JOGTALAN KÉSEDELMI KAMAT SZÁMÍTÁS – JOGALAP NÉLKÜLI GAZDAGODÁS.

JOGTALAN KÉSEDELMI KAMAT SZÁMÍTÁS - JOGALAP NÉLKÜLI GAZDAGODÁS.

JOGTALAN KÉSEDELMI KAMAT  SZÁMÍTÁS – JOGALAP NÉLKÜLI GAZDAGODÁS.

[good_old_share]


loading...

FAKTORCÉGEK, KÖVETELÉSVÁSÁRLÓK, BANKOK A MÁR FELMONDOTT ÉS FAKTORÁLT SZERZŐDÉSEK UTÁN

JOGALAP NÉLKÜL SZÁMOLNAK FEL KAMATOKAT,  KÉSEDELMI KAMATOT

EZ LÉNYEGÉBEN A JOGALAP NÉLKÜLI GAZDAGODÁSUKAT SZOLGÁLJA .1, A felmondás a másik félhez címzett olyan egyoldalú jognyilatkozat, amely a szerződést a jövőre nézve MEGSZÜNTETI.

2, A bankok, pénzintézetek, szolgáltatók által felmondott ( megszünt ) szerződésnek , a szerződésben kikötött rendelkezései nem váltanak ki joghatást, igy a tartozás a felmondás napjától EGYÖSSZEGŰ forintköveteléssé vált. ( ez azt jelenti, hogy : tőke+kamat+kés kamat )

3, Az engedményezés (FAKTORÁLÁS ) során a jogosult a követelését szerződéssel másra (engedményes) ruházza át. Az engedményezéssel tehát a jogosulti pozícióban történik alanyváltozás.

Abban az esetben, ha az engedményezés előtt már esedékes volt a késedelmi kamat, az az engedményest külön kikötés hiányában is megilleti. (TEHÁT A FELMONDÁS, ÉS AZ ENGEDMÉNYEZÉS KÖZÖTT ELTELT IDŐSZAKRA-HA ESEDÉKES VOLT, DE NEM A SZERZŐDÉS SZERINTI , MERT AZ MEGSZÜNT ) ) Az engedményezést követően a kötelezett már csak az engedményessel szemben eshet késedelembe, így a késedelem jogkövetkezményeit kizárólag az engedményes érvényesítheti.( tehát a faktoráló cég )

loading...

4, tekintettel arra, hogy a Faktoráló, követeléskezelő cégek általában a követeléseikben azt a késedelmi kamatot, ( sőt van amikor az ügyleti kamatot is ) állítják be követelésként, ami a volt, már felmondott szerződésben szerepelt, EZZEL JOGTALANSÁGOT KÖVETNEK EL, JOGTALANUL KÖVETELIK AZ ADÓSOKTÓL. ( hitelkártyás, vagy személyi hiteles, vagy áruvásárlási hitelek esetén ez akár 40-50% os kamatot is jelenthet, ezzel tkp kifizethetetlenné teszik a tartozást )5, A faktorcégek (pl OTP Faktoring ) általában egy BH.1996.31 számú bírósági határozatra hivatkoznak, azt a határozatot nevezik meg a kamatok alkalmazásának jogalapjaként.

A fenti BH határozat értelmében az engedményezés után esedékessé váló kamatok az engedményest külön kikötés hiányában is megilletik.

Egy felmondott, tehát megszűnt szerződésnek nincsenek esedékessé váló kamatai !

 

A szerződéses tartozás követeléssé vált, és arra már a szerződéses kötelmek nem vonatkoznak. Erre a BH határozatra való jogalap hivatkozás tehát nem állja meg a helyét.

Ne maradj le semmiről! Kattints ide és iratkozz fel a hírlevelekre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Ebben az esetben nem a volt szerződés szerinti, hanem a Ptk .301.§ (1-3) bekezdése szerint lehet kamatot számolni ! ( jegybanki alapkamat !!! )

Itt említem meg egy másik BH határozatot, amely kimondja: a követelés engedményezése külön kikötés hiányában nem terjed ki a kamatokra !!!Ez alapján sem lehet jogalapja a szerződés szerinti kamatok felszámításának !!!

Továbbá: ha az engedményezési szerződés az engedmény összegét meghatározza, de nem szól a már esedékessé váló késedelmi kamatokról, azok összege- a kamat járulékos jellegének ellenére-automatikusan nem tárgya az engedménynek.

Ezen határozatok alapján tehát az engedményezés az eredeti jogviszony tartalmát nem változtathatja meg, a kötelezett helyzetét nem teheti terhesebbé, és az engedményes számára sem biztosít többletjogokat.

A faktoráló, követeléskezelői cégeknek a jogalap nélküli kamatok alkalmazásából származó követelésük ( behajtásuk ) jogalap nélküli gazdagodásukat szolgálja ! Teo Fiser.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
DEVIZAHITEL, QUAESTOR: HOL A LÉ ?
DEVIZAHITEL, QUAESTOR: HOL A LÉ ?

DEVIZAHITEL, QUAESTOR: HOL A LÉ ? [good_old_share] - Ha a „deviza”-károsultak perekben akarták érvényesíteni a jogaikat akkor a FIDESZ-KDNP elvette...

DEVIZAÜGY - ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKI TITKÁRSÁGÁTÓL.
DEVIZAÜGY – ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKI TITKÁRSÁGÁTÓL.

DEVIZAÜGY - ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKI TITKÁRSÁGÁTÓL. [good_old_share] - kérem megosztani -   DEVIZAHITELES CIVIL KEZDEMÉNYEZÉS AZ ORSZÁGGYŰLÉS GAZDASÁGI BIZOTTSÁGÁHOZ Bánki Erik...

Close