DEVIZAKÁROSULTAK MEGSEGÍTÉSE-MEGVAN A TERV, A KERET, DE AKARAT IS LESZ HOZZÁ?

DEVIZAKÁROSULTAK MEGSEGÍTÉSE-MEGVAN A TERV, A KERET, DE AKARAT IS LESZ HOZZÁ?

DEVIZAKÁROSULTAK MEGSEGÍTÉSE-MEGVAN A TERV, A KERET, DE AKARAT IS LESZ HOZZÁ?

[good_old_share]


Forintosítás a felvételkori árfolyamon, segítség az MNB-s árfolyamnyereségből: ezt javasolják az ellenzéki pártok a devizahitelesek megsegítésére.
Vona Gábor sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy egy Jobbik-kormány mit kezdene a devizahitel-problémával. De nem csak a Jobbik élt ilyen javaslatokkal, az elmúlt hetekben, az LMP által kezdeményezett, a devizahitelesek megmentésére szervezett vitanapon több ellenzéki párt is javasolt intézkedéseket a még bajban lévő, korábban devizában eladósodott emberek számára.

A devizahitelesek problémája azért került újra előtérbe, mert a 2012-ben elfogadott árfolyamgát, ami az ellenzék akkori kritikája szerint csak a probléma halogatására volt elegendő, tavasszal kifutott, ami miatt körülbelül 70 ezer embernek jelentősen megnövekedett a törlesztőrészlete. Az árfolyamgátat választók mellett azok vannak még nehéz helyzetben, akik számára a forintosítás után is elviselhetetlen terhet jelent a hitelek törlesztése.

A november elején az összes jelen lévő képviselő által megszavazott, a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló döntés azok számára jelent haladékot, akik már a tél folyamán elveszíthetnék a lakhatásukat, ezt a javaslatot a kormánypártok és az összes ellenzéki képviselő is megszavazta.

Az ellenzéki pártok az elmúlt hetekben a devizahiteles vitanap kapcsán a végrehajtások elodázásán túl is tettek javaslatokat, nézzük, mik voltak ezek.A 2014-es forintosítás az akkori árfolyamon számolt, ez a Jobbik szerint nem elegendő segítség a rászoruló devizahiteleseknek, és nem igazságos azokkal szemben, akik annak idején forintban adósodtak el. A Jobbik azt ígéri, hogy ha kormányra kerülnének, akkor lehetővé tennék a devizahitelek felvételkori árfolyamon való forintosítát. 

Az MSZP korábban azt javasolta, hogy a hiteleket a 2010-es, hitelesek számára kedvezőbb árfolyamon forintosítsák. Az általuk bojkottált parlamenti vitanapot követően pedig a Jobbikhoz hasonlóan a felvételkori árfolyamon való elszámolást javasolták.

Az LMP szerint 270 milliárdos árfolyamnyereséget könyvelhetett el az MNB a forintosításon, amit a hitelesek megsegítésére kellene fordítani. A párt bevezetné az elsétálás jogát is, vagyis azt, hogy ha valakinek elárverezték a lakását, akkor ezzzel nullázódjon le a tartozása is.
A Párbeszédes Szabó Tímea a vitanapon a moratóriumnál nagyvonalúbb haladékot javasolt. Szerinte addig kell felfüggeszteni a végrehajtási eljárásokat, amíg nem rendeződik a devizahitelesek helyzete. A társelnök emellett azt is követelte, hogy tegyék összeférhetetlenné a kormány közeli cégek számára, például az igazságügyi miniszterhez kapcsolható ügyvédi irodának, azt, hogy a devizahitelesekkel kapcsolatos perekben részt vegyenek.

A hiteleseket érintő intézkedések az elmúlt években:

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A kormány 2011-ben kötelezte a bankokat, hogy tegyék lehetővé a kedvezményes árfolyamon való végtörlesztést, amivel azonban természetesen csak a jelentős megtakarítással rendelkező adósok tudtak élni.

Ezt követően a kormány a fizetőképes adósok terheit könnyítette az árfolyamgáttal. Ennek értelmében az árfolyamváltozás miatti többletterheket 5 évig nem kellett fizetniük az adósoknak. Az 5 év azonban tavasszal lejárt, aminek következményeképp most sok adósnak megnövekedtek a havi részletei.

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM