MEGLEPŐDNEK AZ AUTÓHITELESEK?

MEGLEPŐDNEK AZ AUTÓHITELESEK?

Nagy változás jöhet a devizás autóhiteleseknél – írja az Origo

  • Facebook
  • Googleplus
  • Youtube
  • Twitter

Lapinformációk szerint a jegybank eldöntött célja az autós devizahitelek forintra váltása, mert az árfolyamveszteség miatt tömegével válhatnak fizetésképtelenné az adósok. Az MNB, hogy elkerülje a forint gyengülését, a pénzügyi szolgáltatók rendelkezésére bocsátaná az átváltáshoz szükséges devizamennyiséget.Biztosítaná a devizában nyilvántartott gépjármű- és személyi kölcsönök forintra váltásához szükséges eurómennyiséget a bankrendszernek a Magyar Nemzeti Bank, ha sor kerülne a hitelek forintosítására – írja a Magyar Nemzet.

Mentőakció a forintgyengülés miatt

Az akcióval a jegybank célja az – akárcsak a jelzáloghitelek forintra váltásánál –, hogy az érintett pénzintézetek rendelkezésére álljon az átváltáshoz szükséges devizamennyiség. Ennek azért van jelentősége, mert ha a kiváltáshoz szükséges hatalmas devizaigény egyszerre jelenne meg a piacon, az – ha csak rövidebb időre is, de – akár jelentősen gyengíthetné a forintot.

Hogy pontosan milyen árfolyamon történne az átváltás, azt egyelőre nem tudni, az azonban bizonyosnak látszik, hogy a pénzügyi szolgáltatók akkor járnak jobban, ha nem várják meg a forintosításról szóló esetleges döntést, hanem maguk váltják forintra a hiteleket.

Kedvezményes lehet az árfolyamArra van esély, hogy központi átváltás esetén nem napi, hanem kedvezményes árfolyamon történhet a forintosítás – írja a lap. Ha a jelzáloghitelek kivezetésekor alkalmazott 256,5 forintos rátán, úgy kérdés, hogy ki fizeti a különbözetet. Ha a svájci frank mostani 289,73 forintos árfolyama helyett a 256,5 forintos rögzített árfolyamával számolunk, úgy közel 13 százalékkal olcsóbban szabadulhatnának meg svájcifrank-adósságuktól az érintettek.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll. 

  • Facebook
  • Googleplus
  • Youtube
  • Twitter

Szólj hozzá

Hozzászólás