DEVIZAKÁROSULTAK BANKI LEVELE – “MEGLEPETÉSEKKEL”

DEVIZAKÁROSULTAK BANKI LEVELE - "MEGLEPETÉSEKKEL"

DEVIZAKÁROSULTAK BANKI LEVELE – "MEGLEPETÉSEKKEL" [cn-social-icon]

 

Hamarosan minden érintetthez megérkeznek az értesítések a banki elszámolás részleteiről. A jelzáloghitelek forintosítása is megtörténik nemsokára, írja az Origo.

A jogtalan kamatemelések és az árfolyamrés miatt százezrek vagy akár milliók is járhatnak vissza, de az összeg nagyban függ a bankok gyakorlatától. Sokan épp ezért csalódhatnak az értesítő átvételekor.

Beszédes ábra:

loading...

Április végéig mindenképp megérkezik majd az a levél, amely tartalmazza a devizahitelek teljes elszámolását. Minden szerződés egyedi, ezért mindenki mást fog látni ezekben a levelekben, más lesz a tisztességtelennek minősített kamat- és költségemelés, valamint az árfolyamrés alkalmazása miatt visszajáró összeg is.

A forintosításban érintett hitelek esetén már a váltási árfolyam szerint fizetnek az ügyfelek, de az elszámolás miatt csökkentett törlesztőrészletet csak májustól kell fizetni. A február és május között keletkezett túlfizetéseket (az új és a régi törlesztő közötti különbséget) egy összegben jóváírja a bank.

30 napig lehet panaszkodni
Az értesítő kézhezvételét követő 30 napig lehet panaszt benyújtani a bankoknak, ha úgy látjuk, hogy a számolás nem megfelelő. A pénzt az értesítő megküldése után 15 napon belül kell jóváírniuk az ügyfelek számláján. Elsőnek a tartozás csökken. Csak ha több jár vissza, mint a tartozás, akkor kaphatnak vissza pénzt is az ügyfelek.

"A devizában törlesztőknek és a forinthiteleseknek 2015. augusztus 1. és szeptember 30. között kell megkapniuk a saját levelüket."

loading...

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Hiába érkezik meg az összeg hamarabb, akár már az értesítő előtt, a 30 napos panaszbenyújtási határidő mindenképp él. A jelzáloghitelesek is eddig jelezhetik a bankjuknak, ha nem akarnak élni a forintosítás lehetőségével.

Mennyi járhat vissza?
Ahogy írtuk, nagyon változó lehet az összeg, amit az elszámolási értesítőkben látnak az ügyfelek. A lakáshitelek esetén már több éve középárfolyamon megy a törlesztés, így ezen szerződések esetén értelemszerűen kisebb lesz az árfolyamrés eltörlése miatti kárpótlás. De az sem mindegy, hogy mennyivel tért el az árfolyam a középértéktől a hitel eddigi futamideje alatt.

Akadt bank, amelyik 0,5, 1 vagy akár 1,5 százalékos árfolyamrést használt. A legáltalánosabb azonban az, hogy a törlesztéskor használt árfolyam 0,5 százalékkal rosszabb volt, mint a középérték.
Nehéz megmondani azt is, hogy mennyi jár vissza a kamatemelések miatt. Nemcsak a kölcsönösszegtől vagy a futamidőtől függ ez, hanem attól is, hogy menet közben hogyan változtak a kamatok. És ahogy utóbb kiderült, a konstrukció sem mindegy.

Az elszámoltatást érintő egyik utolsó módosítás szerint ugyanis a referenciahozamhoz kötött hitelek esetén nem minősülnek kamatemelésnek azok a díjváltozások, amikor maga a referenciahozam változott. Több takaréknak és kisebb banknak volt hasonló hitele, így ők megúszhatják az elszámoltatás ezen részét. Ha esetleg az elszámoltatással kapcsolatos levélben azt látjuk, hogy a jogtalan kamatemelések miatt nem jár vissza semmi, akkor gyanakodjunk erre.

Az autóhitelesek kevesebbet kaphatnak
Pénzügyi intézményenként nagyban eltérhet, hogy mennyivel nőttek a kamatok az egyoldalú szerződésmódosítások miatt. Ha nem a referenciahozam változott, akkor biztosan jár pénz, de az sem mindegy, hogy mikor kezdett el emelni a bank. Az MNB adataiból az is jól látszik, hogy az autóhitelek kamatai kevésbé változtak, mint a jelzáloghiteleké. Ebből arra lehet következtetni, hogy azonos hitelösszeg mellett is kevesebb pénzre számíthatnak most az autóhitelesek.

A kamatváltozások azonban bankonként is nagyban eltérők lehetnek, így mindenkinek meg kell várnia az értesítőt, hogy a pontos összeget megtudja. [cn-social-icon]

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A BANKOK ELENGEDIK AZ AUTÓHITELESEK TARTOZÁSAIT.
A BANKOK ELENGEDIK AZ AUTÓHITELESEK TARTOZÁSAIT

A BANKOK ELENGEDIK AZ AUTÓHITELESEK TARTOZÁSAIT Az alábbi információ a Blikktől származik, annak valóságtartalmát nincs módunk sem megerősíteni, sem pedig...

DR. LÉHMANN - A FORINTOSÍTÁS A NEMZET "TÉVEDÉSE" 2. RÉSZ.
DR. LÉHMANN – A FORINTOSÍTÁS A NEMZET “TÉVEDÉSE” 2. RÉSZ

DR. LÉHMANN - A FORINTOSÍTÁS A NEMZET "TÉVEDÉSE" 2. RÉSZ A bankok minden törvényt és erkölcsi normát felrúgtak, kifosztották –...

Close