A fideszes polgármesterek futottak a bankokhoz

A fideszes polgármesterek futottak a bankokhoz. Törvénymódosítás – A belügyminiszter a büntető törvénykönyv passzusaival fenyegetőzött

Törvénymódosítás – A belügyminiszter a büntető törvénykönyv passzusaival fenyegetőzött

Levélben fenyegette meg Pintér Sándor belügyminiszter a települési polgármestereket, hogy ha a hitelező bankokkal együttműködve igénybe veszik azt a lehetőséget, hogy a kormány átvállalja az első adósságkonszolidáció után még megmaradt adósságukat, az a büntető törvénykönyv vagyon elleni bűncselekményei közé is tartozhat.


A szeptember 6-án írott miniszteri levél arra hivatkozik, hogy a 2013. évi költségvetés idén júniusi módosítása során lehetőség nyílt arra, hogy az állam átvállalja az önkormányzatok megmaradt teljes adósságát – abban az esetben, ha a hitelező bankok az átvállalásra felkínált adósságrész 7 százalékát 2013. december 20-ig a költségvetésbe befizetik.

Az ezt lehetővé tevő zárószavazás előtti módosító javaslatot a kormány nevében adta be Varga Mihály pénzügyminiszter, és június 27-én a jelen lévő 183 fideszes képviselő közül 183-an szavazták meg. Információink szerint nagy lelkesedést váltott ki a kormány által biztosított törvényi lehetőség. A fideszes polgármesterek futottak a hitelező bankokhoz, amelyeknek azonban nem állt érdekükben egyetlen fityinget sem kifizetni az önkormányzati adósságból. Azt javasolták, hogy vállalják át az önkormányzatok a bankokra kirótt 7 százalékot.

Az önkormányzatoknak ez így is nagyon jó üzletnek látszott: elengedik a megmaradt összes adósságukat, ha kifizetik a 7 százalékát. Mivel a törvénymódosítás a hitelezőkkel való megállapodást írt elő, számos önkormányzat ebben állapodott meg a bankokkal. Több helyen rendkívüli közgyűlést hívtak össze a nyár kellős közepén, hogy erről határozatot hozzanak.

A nagykanizsai fideszes polgármester, Cseresnyés Péter által a soron kívüli közgyűlésre beterjesztett, a birtokunkba jutott előterjesztésben szó szerint az szerepel, hogy ha a bankok nem, vagy csak részben vállalják az előírt 7 százalék befizetését, akkor a pénzintézetek helyett a kifizetést az önkormányzat tegye meg. Az előterjesztés a polgármesterre hárítja a feladatot, hogy az ehhez szükséges fedezet biztosításáról intézkedjék.


Valószínűleg ezt nevezi vagyon elleni bűncselekménynek fenyegető levelében a belügyminiszter. Információink szerint ugyanis nagy veszekedés tört ki a Fidesz múlt heti frakcióülésén erről a megoldásról. A fideszes polgármester-képviselők azzal érveltek, hogy ők csak a költségvetési törvénynek a kormány által javasolt módosítását akarták végrehajtani – a törvényben az szerepel, hogy szeptember 30-ig meg kell állapodniuk a bankokkal. Mivel azok csak abban az esetben akartak megállapodni, ha kifizetik helyettük a 7 százalékot, hát arról állapodtak meg.

Ez azonban nem illik bele a miniszterelnök bankellenes hadjáratába, ezért a szeptember 9-i első ülésnapon megszavazták a költségvetési törvény újabb módosítását, amely a júniusi törvénymódosítást hatályon kívül helyezi – ugyanazok a fideszes képviselők, köztük polgármesterek, akik korábban versengve rohantak a bankokhoz, felajánlva, hogy átvállalják helyettük a 7 százalékot, csak kérjék a kormánytól az adósság átvállalását.

Forrás: Népszabadság Online
Kapcsolódó cikkek:

Surányi György volt jegybankelnök beismerő vallomása a devizahitelekről+cikk

FIGYELEM! A devizahitelesek spekuláció miatt perelhetnék a bankokat+HANGFELVÉTEL!

SZERZŐDÉS LEZÁRÁSA-DR.LÉHMANN GYÖRGY

 

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM