MEGLEPŐDNEK AZ AUTÓHITELESEK?

MEGLEPŐDNEK AZ AUTÓHITELESEK?

MEGLEPŐDNEK AZ AUTÓHITELESEK?

Nagy változás jöhet a devizás autóhiteleseknél – írja az Origo

[cn-social-icon]

Lapinformációk szerint a jegybank eldöntött célja az autós devizahitelek forintra váltása, mert az árfolyamveszteség miatt tömegével válhatnak fizetésképtelenné az adósok. Az MNB, hogy elkerülje a forint gyengülését, a pénzügyi szolgáltatók rendelkezésére bocsátaná az átváltáshoz szükséges devizamennyiséget.Biztosítaná a devizában nyilvántartott gépjármű- és személyi kölcsönök forintra váltásához szükséges eurómennyiséget a bankrendszernek a Magyar Nemzeti Bank, ha sor kerülne a hitelek forintosítására – írja a Magyar Nemzet.

Mentőakció a forintgyengülés miatt

Az akcióval a jegybank célja az – akárcsak a jelzáloghitelek forintra váltásánál –, hogy az érintett pénzintézetek rendelkezésére álljon az átváltáshoz szükséges devizamennyiség. Ennek azért van jelentősége, mert ha a kiváltáshoz szükséges hatalmas devizaigény egyszerre jelenne meg a piacon, az – ha csak rövidebb időre is, de – akár jelentősen gyengíthetné a forintot.

Hogy pontosan milyen árfolyamon történne az átváltás, azt egyelőre nem tudni, az azonban bizonyosnak látszik, hogy a pénzügyi szolgáltatók akkor járnak jobban, ha nem várják meg a forintosításról szóló esetleges döntést, hanem maguk váltják forintra a hiteleket.

Kedvezményes lehet az árfolyamArra van esély, hogy központi átváltás esetén nem napi, hanem kedvezményes árfolyamon történhet a forintosítás – írja a lap. Ha a jelzáloghitelek kivezetésekor alkalmazott 256,5 forintos rátán, úgy kérdés, hogy ki fizeti a különbözetet. Ha a svájci frank mostani 289,73 forintos árfolyama helyett a 256,5 forintos rögzített árfolyamával számolunk, úgy közel 13 százalékkal olcsóbban szabadulhatnának meg svájcifrank-adósságuktól az érintettek.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll. [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM