A BANKSZÖVETSÉG EGYMÁS ELLEN HANGOLJA A “HITELESEKET” ?

A BANKSZÖVETSÉG EGYMÁS ELLEN HANGOLJA A "HITELESEKET" ?

A BANKSZÖVETSÉG EGYMÁS ELLEN HANGOLJA A "HITELESEKET" ?

 

"Bankszövetség: a devizahitelesek jobban fognak járni, mint a forintosok"

 

Ezzel a címmel jelent meg az Mfor.hu oldalán egy cikk. A Bankszövetség itt az igazságosságról beszél. Lássuk be, miután korábban kiderült és igazolódott a bankok kartellezése hazánkban, majd a "deviza" és a forint -hitelek kapcsán a banki tisztességtelenség is végképp beizonyosodott, így meglehetősen furcsa ezt a jelzőt pont tőlük hallani. Ismerjük a mondást: "bort iszik, vizet prédikál… Következzen a cikk:


Az igazságosság társadalmi igényének sérülésére hívja fel a figyelmet a Bankszövetség, a kormányzat gazdasági folyamatokat el nem ismerő elszámoltatásával kapcsolatban, mert az alacsony kamatszintért árfolyamkockázatot vállaló devizahitelesek lényegesen jobban fognak járni, mint a nemzeti valutában eladósodottak.

A gazdasági folyamatokat el nem ismerő elszámoltatás következményeként a hitelintézeti szektor nem képes betölteni indikátor szerepét a magyar gazdaság fellendítésében, miközben az elszámoltatási folyamat megrendíti a befektetői bizalmat – közölte a Bankszövetség.

Véleményük szerint az alacsony kamatszintért árfolyamkockázatot vállaló devizahitelesek lényegesen jobban fognak járni, mint a nemzeti valutában eladósodottak.

A visszamenőleges hatályú jogalkotás súlyosan sérti a jogállamiság elvét. Az elszámoltatási törvény visszamenőleges hatályát a Fővárosi Törvényszék, továbbá július végi levelében az Európai Központi Bank is szóvá tette. A Magyar Bankszövetség ismételten tiltakozik a piaci szabályokat felrúgó, utólagos jogszabályalkotások és a szektor tisztességtelenné minősítése ellen.

A szervezet közleménye szerint a banki jelzáloghitelezés a 2000-es évek gazdasági növekedésének egyik motorja volt, eredményeként közel egymillió család jutott új, nagyobb, korszerűbb otthonhoz az elmúlt másfél évtized alatt. A devizahitelezést a válság kitöréséig soha nem kifogásolta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és egyetlen parlamenti párt sem. A devizahitelezés terheinek kezelésére a kormány és a hitelintézetek az érintett családok több mint kétharmadának nyújtottak már valamilyen segítséget, sok százmilliárd forint összegben.

loading...A devizahitel elterjedéséért a felelősség egyszerre terheli az államot, a bankokat és az ügyfeleket. A mostani politikai bűnbakkeresés ugyanakkor csak a bankokról szól. A bankrendszer mind a devizahitelek, mind a forinthitelek nyújtásakor az adott időszak jogszabályainak és a rajta kívülálló piacgazdasági változásoknak megfelelően működött. A felelősség kérdése csak az egyes időszakok jogi és gazdasági körülményeinek teljes figyelembe vételével értékelhető.

A bankszektor végső tulajdonosai nyugdíjalapokon, befektetési alapokon, részvényeken keresztül, közvetett vagy közvetlen formában magyar és külföldi magánemberek. Az elszámoltatás költségeit ők mindannyian viselik – olvasható a közleményben. – Mfor

Facebook hozzászólások
loading...