KÁRTÉRÍTÉS-KEDVES DEVIZAKÁROSULTAK! EHHEZ MIT SZÓLTOK?

KÁRTÉRÍTÉS-KEDVES DEVIZAKÁROSULTAK! EHHEZ MIT SZÓLTOK?

KÁRTÉRÍTÉS-KEDVES DEVIZAKÁROSULTAK! EHHEZ MIT SZÓLTOK?

[good_old_share]


Alább, a Napi.hu cikkét változtatás nélkül közöljük. Van olyan állam, ahol a bankok tisztességtelenségének súlyos következményei vannak.
Készpénzes kártérítést kapnak a spanyol jelzáloghitelesek.

loading...

Bírósági eljárás nélkül, készpénzben kaphatnak kártérítést azok a jelzáloghiteles ügyfelek, akiktől tisztességtelenül szedtek be kamatokat a bankok – jelentette be Luis de Guindos, spanyol gazdasági miniszter a kormány pénteki döntéséről.

A kabinet által elfogadott törvényjavaslatban arra kötelezik a spanyolországi pénzintézeteket, hogy értesítsék az érintett, mintegy 1,5 millió ügyfelüket a visszatérítési lehetőségről, akik erre válaszul kérhetik, hogy a bank számítsa ki, mennyi pénz jár nekik.

Amennyiben az ajánlott összeggel egyetértenek, azt három hónapon belül meg kell kapniuk készpénzben – részletezte a miniszter, hozzátéve, hogy a felek a pénzkifizetés helyett megállapodhatnak más kompenzációs intézkedésről is, mint például a hitelszerződés módosítása, de az ügyfél erről szabadon dönthet.
Luis de Guindos ismertetése szerint, ha az ügyfél nem ért egyet a felajánlott összeggel, nem kötelező elfogadnia, bírósághoz fordulhat, de egyidejűleg nem lehet mindkét eljárási formát kezdeményezni. A már zajló peres ügyek esetében viszont az ügyfelek kérhetik az bíróságtól az eljárás felfüggesztését, és igényelhetik a banktól a kártérítés megállapítását.

A bankoknak a jogszabály hatályba lépését követően egy hónap felkészülési időt adnak, a kifizetésekre pedig három hónapjuk van – mondta a miniszter.

loading...

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

A bankoknak azokat az ügyfeleket is értesíteniük kell, akiknek már megszűnt a jelzálogkölcsön-szerződésük, de abban szerepelt az úgynevezett küszöbkikötés, amelyek lehetővé tette a bankoknak, hogy ne csökkentsék a kamatokat egy bizonyos meghatározott szint alá akkor sem, ha a piaci kamatok annál is alacsonyabbra süllyednek.
A jogszabály tartalmáról a kormányzó konzervatív Néppárt (PP), és a legnagyobb ellenzéki erő, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a héten állapodott meg, azt támogatja a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt, a Baszk Nacionalista Párt (PNV), és a Kanári-szigeteki Koalíció is. Így várhatóan a parlament is jóváhagyja.

Az ügy előzménye, hogy a spanyol Legfelsőbb Bíróság 2013 májusában tisztességtelennek minősítette a változó kamatozású jelzálogkölcsön-szerződésekbe foglalt küszöbkikötéseket, de annak az ítéletnek nem volt visszamenőleges hatálya.

Az Európai Unió Bírósága tavaly december 21-én viszont ezt az uniós joggal ellentétesnek minősítette, és kimondta: a spanyolországi bankoknak vissza kell téríteniük jelzáloghiteles ügyfeleiknek a tisztességtelenül beszedett kamatokat, ami összesen mintegy 4 milliárd euró. [apss_share]

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
SZERESSÜK CSÁNYI SÁNDORT?
SZERESSÜK CSÁNYI SÁNDORT?

SZERESSÜK CSÁNYI SÁNDORT? [good_old_share] NYÍLT LEVÉL CSÁNYI SÁNDORNAK- AVAGY EGY FELJELENTÉS ZAKLATÁSÉRT MARGÓJÁRA. Nem adom a házamat mozgalom - TZS....

DEVIZAHITEL - PEREK FELFÜGGESZTVE, EB. VIZSGÁLAT INDUL!
DEVIZAHITEL – PEREK FELFÜGGESZTVE, EB. VIZSGÁLAT INDUL!

DEVIZAHITEL - PEREK FELFÜGGESZTVE, EB. VIZSGÁLAT INDUL! [good_old_share] Górcső alatt a forintosítási és az elszámoltatási törvények! Videó alább!   Vizsgálják,...

Close