HA AZ ADÓS SZERINT ÉRVÉNYTELEN A SZERZŐDÉS, AKKOR MIÉRT FIZETETT?

HA AZ ADÓS SZERINT ÉRVÉNYTELEN A SZERZŐDÉS, AKKOR MIÉRT FIZETETT?

HA AZ ADÓS SZERINT ÉRVÉNYTELEN A SZERZŐDÉS, AKKOR MIÉRT FIZETETT?

[good_old_share]


A Népszava hasábjain jelent meg az alábbi cikk:

Soha ilyen lehetőség előtt nem álltak a magyarországi devizahitelkárosultak!Végre megszületett a várva várt uniós döntés a magyar devizahitelesekről. Eddig a bíróságok az árfolyamkockázatot egyértelműen és kizárólagosan az adósokra terhelték, (…) elég volt, ha egy úgynevezett sablonszövegben szerepelt a deviza alapú hitel kockázatról szóló tájékoztatás. (A szerződésnek) nemcsak alaki és nyelvtani szempontból, hanem a konkrét tartalom vonatkozásában is érthetőnek kell lennie a fogyasztó számára" – így ujjongott egy élelmes  honlaptulajdonos, felajánlva szolgálatait a pórul járt célközönségének.

A luxemburgi  uniós bíróság tavalyi, kötelező érvényű döntése nyomán másoknál is pislákolni kezdett a remény, hiszen hosszú-hosszú évek kilátástalan próbálkozásai után végre kimondatott: a hazai bankok annak idején tisztességtelen szerződéseket kötöttek.

Szép számmal akadtak olyanok is, akik egyenesen életmentőnek ítélték a bíróság döntését. Így előzetesen joggal hihette nyertesnek magát az a szegedi hiteladós is, akinek esetében a helyi törvényszék még 2014-ben – vagyis a devizahitekkel történő elszámolást és a forintosítást megelőzően – elmarasztalta a hitelt nyújtó bankot, és a kölcsönszerződést semmisnek nyilvánította.A héten a Kúria a felülvizsgálata során bebizonyította: korai volt az öröm, a szerződés pedig érvényes – amit maga az adós is bizonyított azáltal, hogy évekig minden zokszó nélkül törlesztette a kölcsönét, amíg  bírta.

Iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A legfelsőbb bírói testület a fejére olvasta emberüknek, hogy ha nem ismerte el a szerződését, akkor miért fizetett egyáltalán. Viszont a tanácsvezető bíró mintegy a szájába rágta a devizahitelesnek: ha egy újabb perben nyerni akar, akkor mire kell hivatkoznia
Dacolva az uniós ítélettel, "a páratlan lehetőség" ezúttal is elmaradt.

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM