Hitelmoratórium – 1,33 millió forintot kell pluszban fizetni

Hitelmoratórium - 1,33 millió forintot kell pluszban fizetni

Az alább olvasható cikkel kapcsolatban a Végső Esély Párt – Egy fontos szakmai kérdéssel fogunk a Bankszövetséghez fordulni:
Mert ezek szerint a Moratórium még sem annyira jó választás volt?!

Íme a cikk:

1,33 millió forintot kell pluszban fizetnie egy budapesti nőnek, aki élt a hitelmoratóriummal
A bank azt közölte, hogy teljes mértékben a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak el, a kamatfizetési és egyéb kötelezettségeket is ennek megfelelően állapították meg.

Mint arról mi is beszámoltunk, tavaly év végén a kormány a covid-járvány miatt a családok és a vállalkozások hitelvisszafizetési moratóriumát változatlan formában, fél évvel, 2021. július elsejéig meghosszabbította.

Aki élt a lehetőséggel, nemsokára szembesülni fog azzal, hogy ez milyen pluszt jelent majd számára.

Egy 30 éves, budapesti nőnek hatalmas plusz összeget számolt ki a bank. Beszámolója szerint száznegyven százalékos kamatot kell fizetnie – írja a Blikk.

Szekeres Dorka

nem egész egy éve kérte a hiteltörlesztés felfüggesztését, de most 1 millió forintra 140 százalékos kamatot kellene fizetnie.

loading...


A lap megjegyzi, hogy mindez törvényes, és nem csak a nekik nyilatkozó Dorka, hanem több más ügyfél is szembesülhet azzal, hogy a tartozása megnőtt a járvány alatt.

"Egy 50 négyzetméteres, nyolcadik kerület panellakásra vettem fel a 18 milliós hitelt két éve. A havi törlesztőm 95 ezer forint, a járvány azonban az én életemet is felforgatta, ezért kértem a moratóriumot.

Meg sem fordult a fejemben, hogy ilyen sokba kerül majd"
– mondta a nő a lapnak, akinek most 1,33 millió forintja bánja ezt a döntését.

A covid-járvány elején döntött úgy a kormány, hogy lehetővé teszik a hitelfizetések késleltetését. A bankok a moratórium idejére is kamatot számolnak fel, így jöhetett ki Dorkának is ez az összeg 10 hónap után. De mivel a havi törlesztő részlet nem emelkedhet, így a törlesztési idő lett több 14 hónappal, ami 1,33 millió forint az ő esetében.

A lap kérdésére a bank azt közölte, hogy "teljes mértékben a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak el, a kamatfizetési és egyéb kötelezettségeket is ennek megfelelően állapították meg". A részleteket azonban a banktitokra hivatkozva nem árulták el.

A Bankmonitor pénzügyi elemzője szerint a nő esetében az lehetett a gond, hogy a hitelét nemrég vette fel, és ilyenkor még a törlesztés nagyobb részét a kamat teszi ki. Akinek már csak néhány év van hátra a hitelből, valószínűleg kisebb plusz teherre számíthat.

"Nagyon sokan szembesülnek majd hasonló helyzettel, ugyanis a lakáshitelesek fele kérte a moratóriumot. De ez még mindig jobb, mintha a bank felmondja a fizetni nem tudók szerződését és egy összegben követeli vissza a kölcsönt"
– mondta a szakértő.

2020-ban a mintegy 3,8 millió lakossági hitelszerződésből csaknem 2,5 millió ügyfél választotta a fizetés átmeneti felfüggesztését – jegyezte meg a lap. ForrásFacebook hozzászólások
loading...