KÖTELEZHETŐ A DEVIZAKÁROSULT A LEHETETLEN FELTÉTEL TELJESÍTÉSÉRE?

KÖTELEZHETŐ A DEVIZAKÁROSULT A LEHETETLEN FELTÉTEL TELJESÍTÉSÉRE?

Egy kis pénzintézeti csemege! – Horváth Rudolf

 

Kockázatvállalás

78. § (1) A hitelintézetnek a kihelyezésről történő döntés előtt meg kell győződnie a szükséges fedezetek, illetőleg biztosítékok meglétéről, valós értékéről és érvényesíthetőségéről. A döntés alapjául szolgáló iratokat az ügyletre vonatkozó szerződéshez, illetőleg a leszámítolt váltóhoz kell csatolni.

(4) A kockázatvállalást tartalmazó szerződés tartama alatt a hitelintézet rendszeresen figyelemmel kíséri és dokumentálja a szerződésben foglalt feltételek megvalósulását, beleértve az ügyfél pénzügyi, gazdasági helyzetének alakulását és az (1) bekezdésben foglaltakat.
Az egyik lényeges meghatározás „dokumentálja a szerződésben foglalt feltételek megvalósulását” Hát a deviza kölcsön, vagy hitelezésben ezt a dokumentációt keresi a fél ország. Másik „beleértve az ügyfél pénzügyi, gazdasági helyzetének alakulását és az (1) bekezdésben foglaltakat”. Miért is van ez a pénzügyi törvényben?

Hát azért mert lehetetlen feltétel teljesítésre nem kötelezhető az ügyfél. A tőketartozás megduplázódása pedig elég lehetetlen feltétel. Hiszen akkor nincs meg a Bank fedezete, a fedezet valós értéke, az ügyfél, teljesítő képessége stb.

A lehetetlen szolgáltatásra irányul, szerződés semmis. A lehetetlenség lehet fizikai, anyagi, technikai vagy törvényi szabályozásból adódó. Például, az egyik fél nem tartja be a rá vonatkozó előírásokat és ezzel a másik szerződő felet fedezetlen, telejésíthetetlen anyagi kötelezettségi állapotba hozza.

Forrás: 1996. évi CXII. Törvény a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról.

Horváth Rudolf

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Szólj hozzá

Hozzászólás