KÖZJEGYZŐ ÉS VÉGREHAJTÓ! BÖRTÖNBE!

KÖZJEGYZŐ ÉS VÉGREHAJTÓ! BÖRTÖNBE!

KÖZJEGYZŐ ÉS VÉGREHAJTÓ! BÖRTÖNBE!


Addig jár a korsó a kútra….

Az index számolt be arról, hogy közjegyzőt és bírósági végrehajtót ítéltek fegyházbüntetésre

Egy bírósági végrehajtót négy év, egy közjegyzőt pedig három év fegyházra ítéltek vesztegetés és közokirat-hamisítás miatt – tájékoztatta a Budapest Környéki Törvényszék szerdán az MTI-t.

loading...A törvényszék 2016 decemberétől tárgyalta a 62 vádlottas, pénzmosás és más bűncselekmények miatt indult pert. A vád szerint az elsőrendű vádlott jóban volt egy önálló bírósági végrehajtóval és egy közjegyzővel, és erre alapozva kidolgozott egy módszert a banki hitel fedezetéül szolgáló vagyontárgyak, elsősorban ingatlanok megszerzésére.

A módszer lényege az volt, hogy az adós a közjegyző előtt elismert – a banki tartozását meghaladó összegű – követelést, például házastársi vagy gyermektartásdíj-követelést, munkadíj-követelést vagy nagyobb összegű, gazdasági tevékenységből vagy magánkölcsönből származó követelést.

Ezek a tartozáselismerő nyilatkozatok meg nem valósult kölcsönügyletekre vonatkoztak. A tartási kötelezettségre vonatkozó nyilatkozatok is fiktívek voltak; több évre meghatározott összegű, többmilliós tartásdíj megfizetését vállalta az adós.

A tartozáselismeréssel kapcsolatos eljárások célja kizárólag a fedezetelvonás volt.

loading...

A nyilatkozatokban megjelölt igen rövid határidő lejárta után a közjegyzői záradékolást követően meginduló végrehajtási eljárásban megtörtént a fedezet elvonása, jellemzően a banki igényt megelőzve, a fiktív követelés beszámításával – ismertette a bíróság.

Általában a hatodrendű vádlott előtt folytak a közjegyzői eljárások, ezután pedig minden esetben a másodrendű vádlott folytatta le a végrehajtási eljárást.

A bíróság keddi ítéletével

A MÓDSZERT KIDOLGOZÓ ELSŐRENDŰ VÁDLOTTAT ÖTRENDBELI, BŰNSZÖVETKEZETBEN ELKÖVETETT BEFOLYÁSSAL ÜZÉRKEDÉS, 28 RENDBELI, BŰNSZERVEZETBEN, FELBUJTÓKÉNT ELKÖVETETT KÖZOKIRAT-HAMISÍTÁS ÉS TÖBBRENDBELI, FELBUJTÓKÉNT ELKÖVETETT HIVATALI VESZTEGETÉSBEN, VALAMINT TARTOZÁS FEDEZETÉNEK ELVONÁSÁBAN MONDTA KI BŰNÖSNEK. EMIATT HAT ÉV FEGYHÁZRA ÍTÉLTE ÉS CSAKNEM 90 MILLIÓ FORINT VAGYONELKOBZÁST RENDELT EL VELE SZEMBEN.

A másodrendű vádlottat, a bírósági végrehajtót többrendbeli bűnszervezetben elkövetett vesztegetésben, közokirat-hamisításban és hivatali visszaélésben mondták ki bűnösnek.Négy év fegyházra ítélték, tíz évre eltiltották a végrehajtói foglalkozástól, pénzbüntetést szabtak ki rá, és több mint 43 millió forint értékben vagyonelkobzást is elrendeltek ellene.

A bűncselekmény harmadik kulcsszereplőjét, a közjegyzőt a törvényszék kétrendbeli, bűnszervezetben elkövetett vesztegetésben és közokirat-hamisításban mondta ki bűnösnek. Emiatt három év fegyházbüntetésre ítélték, tíz évre eltiltották a közjegyzői foglalkozástól, és csaknem kétmillió forint értékben vagyonelkobzást rendeltek el.

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A bűncselekmény többi, a három kulcsszereplőt segítő vádlottját a törvényszék rövidebb tartamú szabadságvesztésre, pénzbüntetésre ítélte, többüket intézkedésként próbára bocsátotta.

A tárgyaláson jelenlévő vádlottak és védőik fellebbeztek, az ügyész pedig három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
Videó - Csányi áll, és megszólalni nem mer
Videó – Csányi áll, és megszólalni nem mer

Videó - Csányi áll, és megszólalni nem mer Póka Lászó - Történt, hogy az uzsorás büntetőügyében a legutóbbi, 2019.09.18-i tárgyaláson...

Nagyon nagy a baj! Az emberiség elvesztette a klímaváltozás elleni háborút?
Nagyon nagy a baj! Az emberiség elvesztette a klímaváltozás elleni háborút?

Nagyon nagy a baj! Az emberiség elvesztette a klímaváltozás elleni háborút? Döbbenetes videó az oldalon! Kimondta az ENSZ: lényegében elvesztettük...

Close