szólj hozzá

Hozzászólás