AGYMENÉS – SZÜNTESSÜK MEG A KÉSZPÉNZT! MUTATJUK A JAVASLATOT!

AGYMENÉS - SZÜNTESSÜK MEG A KÉSZPÉNZT! MUTATJUK A JAVASLATOT!

AGYMENÉS – SZÜNTESSÜK MEG A KÉSZPÉNZT! MUTATJUK A JAVASLATOT!

Szüntessük meg a készpénzt! – itt a javaslat

A készpénz, a bankjegyek és a pénzérmék forgalomból való kivonását javasolják neves közgazdászok. [cn-social-icon]

Van, aki ugy gondolja, hogy "a jelenleg rendelkezésre álló technikai lehetőségek mellett a pénzérmék és a bankjegyek használata már anakronizmusnak számít – mondta Peter Bofinger a würzburgi egyetem közgazdász professzora, a német "bölcsek tanácsának" a tagja a Spiegel magazinnak. Erről a NapiHu számolt be.Megszüntetésükkel szerinte fel lehetne számolni a feketemunkát a gazdaságban és ki lehetne szorítani a drogkereskedelmet is."

Neked mi a véleményed erről a javaslatról?

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Közben a neves német közgazdász arra szólította fel a német kormányt, hogy nemzetközi fórumokon támogassa a készpénz kivezetésének az ügyét. Fel lehetne venni a témát például az elmaui G7-csúcs napirendjére is – javasolta.

Ken Rogoff, a Harward Egyetem professzora a készpénz fokozatos kivezetését javasolja a használatból. A Nemzetközi Valutaalap egykori vezető közgazdásza a Handelsblattnak írt cikkben kifejti, hogy a készpénz kivezetésének első fázisában ajánlatos lenne csak a kis címletű bankjegyeket a forgalomban megtartani.A készpénzforgalom negatív mellékjelenségei ugyanis szoros összefüggésben vannak a nagy címletű baknjegyek rendelkezésre állásával. Ha ezeket kivonjuk a forgalomból, máris nagy lépést tettünk előre az ügy érdekében. A bankjegyek biztosítani tudják ugyanis az illegális tranzakciókhoz és az adóelkerüléshez szükséges anonimitást – mutat rá a közgazdász.

A készpénz kivezetésének monetáris politikai előnyei is lennének – fejti ki a Handelsblatt cikkében a professzor. Egy olyan helyzetben, amikor a vagyont a kamatokra érzéktelen bankjegyekben is el lehet helyezni, a jegybanknak nem sok lehetősége van negatív kamatokkal mozgásba hozni egy stagnáló gazdaságot. [cn-social-icon]

loading...
Facebook hozzászólások
loading...