HOGYAN FORINTOSÍTSUK A FORINTOT? – AVAGY FÁBÓL VASKARIKA

HOGYAN FORINTOSÍTSUK A FORINTOT? - AVAGY FÁBÓL VASKARIKA.

HOGYAN FORINTOSÍTSUK A FORINTOT? – AVAGY FÁBÓL VASKARIKA

 

Mesteri bankmentés – csak ki ne derüljön, hogy a devizahitel nem is devizahitel, hanem egy befektetési ügylet! És a néphülyítés megy tovább….

“Matolcsy György az utolsó pillanatban lemondta a közgazdász vándorgyűlésen való szereplését, így a záró előadást Balog Ádám tartotta. Az MNB alelnöke szerint az MNB felkészült arra, hogy a devizahiteles tisztességtelenségek elszámolása és a forintosítás során is devizát biztosítson a bankoknak. Ennek feltétele a rövid lejáratú banki források csökkentése és az, hogy a devizatartalék felhasználása ne egyetlen pillanatban, inkább szakaszosan történjen meg. Ezt figyelembe véve akár már most, egyszerre is megtörténhetne a forintosítás.

Matolcsy György Új szelek a monetáris politikában – mi változott a válság óta? címmel tartotta volna az előadását.


Balog többek között az alábbiakról beszélt:
Halaszthatatlan külföldi elfoglaltsága akadt Matolcsy Györgynek – közölte Balog.
Balog az elején kitér a 200 milliárdos vagyontranszferre:
1) ez a közösség vagyona marad, nem elkölthető (csak a hozamai)

HOGYAN FORINTOSÍTSUK A FORINTOT? - AVAGY FÁBÓL VASKARIKA
HOGYAN FORINTOSÍTSUK A FORINTOT? – AVAGY FÁBÓL VASKARIKA

2) elfogadjuk, hogy lehet vitatkozni azon, hogy ez volt-e a legjobb módja a nyereség felhasználásának, mondjuk az államadósság csökkentése helyett, Balog szerint jó célra költ a jegybank.

3) a jegybanknak van törvényes lehetősége arra, amit tett
Ezután Balog elkezdi az előadását.
Balog szerint strukturális reformok nélkül nem lehet fenntarthatóan magas növekedési pályára állni, ezek zajlottak az elmúlt években is.
A gazdaságpolitika fordulata lehetővé tette a monetáris politika reformját.
A válság is kihívást intézett a jegybankok felé: a nulla kamat alsó korlátja mellett kellett tovább élénkíteni, a pénzügyi stabilitási funkció felerősödött, ahogy gazdasági ingadozások mérséklése iránti igény.

Ezután az előadás kitér a monetáris politika megújulására, felsorolja a megmaradt és a megváltozott elemeket. Ami változott: tartósan alacsony monetáris kondíciók, Növekedési és Hitelprogram, MNB és PSZÁF integráció, önfinanszírozási koncepció, figyelem az MNB eredményre.


(Megjegyezzük, hogy ezek az elemek stabil részei az MNB elnöki beszédeinek, ezért mostanitól csak az újdonságokra koncentrálunk.)
A devizatartalék mérsékelhető. A külső sérülékenység csökkentésére fel lehet használni – mondja Balog.
A jegybanknak szerepe lehet, ha a devizahiteles elszámolások megtörténnek. A devizahiteles kérdésnek két fő szempontja van, ha a bankok devizát akarnak a jegybanktól venni:

1. ha az elszámolás során kb. 3 milliárd euróra szükségük lesz a bankoknak – ennek a megszerzésében a jegybank be tud segíteni, az ezzel kapcsolatos előkészítés megtörtént.
2. a forintosítás során olló nyílhat a bankok mérlegében – úgy látja az MNB, hogy biztonságosan megoldható akár rövid távon is, hogy az ehhez szükséges konverzió megtörténjen. Ehhez két feltétel teljesülése kell: A. Megfelelően csökkenjen a bankok rövid távú külföldi forrásainak összege, B. Nem egyszeri, hanem időben szakaszolt (elnyújtott) devizatartalék-felhasználásról lehet szó.
A fentiek figyelembe vételével akár már idén megtörténhetne a konverzió, mégpedig biztonsággal és egyszerre.” – Portfolio

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM