A “DEVIZÁS” HUROK TOVÁBB SZORUL!

A "DEVIZÁS" HUROK TOVÁBB SZORUL!

A "DEVIZÁS" HUROK TOVÁBB SZORUL!

[good_old_share]

NCK: aki tud a sorok között olvasni, annak világos, hogy a bankok miért teszik meg ezt a lépést.


loading...

A FÖLDHIVATALLAL LEVELEZNEK A BANKOK
A PÉNZINTÉZETEK KÉRELMEI NYOMÁN TÖBB SZÁZEZER ADÓS TULAJDONI LAPJA MÓDOSULHAT
December eleje óta több száz beadvány érkezik naponta a hitelintézetektől a földhivatalokhoz – írja a MagyarIdők. A bankok azt kérik, hogy a hitel miatt bejegyzett jelzálogjogot az ingatlanok tulajdoni lapján a hivatal alakítsa át önálló zálogjoggá, és erről értesítse az ügyfeleket. Csak Budapesten majdnem 180 ezer jelzálogot tartanak nyilván.

Az elkövetkező hetekben hatalmas forgalmat bonyolíthatnak le a kormányhivatalok földhivatalai. Az új polgári törvénykönyv október óta érvényes szabályai ugyanis lehetővé teszik, hogy a korábban felvett hitelhez kapcsolódó jelzálogot – a pénzintézet nyilatkozata alapján – úgynevezett önálló zálogjoggá alakítsák át. Fontos, hogy az adósság és a kamat összege nem változik, a futamidő is a régi marad, csupán a jelzálogjog-bejegyzést törlik a megfelelő rubrikából, és helyette az önálló zálogjog kifejezést tüntetik fel.

Az előírások szerint a folyamat azzal indul el, hogy a bank nyilatkozatot küld az adósnak: a zálogjog jellege megváltozik. Ezután a hitelintézet a földhivatalhoz fordul, és kéri a változás bejegyzését a tulajdoni lapra, egyidejűleg közli a földhivatallal, hogy az ügyfelet már tájékoztatta. A bankok ugyanis az adós megkérdezése nélkül tehetik meg ezt a lépést. A földhivatal végül határozatot hoz, és megküldi az érintetteknek.

loading...
Miért lesz a jelzálogból önálló zálogjog? A törvényhozók úgy látták: meg kell adni a lehetőséget, hogy a zálogjog önálló adásvétel tárgya legyen, vagyis a bank az ingatlanra bejegyzett jelzálogot egy másik hitelintézetnek, általában valamely jelzálogbanknak értékesítse.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Pénzügyi várakozások szerint ez növeli a gazdasági forgalom biztonságát, mert megkönnyíti a refinanaszírozást. A változás hosszabb távon csökkentheti a lakossági jelzáloghitelek kamatait. Az adósok, az ügyfelek egyébként az átalakítás után is annak a banknak törlesztenek, amelyiktől a hitelt felvették. A földhivatali bejegyzés módosításáért nem kell fizetniük, az adminisztráció egyenként 12 600 forintos költségét a hitelintézetek viselik. (mert nekik megéri. szerk)

– A fővárosi kormányhivatal földhivatala csaknem 180 ezer jelzálogbejegyzést tart nyilván – mondta érdeklődésünkre Borsay Tamás főosztályvezető. Az csak később derül ki, hogy ezek közül hány esetben kérik majd a bankok az átalakítást, december eleje óta azonban naponta több száz kérelem, illetve nyilatkozat érkezik a hitelintézetektől.
A főosztályvezető hozzátette, hogy a jogorvoslat természetesen az ilyen eljárásokban is megilleti az ügyfeleket. Ugyanakkor attól senkinek sem kell tartania, hogy az ingatlanra korábban felvett összeget kétszeresen követelnék tőle, vagy a szerződés az átalakítás miatt bármilyen szempontból módosulna. Forrás.

FIGYELEM! A Facebook folyamatosan korlátozza a bejegyzéseink láthatóságát. Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldal tetejére a "Tetszik/Liked" gombra és pipáld ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. KATTINTS IDE!

[apss_share]

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
AZ ÜZENET-FALUS ZSOLT FERENC.
AZ ÜZENET-FALUS ZSOLT FERENC

AZ ÜZENET-FALUS ZSOLT FERENC [good_old_share] ...a kölcsönszerződések adósait rengeteg tanáccsal és ötlettel ellátja a facebook, melyek különböző jognyilatkozatok (pl. elállás,...

FORINTOSÍTÁS? HIVATALI VISSZAÉLÉS? BÜNTETŐ FELJELENTÉS!
FORINTOSÍTÁS? HIVATALI VISSZAÉLÉS? BÜNTETŐ FELJELENTÉS!

FORINTOSÍTÁS? HIVATALI VISSZAÉLÉS? BÜNTETŐ FELJELENTÉS! [good_old_share] Devizahitel - Vajon tényleg minden „deviza” károsultnak kötelezően tűrnie kell, hogy a bankok a...

Close