Devizaperek – hatalmas áttörés- a felmondás jogellenessége

Devizahiteles ügyvéd, Nemzeti Civil Kontroll, Devizaperek - hatalmas áttörés- a felmondás jogellenessége

Devizaperek – hatalmas áttörés- a felmondás jogellenessége

Egy régi Pp. szerint folyó végrehajtás megszüntetési ügyben kértek fel a jogi képviseletre 2017. végén az ügyfeleim. Már akkor is ment pár éve a per az OTP Faktoring Zrt. ellenében.A perben a szokásos érvénytelenségi hivatkozások mellett hivatkoztunk a felmondás jogellenességére arra alapozva, hogy a tisztességtelenül elszámolt összegek miatt az ügyfeleim túlfizetésben voltak a felmondás értéknapján (a régi Ptk-n alapuló elszámolás szerint), azaz a felmondás jogellenes, a jogviszony nem szűnhetett meg felmondással és végrehajtás sem lehet így folyamatban.

A kirendelt szakértő az első véleményét még teljesen az elszámolási tv-ek alapján fogalmazta meg és akkor azt mondta, hogy nem voltak az ügyfeleim túlfizetésben.

Azonban fel lett hívva – még a 4/2021. PJE megjelenése előtt – a szakvéleménye kiegészítésére úgy, hogy ne az elszámolási tv-ek szerinti metodikával, hanem kizárólag a régi Ptk. elszámolási szabályai szerint mutassa ki a számokat. Az ezt követően megjelent 4/2021. PJE csak megerősítette, hogy a bíróság második felhívásában közöltek szerint – lényegében a régi Ptk. alapján – lehet csak számolni.

Ma jött meg a szakvélemény kiegészítése, ami egyértelműen közölte, hogy az ügyfeleim a felmondás értéknapján – a tisztességtelenül felszámított összegek miatt – jelentős túlfizetésben voltak.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben nem állna meg semmilyen érvénytelenségi hivatkozásunk, úgy ezen ok miatt kell megszüntetni majd a végrehajtásokat az OTP Faktoring Zrt. költségére. Ha viszont megszűnik a végrehajtás, akkor megfordul az alkupozíció és most már az ügyfeleim lesznek kedvezőbb helyzetben.

loading...

Ez egy hatalmas áttörés és az ügyfeleim is nagyon örülnek. Dr. Csikász Levente  Kiegészítés tényekkel (nem teljes NCK): Az MNB összegzése szerint a bankok által tisztességtelenül felszámított összeg hazánkban 734 milliárd forint volt.

A pénzügyi intézmények által visszatérített (vagy jóváírt) összegek eltérően alakultak, egy átlagos jelzáloghiteles 718 ezer, a nem jelzáloghitellel rendelkező ügyfél átlagosan 201 ezer forint került elszámolásra.

Az elszámolásban érintett 1,9 millió szerződésből 975,5 ezer olyan hitelmegállapodás volt, amelyet korábban már lezártak, azaz visszafizettek az ügyfelek – ők kézhez kapták az elszámolt összeget. E szerződések több mint 50 százaléka gépjárműhitelre vonatkozott.

A beetetés időszakában így nyilatkozott a Bankszövetség:Facebook hozzászólások
loading...