KOMOLY BAJ VAN A BANKOKKAL, MÉGIS ZAVARTALANUL “NYÍRJÁK” A DEVIZAKÁROSULTAKAT TOVÁBB

KOMOLY BAJ VAN A BANKOKKAL, MÉGIS ZAVARTALANUL "NYÍRJÁK" A DEVIZAKÁROSULTAKAT TOVÁBB.

KOMOLY BAJ VAN A BANKOKKAL, MÉGIS ZAVARTALANUL "NYÍRJÁK" A DEVIZAKÁROSULTAKAT TOVÁBB


[good_old_share]

Az egyik bankot pénzbírsággal sújtja az MNB, a másik pénzintézetet  jogerősen elítéli a Kúria tisztességtelensége okán és ennek ellenére továbbra is folyik az ún. „devizahitelesek” kivéreztetése- írja a 19 kerületi hírhatár.
A devizakárosultak saját bőrükön érzik, hogy mi az ára annak, ha a kormány a bankokkal lepaktál, és velük egyezkedik.

A csapból is folyó „megmentettük az adósokat” című kormányzati kommunikáció ellenére az átvert tömegek mára már tudják: a politikusok éveken át hitegették, és csúnyán átverték őket. Természetesen a tisztességtelenül felszámított (ellopott) összegek miatti felelősségre vonás is elmaradt. A bankárok ezt is megúszták!

Ilyen körülmények között nem is lehet csodálkozni azon, hogy egyre többen hangot adnak elégedetlenségüknek, és- az ellenzéki pártok helyett – civil mozgalmak vonulnak az utcára. Az „ellenzék” pedig mélyen hallgat…

A Magyar Nemzeti Bank három részletben összesen 112,3 millió forintos büntetést szabott ki a Banif Plus bankra az elszámolási törvény előírásainak megszegése miatt.
Az első büntetés május 11-én érkezett, mert a pénzintézet az április végi törvényi határidőig több mint 35 500 darab szerződéséről mulasztotta el megküldeni az elszámolásokat a fogyasztóknak. A jegybank kötelezte a bankot, hogy a mulasztását haladéktalanul pótolja, és 18 millió forint bírságot szabott ki.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Június12-én jött a következő büntetés, ami már 48,8 millió forintról szólt, miután a bank május végéig még 21 300 darab szerződés elszámolásával volt késedelemben.

"Kimentek a tankok, bejöttek a bankok.."
A Banif Plus nevű pénzintézetet nem ösztönözte törvényi kötelezettsége maradéktalan betartására a büntetés és az elmarasztalás, mivel július elejéig még mindig nem tett eleget 11 197 szerződés esetében az elszámolásnak. Ez 45,5 millió forint bírságot jelent számukra.

A Kúria július első napjaiban egy közérdekű perben elutasította az alperes Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. felülvizsgálati kérelmét, így a pénzügyi vállalkozás korábbi (2009. augusztus 1-je előtt hatályban lévő) üzletszabályzatainak számos szerződési feltételét tisztességtelennek és ezért érvénytelennek mondta ki. A bírósági döntés hatálya minden – akár már lezárt szerződésű – olyan fogyasztóra kiterjed, aki ezen szerződési feltételekkel kötött finanszírozási szerződést a pénzügyi vállalkozással.

loading…


A Fővárosi Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság ítélete szerint az OTP Jelzálogbank, illetve OTP Bank 2010. november 27. és 2014. július 19. közötti időszakban érvényes általános szerződési feltételeinek (ászf) egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő pontjai nem feleltek meg az átláthatóság és egyértelmű megfogalmazás elvének.

A Fővárosi Ítélőtábla álláspontja szerint a per tárgyai az ászf-ek azon kikötései voltak, amelyek egyoldalú kamat-, díj-, vagy költségemelést tettek lehetővé a bankok számára. A másodfokú bíróság megállapította, hogy a bankok ászf-jeiben az ezekre vonatkozó pontok, illetve kikötések nem világosak, nem átláthatóak, nem egyértelműek, ezért tisztességtelenek és így érvénytelenek.

Ebben a perben ugyan a forinthitelek esetében alkalmazott Általános Szerződési Feltételekről döntött a bíróság jogerősen, ugyanakkor nem vitatható, hogy az ún. „devizahitelek” esetében az ászf-ek hasonlóan nem világosak, átláthatatlanok, nem egyértelműek voltak. Forrás: mnb. [apss_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM