A KORMÁNYTAGOK MÁR NEM FIZETTEK AZ ADÓSSÁGALAPBA

A KORMÁNYTAGOK MÁR NEM FIZETTEK AZ ADÓSSÁGALAPBA

Kifulladt az államadósság elleni harc! A kezdeményezésbe, az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba szinte már nem érkezik pénz. 2013-ban alig 20 millió forint gyűlt össze, ami a teljes, 22 000 milliárdos tartozás egymilliomod részét sem fedezi.

Az alapot civilek indították, az első felajánlást – egymillió forintot – Rédly Elemér győri plébános tette. A cél az volt, hogy csökkentsék a tartozást, amelyből minden hazai állampolgárra átlag bő kétmillió forint jut. Ám míg az alap gondozói százmilliárdos bevételt reméltek, a valóság siralmas képet mutat.

loading...

– Az alap létrehozása óta 285 millió forint érkezett, s ebből az idei rész már csak alig 20 millió – mondta a Blikknek az alap elnöke, Hor­váth Tihamér. – Sajnos bebizonyosodott, hogy ilyen fontos ügyben sem tud összefogni az ország. Pedig főként az államadósság teszi kiszolgáltatottá pénzügyileg az országot.


Horváth nem véletlenül csalódott. Az alap elindulásakor megfogadta: befizeti az államadósság családjára eső részét, illetve egy állami gondozott után is törleszt. Így 2013-ban is 4 millió forintot adományozott – ezzel már 8 milliónál tart –, jövőre még ugyanennyit fog. Rajta kívül szintén 4 milliót ajánlott fel a testvére, s egy ötmilliós utalás is érkezett. Így ők hárman adták a 2013-as bevétel 60 százalékát. Ám az elnök szerint nem csak a gyér érdeklődés szomorú. Többen viccet csinálnak a civilek jó szándékú akciójából.

– Rendszeresek az egyforintos utalások – panaszkodott az elnök. – Érkezett már háromforintos adomány, ami mellé feladó azt írta: „Magyarország háromszor jobban teljesít."


loading...

A vicces kedvű „adományozó" a kormányon akart élcelődni, ám az alaphoz annak nem sok köze van. Igaz, indulásakor a kabinet és a kormánypártok is a kezdeményezés mellé álltak, de inkább csak szavakban. Alig tíz politikus nyúlt a zsebébe. Közülük legtöbbet, mintegy 5 milliót Surján László európai uniós fideszes képviselő adta, míg Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő 2 milliót, Schmitt Pál volt államfő úgy 1,1 milliót, s Navracsics Tibor igazságügy-miniszter is 700-800 ezret. De a mostani kormány tagjai 2013-ban már egy fillért sem adtak. Egyedül Matolcsy György küld pénzt havi rendszerességgel, ám ő már jegybankelnök. Matolcsy eddig 2-3 milliót fizethetett be.

Megkérdeztük a kormány tagjait, hogy elöl járnának-e jó példával, s tennének-e akár újabb felajánlásokat, illetve szoktak-e rendszeresen jótékonykodni. Konkrét új felajánlásra nem kaptunk ígéretet, de a kormánytagoktól azt az információt kaptuk: rendszeresen támogatnak civil szervezeteket.

Forrás: Blikk

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
AKI SZEMBE MERT MENNI AZ OTP-VEL
AKI SZEMBE MERT MENNI AZ OTP-VEL

Elsőként sikerült pert nyernie devizahiteles ügyben a Kúrián. A határozatra alapozva ezerszám érkeznek a bíróságokra a pernyerésre esélyes keresetlevelek. Lázár...

ÜLDÖZI A HAJLÉKTALANOKAT A KERESZTÉNY MAGYARORSZÁG
ÜLDÖZI A HAJLÉKTALANOKAT A KERESZTÉNY MAGYARORSZÁG

Levelet írtak Ferenc pápának a budapesti hajléktalanok. Arra hívták fel az egyházfő figyelmét, hogyan bánik velük a magyar állam. A...

Close