HOGYAN FORINTOSÍTSUK A FORINTOT? – AVAGY FÁBÓL VASKARIKA

HOGYAN FORINTOSÍTSUK A FORINTOT? - AVAGY FÁBÓL VASKARIKA.

HOGYAN FORINTOSÍTSUK A FORINTOT? – AVAGY FÁBÓL VASKARIKA

 

Mesteri bankmentés – csak ki ne derüljön, hogy a devizahitel nem is devizahitel, hanem egy befektetési ügylet! És a néphülyítés megy tovább….

“Matolcsy György az utolsó pillanatban lemondta a közgazdász vándorgyűlésen való szereplését, így a záró előadást Balog Ádám tartotta. Az MNB alelnöke szerint az MNB felkészült arra, hogy a devizahiteles tisztességtelenségek elszámolása és a forintosítás során is devizát biztosítson a bankoknak. Ennek feltétele a rövid lejáratú banki források csökkentése és az, hogy a devizatartalék felhasználása ne egyetlen pillanatban, inkább szakaszosan történjen meg. Ezt figyelembe véve akár már most, egyszerre is megtörténhetne a forintosítás.

Matolcsy György Új szelek a monetáris politikában – mi változott a válság óta? címmel tartotta volna az előadását.


Balog többek között az alábbiakról beszélt:
Halaszthatatlan külföldi elfoglaltsága akadt Matolcsy Györgynek – közölte Balog.
Balog az elején kitér a 200 milliárdos vagyontranszferre:
1) ez a közösség vagyona marad, nem elkölthető (csak a hozamai)

loading...
HOGYAN FORINTOSÍTSUK A FORINTOT? - AVAGY FÁBÓL VASKARIKA
HOGYAN FORINTOSÍTSUK A FORINTOT? – AVAGY FÁBÓL VASKARIKA

2) elfogadjuk, hogy lehet vitatkozni azon, hogy ez volt-e a legjobb módja a nyereség felhasználásának, mondjuk az államadósság csökkentése helyett, Balog szerint jó célra költ a jegybank.

3) a jegybanknak van törvényes lehetősége arra, amit tett
Ezután Balog elkezdi az előadását.
Balog szerint strukturális reformok nélkül nem lehet fenntarthatóan magas növekedési pályára állni, ezek zajlottak az elmúlt években is.
A gazdaságpolitika fordulata lehetővé tette a monetáris politika reformját.
A válság is kihívást intézett a jegybankok felé: a nulla kamat alsó korlátja mellett kellett tovább élénkíteni, a pénzügyi stabilitási funkció felerősödött, ahogy gazdasági ingadozások mérséklése iránti igény.

Ezután az előadás kitér a monetáris politika megújulására, felsorolja a megmaradt és a megváltozott elemeket. Ami változott: tartósan alacsony monetáris kondíciók, Növekedési és Hitelprogram, MNB és PSZÁF integráció, önfinanszírozási koncepció, figyelem az MNB eredményre.


(Megjegyezzük, hogy ezek az elemek stabil részei az MNB elnöki beszédeinek, ezért mostanitól csak az újdonságokra koncentrálunk.)
A devizatartalék mérsékelhető. A külső sérülékenység csökkentésére fel lehet használni – mondja Balog.
A jegybanknak szerepe lehet, ha a devizahiteles elszámolások megtörténnek. A devizahiteles kérdésnek két fő szempontja van, ha a bankok devizát akarnak a jegybanktól venni:

1. ha az elszámolás során kb. 3 milliárd euróra szükségük lesz a bankoknak – ennek a megszerzésében a jegybank be tud segíteni, az ezzel kapcsolatos előkészítés megtörtént.
2. a forintosítás során olló nyílhat a bankok mérlegében – úgy látja az MNB, hogy biztonságosan megoldható akár rövid távon is, hogy az ehhez szükséges konverzió megtörténjen. Ehhez két feltétel teljesülése kell: A. Megfelelően csökkenjen a bankok rövid távú külföldi forrásainak összege, B. Nem egyszeri, hanem időben szakaszolt (elnyújtott) devizatartalék-felhasználásról lehet szó.
A fentiek figyelembe vételével akár már idén megtörténhetne a konverzió, mégpedig biztonsággal és egyszerre.” – Portfolio

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
NE FIZESS!
NE FIZESS!

Póka: Ne fizzessenek a devizahitelesek Arra szólította fel a Nem Adom a Házam Mozgalom vezetője a devizahiteleseket, hogy ne fizessék...

KÖZLEMÉNY – Az elszámolási törvény tervezetét társadalmi egyeztetésre kell bocsátani!

KÖZLEMÉNY - Az elszámolási törvény tervezetét társadalmi egyeztetésre kell bocsátani! A Hitelkárosultak érdekében tevékenykedő civil szervezetek és szakemberek szükségesnek tartják...

Close