ENNYI JÁR VISSZA A DEVIZAHITELESEKNEK A KAMATEMELÉS MIATT

ENNYI JÁR VISSZA A DEVIZAHITELESEKNEK A KAMATEMELÉS MIATT.

Mennyit, mikor és hogyan kapnak vissza a devizahitelesek?

 

A bankok elszámoltatásáról benyújtott törvény több lényeges kérdést tisztázott a devizaadósok megsegítéséről. Most már biztos, hogy a jogosulatlan túlfizetéseket előtörlesztésként kell elszámolni – kiszámoltuk, mennyit, hogyan és mikor kapnak vissza az adósok.

A múlt hét pénteken benyújtott devizahiteles törvény nem csak a visszatérítés teendőit és határidejét határozta meg, hanem kimondta azt is, hogy az árfolyamrésből és az egyoldalú kamatemelés jogcímén történő visszatérítést is előtörlesztésként kell elszámolni. Az árfolyamrés esetében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már közzé tette azt a képletet, ami alapján a bankok kiszámolhatják az összeget, az új törvény pedig rendelkezik arról, hogy a kamatemelés számításait is a jegybank ajánlása alapján számolhatják ki a hitelintézetek. Emiatt nagy valószínűséggel hasonló módszerrel kell elszámolniuk a bankoknak, mint az árfolyamrés esetében.
Ahány bank, annyi elszámolás

Hatalmas különbségek adódhatnak a visszatérítés összegében aszerint, hogy melyik pénzintézet volt a hitelnyújtó. Ennek több oka van, az árfolyamrés mértéke például minden banknál eltérő, ahol kisebb volt az eltérés az MNB középárfolyamához képest, ott a visszatérítés is kisebb lesz. A kamatemelési gyakorlat bankonként változó, sőt, a kezdeti kamatszint ügyfelenként is eltér, ezért ebben még nagyobb különbségek lehetnek.

loading...

További eltérések lehetnek a következő eltérések miatt:

  1. Futamidő hossza
  2. Felvett összeg
  3. Felvétel időpontjaA fenti okok miatt két különböző számítást végeztünk el, az egyik a jegybank havi átlagos kamataival számol, míg a másiknál egyszeri kamatemelés történt (öt százalékról hat százalékra nőtt a kamat egy lépésben). A felvett összeg mind a két esetben 8 millió forint, svájci frank alapon. Az első esetben csak a kamatemelés miatt 1,7 millió forint jött ki, addig az egyszeri kamatemelés esetén "csupán" 781 ezer forint jár vissza az ügyfélnek.

Mennyit kap vissza egy átlagos devizahiteles?

A kamatemelést és az árfolyamrést is figyelembe véve azt láthatjuk, hogy az MNB adatai alapján számolva több mint kétmillió forint is visszajárhat egy átlagos devizahitelesnek. Az egyszeri kamatemelés esetén ugyan jóval kisebb ez az összeg, de még így is egymillió-egyszázezer forintra rúg ez az összeg. Ebből az árfolyamrés miatt 348, illetve 323 ezer forintot tesz ki, míg a kamatemelés miatt 1,7 millió és 781 ezer forint jár vissza. – Pénzcentrum.hu


loading...

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
JOGOS ÖNVÉDELEM! A TÖRVÉNYEN KÍVÜL MI IS ÉS ŐK IS! OSZD MEG!
JOGOS ÖNVÉDELEM! A TÖRVÉNYEN KÍVÜL MI IS ÉS ŐK IS! OSZD MEG!

JOGOS ÖNVÉDELEM! A TÖRVÉNYEN KÍVÜL MI IS ÉS ŐK IS! OSZD MEG!   Ott tartunk, hogy az önálló bírósági végrehajtó...

"DEVIZAHITELEK" - ELÉGEDETLENSÉG AZ ELSZÁMOLÁSI TÖRVÉNYJAVASLATTAL.
“DEVIZAHITELEK” – ELÉGEDETLENSÉG AZ ELSZÁMOLÁSI TÖRVÉNYJAVASLATTAL

Devizahitelek – Elégedetlenség az elszámolási törvényjavaslattal   A devizahitelesek érdekeit felkaroló több civil szervezet és szakember szerdán „veszélyesen hibásnak” minősítette...

Close