DR. KRISTON – DEVIZAHITELES JOGVÉDŐ INDÍTVÁNY I. RÉSZ

DR. KRISTON - DEVIZAHITELES JOGVÉDŐ INDÍTVÁNY I. RÉSZ

DR. KRISTON – DEVIZAHITELES JOGVÉDŐ INDÍTVÁNY I. RÉSZ

[good_old_share]

Jog és Igazság Mozgalom Civil Társaságtól
képviseli: dr. Kriston István törvényes képviselő
honlap: www.jogesigazsag.hu

loading...

email: drkristonugyved@gmail.com


DEVIZAHITELES JOGVÉDŐ INDÍTVÁNY AZ
EURÓPAI UNIÓ BIZOTTSÁGÁHOZ ÉS
MAGYARORSZÁG TAGÁLLAM KORMÁNYÁHOZ

Címzett:
Európai Unió Bizottsága
Jean-Claude Juncker elnök
email: president.juncker@ec.europa.eu

Címzett:
Magyarország Kormánya
Orbán Viktor miniszterelnök
email: miniszterelnok@mk.gov.hu 

loading...


Másolat:
Magyarország Országgyűlése
Kövér László elnök
email: kover.laszlo@parlament.hu

Magyarország Országgyűlésének képviselő tagjai

Képviselői Tájékoztató Központ útján
email: ktk@parlament.hu


Másolat:
Magyarország – Kúria
Dr. Darák Péter elnök

email: Elnok@kuria.birosag.hu
Dr. Wellmann György kollégiumvezető
email: WellmannGy@kuria.birosag.hu
Dr. Orosz Árpád Gábor kollégiumvezető-helyettes
email: OroszA@kuria.birosag.hu


Tárgy:
Európai Unió Bíróságán devizaadós fogyasztók tömeges perindítása előtti indítvány az Európai Unió Bizottságához és Magyarország Tagállam Kormányához!
Tisztelt elnök úr! Tisztelt miniszterelnök úr!

MAGYARORSZÁG TAGÁLLAM a hitelező pénzügyi intézmények és az adós fogyasztók között 2004-2010. között létrejött ún. "devizaalapú" kölcsönszerződések jogszabályi feltételeinek a magyar Országgyűlés által 2010-2015. években hozott ún. deviza jogszabályokkal és a Kúria felsőbírósági iránymutatásaival a fogyasztók hátrányára történt és az uniós jog által tiltott utólagos alakításával megsértette a közösségi jog elsőbbségét, valamint az Európai Unió Bíróságának értelmezési kötelezettség doktrínáját és a szabályozási tárgy tekintetében érvényesülő záróhatás doktrínát, ezzel Magyarország tagállam a milliós nagyságrendű magyar adós fogyasztóknak a kölcsönszerződésekben kirótt deviza törlesztőrészleteiben érvényesített árfolyamkockázata mértékű kárt okozott. Indítványozzuk, hogy Magyarország tagállam a nagyszámú károsult adós fogyasztónak a tagállam elleni közvetlen kártérítési keresetindításának – lentebb kivonatosan érintett közösségi normák helyreállításának – terhe mellett helyezze hatályon kívül a "devizaalapú" szabályozási tárgyban létrehozott közösségi (pénzügyi, fogyasztóvédelmi) jogsértés összefüggő törvényi és igazságszolgáltatási rendszerét.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/


EURÓPAI UNIÓ BIZOTTSÁGA a Belső Piaci és Szolgáltatási Főigazgatóság DG MARKT G3/BG/or/s. 1738951 számú levelének tanúsága szerint több éve ismeri a "deviza alapú" problémát – idézem – "Az Európai Bizottság elismeri a többvalutás jelzálogokkal járó kockázatokat és megérti a „deviza alapú” túlzott eladósodás problémájának súlyosságát". A Főigazgatóság a jövőre nézve idézi, hogy "A lakóingatlanokhoz kapcsolódó fogyasztói hitelmegállapodásokról szóló 2014/17/EU irányelv speciális célja – melyet a tagállamok 2016. március 21-éig ültetnek át nemzeti jogrendjükbe – a jelzálogügyletekre vonatkozó fogyasztóvédelmi szabályrendszer megállapítása", és idézi az új jelzáloghitel-irányelv preambulumának múltra néző (4) bekezdését, mely szerint "A jelzáloghitel-irányelv (4) preambulum bekezdése emlékeztet a devizahitelek kapcsán megfigyelt problémákra: Az Unió jelzálogpiacain számos olyan problémát azonosítottak, amelyek a felelőtlen hitelnyújtással és hitelfelvétellel, valamint azzal kapcsolatosak, hogy a piaci szereplőknek, többek között a hitelközvetítőknek és a hitelintézetnek nem minősülő hitelezőknek potenciálisan milyen mértékben adódik lehetősége a felelőtlen magatartás tanúsítására.
A problémák egy része a devizaalapú hiteleket érintette, amelyeket a fogyasztók azért vettek fel az adott pénznemben, hogy kihasználják a kínált hitelkamatláb előnyeit, anélkül azonban, hogy megfelelő információval rendelkeztek volna a kapcsolódó árfolyamkockázatról, illetve pontosan megértették volna azt. Ezeket a problémákat a piaci és szabályozási hiányosságok, valamint olyan egyéb tényezők idézik elő, mint az általános gazdasági helyzet és az alacsony szintű pénzügyi jártasság”. Azonban és miközben az új irányelv orvosolni kívánja a devizaalapú problémát, addig Magyarország a Bizottság figyelme és mulasztása mellett a szabályozási tárgyban közösségi jogsértés összefüggő törvényi és igazságszolgáltatási zárt rendszerét építette ki. Indítványozzuk, hogy az Európai Unió Bizottsága, mint a közösségi jog betartásának őre, a nagyszámú károsult magyar adós fogyasztónak a Bizottság ellen mulasztásos közösségi jogsértés megállapítása és szerződésen kívüli kártérítés iránti közvetlen keresetindításának – lentebb kivonatosan érintett közösségi normák helyreállításának – terhe mellett tegyen intézkedéseket és hozzon jogi aktusokat a "devizaalapú" szabályozási tárgyban Magyarországon létrehozott közösségi (pénzügyi, fogyasztóvédelmi) jogsértés összefüggő törvényi és igazságszolgáltatási rendszerének felszámolására.

TOVÁBB A MÁSODIK RÉSZHEZ

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A KÖZJEGYZŐI OKIRATOKRÓL-„DEVIZA”-KÁROSULTAKNAK.
A KÖZJEGYZŐI OKIRATOKRÓL-„DEVIZA”-KÁROSULTAKNAK

A KÖZJEGYZŐI OKIRATOKRÓL-„DEVIZA”-KÁROSULTAKNAK [good_old_share] Vajon miért van az, hogy az ügyvédek döntő többsége-mikor megtudja, hogy egy károsult a bankját akarja...

ITT AZ IDEJE A VISSZAVÁGÁSNAK!
ITT AZ IDEJE A VISSZAVÁGÁSNAK!

ITT AZ IDEJE A VISSZAVÁGÁSNAK! [good_old_share] Gulya Tibor bejegyzését változtatás nélkül közöljük. Gulya Tibor - Tisztelt ügyfeleink! Azok jelentkezését várom,...

Close