FORINTOSÍTÁS – VALAKI FOLYAMATOSAN HAZUDIK!

FORINTOSÍTÁS - VALAKI FOLYAMATOSAN HAZUDIK!

FORINTOSÍTÁS – VALAKI FOLYAMATOSAN HAZUDIK!

 

MÉGIS PIACI ÁRFOLYAMON FORINTOSÍTJÁK A "DEVIZAHITELEKET"?

A kormánynak a Kúria döntése miatt meg van kötve a keze a devizahitelek forintosításánál: az ügyfeleknek kell viselniük az árfolyamkockázatokat, a forintosítás ezért várhatóan piaci árfolyamon, vagy ahhoz közeli szinten történik majd meg – derül ki Varga Mihály Heti Válasznak adott interjújából.A lap kérdésére, hogy milyen árfolyamon hajtják végre a devizahitelek forintosítását, Varga Mihály jelezte: "nem szabad megfeledkezni a Kúria döntéséről sem, mely kimondja: az árfolyamkockázatot az ügyfeleknek kell viselniük. Ez a kormány mozgásterét is behatárolja".

loading...

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok

Érdekes, hogy a fenti állítással szemben, néhány nappal korábban Kósa Lajos „kacsának „nevezte” azokat a híreket, miszerint a „devizahiteleket” piaci árfolyamon forintosítaná a kormány.

Kósa Lajos szerint: Kacsa a devizahitelek piaci árfolyamon való forintosítása

Korábban: "Cáfolta a Fidesz ügyvezető alelnöke azokat az értesüléseket, melyek szerint a kormányzat piaciárfolyamon váltatná át a devizahiteleket.

Kósa Lajos a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kacsának nevezte az erről szóló híreket.– Hogyha segíteni akarunk a devizahitel-csapdába becsalt embereken, meg a forinthitelcsapdába becsalt embereken, s megnézzük, hogy a két csoport közötti pozíció milyen, akkor a piaci árfolyam a devizahiteleseket olyan mértékben hozná lehetetlen helyzetbe, hogy amit eddig adtunk segítséget, annak semmi értelme nem lenne, nem is ez a szándék, nem is hallottam erről, tehát ez valószínűleg kacsa – hangsúlyozta Kósa Lajos."

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette, hogy a forintosításhoz a jegybanki devizatartalék egy részéhez is szükség lesz, ami nem csak a forint árfolyamára lesz hatással, hanem a korábbi kedvező árfolyamszint miatt jelentős nyereséget is jelent majd a jegybanknak. Bár szerinte nem szokás "üzengetni a József Nádor térről a Szabadságtérre", azért mégis megtette: jó lenne, ha a nyereségből valamennyit adósságtörlesztésre fordítana az MNB, segítve a kormány adósságcsökkentő politikáját. A forintosítással összefüggésben eladott devizamennyiség miatt a devizatartalékon ugyanis jelentős árfolyamnyeresége keletkezhet.

loading...A monetáris tanács november 4-én döntött arról, hogy kiterjesztik a forintosításhoz szükséges devizamennyiséget, 9 milliárd euróra növelték a szeptember 23-án elindított devizaeladási programjukat.

A forintosításról szóló törvényjavaslat még nem készült el, a devizahitelek átváltására a bankok elszámoltatás után kerülhet sor Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetőjének legutóbbi nyilatkozata szerint. De azt leszögezte, 2016. január 1. után nem maradhat devizahitel Magyarországon, kivéve, ha valaki önként vállalja a devizahitel-rendszert, de a bankoknak kötelező lesz megtenniük a forintosítás ajánlatát. – Portfolio

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
DR. LÉHMANN - EGY LEVÉL...
DR. LÉHMANN – EGY LEVÉL…

DR. LÉHMANN - EGY LEVÉL...   Kedves Ügyvéd Úr! Mindig is nagyra becsültem töretlen hitét és munkáját amit ebben az...

BEBUKOTT A MERKANTIL BANK IS!
BEBUKOTT A MERKANTIL BANK IS!

BEBUKOTT A MERKANTIL BANK IS!   Devizahitelek- Belebukott az egyoldalú szerződésmódosításba a Merkantil Jogerősen elutasította a Merkantil Car Gépjármű Lízing...

Close