KIFIZETI AZ ÁLLAM AZ EGYHÁZAK ADÓSSÁGÁT

A református egyház központilag vett fel többmilliárdos devizahitelt

Mintegy 14,3 millió svájci frank devizahitele van jelenleg a Magyarországi Református Egyháznak, tíz év alatt mintegy ugyanekkora összeget már törlesztettek.

A Magyarországi Református Egyház (MRE) nincs krízishelyzetben, nem kell gazdaságilag megmenteni – hangsúlyozta lapunknak Pásztory Ádám. Az MRE kommunikációs igazgatója elmondta, hogy az államot valóban megkeresték azzal a kéréssel, hogy a devizahitelek visszafizetésének megsegítéséhez az egyház által felvett hitelek visszafizetésére is valamilyen könnyítési konstrukciót tegyenek lehetővé.

 Lázár János ugyanis azt jelentette be, hogy az önkormányzatok után az egyházak által felvett devizahitelek konszolidációját is tervezi az állam. A miniszterelnökséget vezető államtitkár 15 millió eurónyi devizahitelt említett az egyházak kapcsán.

A kormány február 26-án éjszaka tárgyalta a több református egyházkerületet érintő problémát, s úgy döntött, az állam nagy valószínűséggel át fogja vállalni ezeket a hiteleket, vagy segít azok törlesztésében – mondta az államtitkár.

Forrás: Világgazdaság, portfolio.hu

Patacsi Pilvax:

„..Na, most veszek egy mély levegőt, számolok ötvenig és mondok egy csúnyát. Teszem azt annak ellenére, hogy hívő embernek tartom magam, még akkor is, ha a templomokat csak mint építészeti értéket látogatom. Ecrazes I” infame.  „Taposd el a gyalázatost”. Voltaire nem az Istenbe vetett hitet tagadta, csak az egyház szükségességét vitatta. Én is. Miért is kellene átvállalnia az államnak az egyházak adósságait? Micsoda szereptévesztésben van az állam és főleg Lázár János? 2013-ban az állam 6 milliárd forint támogatást nyújt az egyházaknak. Ez pénzben nem sok, de minek is? Vatikán a világ leggazdagabb „létesítménye”. Jó, nem csak katolikus egyházak vannak. De minek is kell támogatni az egyházakat az államnak, amikor a saját polgárait is nyomorban tartja? És vajon miért kellene átvállalni az adósságukat?


Szerény véleményem csak annyi: egyházaknak egy fillért sem. Ha a (templomba) járó hívők nem tudják fenntartani az egy- (darab)- házukat ne akarjanak olyan pénzeket bezsebelni, amely forintok máshol sokkal szükségesebbek lennének. Jut eszembe. Mitől és miből van az egyházaknak adósságuk? Vatikán nem pénzeli őket? Hol van az Opus Dei? És hol vannak a persely pénzek? Ha keresztelnek, ha meghalnak, ha templomi esküvőt tartanak, mindenért vastagon megkéri az egyház a pénzét. Miért kell őket támogatni, adósságot átvállalni? Tapossuk el a gyalázatost…”

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM